Elveszve - vélemények

Ugrás a műre


Jimmy Cartwright
Admin
2011.04.14 12:47
242 vélemény
Igazán nincs mit. :-)

Úgy tudom, hogy készül videófelvétel az előadásról, ami a youtube-on elérhető lesz, ami jó, mert engem is érdekel, de én sem tudok rá elmenni. :-)
angyalka146
Felhasználó
2011.04.14 10:26
653 vélemény
Köszönöm Jimmy! :-)

Ahogyan a rendezvény ajánlót is, de sajnos 330 km-rel arrébb lakok. :S Azért remélem, lesz feltéve valami az előadásról (kis szöveg, esetleg videó - érdekelne. :-) ).
Jimmy Cartwright
Admin
2011.04.13 22:22
242 vélemény
Jó ez a vers. Biztos vagyok benne, hogy sokan éreznek hasonlóképpen, akik mindannyian keresnek valamit.

Érdekes, hogy felhozzátok a Mátrix című filmet, és az ott felvetett gondolatkört, de az egész társalgást is élvezettel olvastam.
(Ha esetleg Pesten vagy a környékén laktok, s érdekel titeket, akkor április 19-én, jövő hét kedden 19 órakor lesz egy előadás épp a trilógiával kapcsoaltban. Itt megtekinthető a rendezvény ajánló videója: http://jimmy.sfblogs.net/2011/03/20/a-matrix-trilogia-elemzese-eloadas/)
why-att
Felhasználó
2011.04.12 21:44
60 vélemény
Sajnos mindenképp egyet kell értenem azzal, hogy bizony vannak társadalmi klisék. Valamiért az emberek (tisztelet a kivételnek) imádnak címkézni, skatulyázni, olyan mintha lusták lennének mélyen elgondolkodni egy-egy jelenségen és így, ezekkel az eszközökkel egyszerűsítik le az egész világot. Mindezek ellenére törekedni kell az egyediségre vagy legalábbis arra, hogy ne vegyük fel az "egyenálarcot", ne kényszerítsük bele magunkat semmilyen szerepbe, ha abba nem érezzük jól magunkat. Csak úgy érezhetjük magunkat jól a bőrünkben, a világban, hogy önmagunk vagyunk. Épp ezért nem is értem, mi a fenének erőltetünk magunkra, egymásra ostoba szerepeket, ha egyszer kényelmetlen. És attól tartok ez a jelenség mindenhol meg van, ahol emberek élnek, de lehetséges, hogy egyes helyeken enyhébben, nem tudom, még nem jártam be a világot. :-)
Igen, a másik ami nekem is eszembe jutott, hogy a tudomány és a hit is megfér egymás mellett. Pl. Einstein vagy Kopernikusz is hívők voltak (direkt nem akartam vallásost írni, de ez egy másik téma). És az is igaz, hogy van amit tudni kell és van amit hinni. "Minden alapja a hit és a hit általi tapasztalat vezet végül tudáshoz", tetszik ez a gondolat, de van az a fajta hit, hogy pl. sosem fogom tudni, hogy van-e Isten, legfeljebb csak hinni (akik meg már tudják, nem fogják elmesélni). Na jó, kifárasztottam magam. :-)
angyalka146
Felhasználó
2011.04.12 20:39
653 vélemény
Teljesen igazad van, az egész világ egy nagy Mátrix. Amit a külső-belső világról írtál, szerintem teljesen igaz, de az emberek egy dologról elfelejtkeznek: mindenki másképpen érzékeli mind a külső, mind a belső világot. De ezt sokan nem fogadják el - csak egyéni szinten, társadalmin már nem. Azaz: rád erőltetnek egy társadalmi képet és modellt és mivel a többség ezt elfogadja, neked is el kell, mert ha nem, akkor jön az irgum-burgum... Jó esetben. Rosszabban ellehetetlenítik az életed. Az egész engem csak azért zavar, mert egy nagy hazugság. Az egész társadalmi szerepjáték az, különösen nálunk, Magyarországon. Bocsásd meg a pesszimizmusom, de én eddig csak ezt tapasztaltam - a folytonos megalkuvást, áskálódást, kétszínűséget, nyalizást, megalázkodást. Én ezt nem bírom lenyelni. De az is lehet, hogy ez csak itt, Kelet-Magyarországon ennyire látványos, máshol nem. Azért persze nem mindenki ilyen, vannak üdítő kivételek, de a tapasztalat az, hogy ebben a hamis játékban még nekik is részt kell venni. Elgondolkodok néha, hogy ez csak nálunk van így vagy máshol is a világon? Ha a válasz mindkettőre igen, akkor nagyon rossz úton járunk.

