Elviseljük - vélemények

Ugrás a műre


Vodkaember
Felhasználó
2014.11.06 09:18
23 vélemény
Kedves Norton!

Dehogy veszem gonoszkodásnak, sőt, köszönöm, hogy időt szántál az írásomra. Igen, valóban akadnak benne problémák, a leírt dolgokban igazad van. Igyekszem majd javítani rajta. :D
Norton
Felhasználó
2014.11.06 09:15
666 vélemény
Kedves Vodkaember! Rövid művet írtál, de megvolt a hangulata. Néhány apróság szúrt csupán szemet. Az egyik, hogy amit egy mondatban össze lehetne foglalni, azt széttöredezted néhol, ami kissé zavaró lehet egy olvasónak. Például itt: „A nap sugarai elgyengülnek, mire átküzdik magukat a koszos ablaküvegen. Sápadt fénnyel töltik meg a szobát.” Ez egy mondatban is kifejezhető lenne: A koszos ablaküvegen átszűrődő fénysugarak sápadt fénnyel töltik meg a szobát.” Ez talán azért elegánsabb, mert a második mondatod csak akkor értelmes, ha elolvassuk hozzá az elsőt, míg itt egyben van a kettő.
„Hátranézve látom, hogy az egyik társam óvatosan felemeli a keservesen síró csecsemőt a földről, és kiviszi a lakásból. Kis szerencsével talán magához veszi a család egyik rokona, feltéve, ha van egyáltalán.”
Itt is hasonló a helyzet. A második mondatban utalsz az elsőre. Kit vesz magához a család egyik rokona? Természetesen a csecsemőt, de az alany a második mondatból hiányzik, ezért önmagában ez egy értelmetlen szöveg. Ha nem akarsz szóismétlést, akkor keress szinonimát! Például „a szerencsétlen sorsú gyermeket” És mi az, hogy a családjának egyik rokona? Ki a család? Talán a szülők? Elég lenne annyi, hogy „rokona”. Minek ragozni a dolgot?
„Teljesen mindegy, mit találnak majd a fehér köpenyes kollégák, és az ő tévedhetetlen vizsgálataik.”
Itt a vizsgálat az alany? Ez is túl van bonyolítva. „Teljesen mindegy, mit találnak a fehér köpenyes kollégák, ha vizsgálódni kezdenek.”
Ne érts félre, nem kötekedni akarok, de ilyen hibák tűntek fel. Azt vettem észre, hogy az egyes mondataid önmagukban nehezen értelmezhetőek. Próbálj minél egyszerűbben fogalmazni, és az egyes mondataid már önmagukban is értelmesek legyenek, ne csak akkor, ha elolvasom az előzőt, vagy az utána levőt! Így érsz el egy folyamatosságot. Ehhez az kell, hogy tedd félre a művedet egy kicsit, majd „friss szemmel” olvasd vissza párszor. Persze bagoly mondja verébnek, mert én is gyakran lusta vagyok az ilyesmire. Bocs, hogy ennyit okvetetlenkedek, de szerintem érdemes átnézned az írásod, mert a hangulata egyébiránt megvan. „Érzem a fájdalmat. Mind érezzük.” Itt is elég lenne annyi, hogy mind érezzük a fájdalmat, vagy mindannyinkat átjár a fájdalom. A „mind érezzük” mondat önmagában értelmetlen. Az alany itt is hiányzik. Ez egy „típushiba”.
Vannak még szóismétlésnek tűnő dolgok, például „rámarkolok a markolatra.” Próbáld kikerülni az ilyet, például: erősen szorítom a kilencmilliméteres Beretta markolatát.
Remélem, nem veszed gáncsoskodásnak, hogy szóltam ezekért. Üdvözlettel: Norton

:-)
Vodkaember
Felhasználó
2014.11.05 20:12
23 vélemény
Köszönöm, de így, hogy már megvan az új, annyira nem lényeges! :-)
Ida
Admin
2014.11.05 20:04
1330 vélemény
Kapitány meg tudja nézni a régi jelszavad, ha írsz neki egy e-mailt.:-)
Vodkaember
Felhasználó
2014.11.05 19:32
23 vélemény
Köszönöm, habár egyszer már regisztráltam ide, csak a jelszavam ment ki a fejemből, az újat pedig valamiért nem küldte el a rendszer. :-) Azért köszönöm a kedves fogadtatást! :-)
Ida
Admin
2014.11.05 19:06
1330 vélemény
Isten hozott a Lidércfényen!:-D

Előző oldal