Az önismeret pontosan egy olyan dolog, amivel érdemes foglalkozni - de amennyi szépség és öröm van benne, ugyanannyi fájdalom is. Arról nem is beszélve, hogy egy életen át tartó vállalkozás és ha valaki belekezd, nem hagyhatja abba. Mert ha megteszi, könnyen visszacsúszhat szellemileg és lelkileg is. Nekem eddig legalábbis ez a tapasztalatom - én már kb. 6 éve foglalkozok intenzíven vele.

Számomra a tudomány és a hit fér meg egymás mellett - én azt tapasztaltam, ha valamiről megbizonyosodsz, az már tudás lesz, nem hit. Ilyen pl.: a halott lelkek jelenléte vagy léte. Nem mindegy, hogy tudod, hogy vannak, vagy csak hiszel bennük. A hit mindig rejt egyfajta kétséget, a tudás már biztosabb - talán. De a tudáshoz természetesen tapasztalás kell. Szóval összegezve azt mondhatnám: minden alapja a hit és a hit általi tapasztalat vezet végül tudáshoz. Remélem, nem voltam túl bonyolult. :-)

Bocsánat a hosszú beszédért, de ennek most ki kellett jönnie. :-)
why-att
Felhasználó
2011.04.12 18:17
60 vélemény
Hmmm... érdekes gondolatok. Egyszer-egyszer az én fejemben is átfutottak hasonlók. Hát igen, mi a valóság? Platón barlangelmélete ugrik be (meg a Mátrix). :-D Viccet félretéve, úgy vagyok kicsit ezzel, hogy a valóság több, mint amit mi fizikailag érzékelünk. Nem tudom. Talán ez is, a külvilág is egyféle valóság és a benső világunk meg egy másféle valóság. Lehet, mindkettő igaz, sőt a kettő együtt alkothatja a teljes valóságot, esetleg úgy, hogy a benső világ a Jin, a külső a Jang. De lehet egy kicsit most túlbonyolítottam.
Önismeret szempontjából akkor magamra vetíthettem a verset, mert ezen a téren még igencsak vannak elmaradásaim.
"A tudatlanság sokkal áldásosabb, mint a tudás." Hát igen, de az ember kíváncsi és tudni vágyik. És az új ismertek szerzése mindig jó, izgalmas dolog. Szerintem a tudás és a hit megfér egymás mellett. Müller Péternél olvastam valami olyasmit, hogy jó ha kételkedsz, mert csak ahhoz kell vak hit, de ahhoz nagyon, ami nem igaz.
angyalka146
Felhasználó
2011.04.12 11:24
653 vélemény
A vers születésének témája már 24 éve kísért - képtelen vagyok megélni a fizikai világban. Ahogy a barátaim szépen kifejezik: életképtelen vagyok. De tényleg. Még a legegyszerűbbnek tűnő dolog is sokszor problémát okoz. Mégis, próbálkozok vele, de az nem én vagyok. És valahol ez a baj. A világ, amelyben élek sokkal valósabb és igazabb, mint az, amiben akarják, hogy éljek. Mert ugyan mi a valóság? Az, amit a többség annak mond? És ha tévednek? Érted mi a problémám?
A lélek nem a világban kószál, egyszerűen csak nem akar kijönni a számára igaz világból a valósba. Őrületes nagy probléma ez, és irtóra feszíti a személyiségem. Ami pedig önmagam ismerését illeti: talán jobban is ismerem, mint kellene. Ez is baj.
A tudatlanság sokkal áldásosabb, mint a tudás. Ha ha már tudsz, akkor megjelenik a kisördög és elkezdesz kételkedni. Ha kételkedsz, nem hiszel. Ha nem hiszel, nincsen belső békéd. És ha belső békét akarsz, keresni kezdesz. És ha keresel, mindig újabb és újabb tudásra bukkansz, amit majd megcáfolsz... És a kör folytatódik a végtelenségig. Talán ez az, amiről Buddha is beszélt. Na, majd egy szép napon, ha már úgy éreztem, a keresésből elég, én is buddhává leszek. :-)
why-att
Felhasználó
2011.04.11 22:02
60 vélemény
Átérezni a már-már kamaszos bizonytalanságot. Sajnos ismerős a szituáció. Formailag egy kicsit kusza, de akár ez megerősítheti a tartalmat.
Tetszik a téma, ahogy a lélek kószál a világban, keresi az útját. Egy kicsit ilyen, nem ismerjük önmagunkat érzést is sejtek veresedben. Talán nem értettem nagyon félre.

Előző oldal