Fórum - Tökös-mákos

Ida
Admin
2020.05.14 12:01
848 hozzászólás
Mortelhun!

Látom a 2 beküldött írást, de még nem nyitottam meg őket.

Legközelebb írj nyugodtan nekem e-mail-t! (Általában szoktam rá válaszolni.)
Xenothep
Felhasználó
2020.05.14 11:03
229 hozzászólás
Mortelhun

Az átfutási idő változó.
A főoldalon ha legörgetsz, "A legújabb műveink" rész alatt láthatod, hogy aktuálisan hány mű vár ellenőrzésre. A tiéd is köztük van valahol. Nem feltétlenül a beküldési sorrendben jelennek meg, mivel pár rövid verset könnyebb ellenőrizni, mint 20 oldalas novellákat.
Zspider
Felhasználó
2020.05.14 10:56
37 hozzászólás
Nem szabad meeting alatt írnom, nagyon kaotikus lett a fogalmazásom :-D

Szóval igen, és ez nem az első eset, hogy valaki azért ismerte fel a nevemet, mert itt olvasott tőlem. Még publikált írók között is volt ilyen. Sokkal tartozom nektek az biztos :-)

Sajnos a vámpíros novella nem készült még el. Párhuzamosan írtam a Preyer pályázatra és még egyre. Azt hittem, hogy a Preyer korábban van szóval előrébb vettem és nem készültem el hozzátok időben.
Nem rég fejeztem be egy ősemberes fantasy eposzt, ami olyan 16 novellából állt és most írom a Beltane témájú egyperceseimet. Majd megpróbálom azokat ide elküldeni :-) Aztán befejezni a vámpírt következő hónapban.
Mortelhun
Felhasználó
2020.05.14 10:53
14 hozzászólás
Kedves Mindenki! Akkor itt is megkérdezem. Beküldtem egy művet, meg is jelent, hálás vagyok érte. Azóta küldtem kettőt, de nem jelentek meg, és nem tudom, hogy tartalmilag vagy formailag hibásak-e? A kapcsolaton keresztül írtam emailt ezzel kapcsolatban de nem kaptam választ.
Esetleg van itt olyan valaki aki segítene nekem a kérdéseim megválaszolásában?

Köszönöm. :-)
Jimmy Cartwright
Admin
2020.05.13 22:28
445 hozzászólás
Kedves Zspider!
Én is örülök, hogy ismét erre jársz! :-D

Az pedig egyenesen szívmelengető (májhízlaló :lol: ), hogy innen ismernek fel. Számomra ez a mai nap egyetlen jó híre, tökre el is érzékenyültem... :-o
Mégiscsak megérte a sok belefektetett idő és energia. :-)

Természetesen a te alkotásaid is örömmel fogadjuk.
Én is kíváncsi lennék az űrvámpíros novelládra. Már így látatlanból is azt mondom, mehet az majd az AKF-be is. ;-)
Ida
Admin
2020.05.13 21:43
848 hozzászólás
Jó újra látni!:-D

Küldd be nyugodtan a vámpíros novellát is! Szívesen elolvasnám.:-)
Zspider
Felhasználó
2020.05.13 16:51
37 hozzászólás
Mindig visszatérek ide. Rég jártam erre és hiányzott. Gondolkozom, hogy milyen tematikával töltsem ide fel a műveimet közben.
Az aranymosáson valaki felismerte a nevemet innen és ez olyan jól eset. :-) Az a ritka esetek sora mikor írással felismertek az mind azért volt, mert itt olvasták a munkámat. Szóval próbálok megint aktívabban publikálni ide, és olvasgatni újra.
Majdnem visszatértem a vámpír pályázaton csak túl lassan fejeztem be. :-D
Ida
Admin
2020.05.11 21:34
848 hozzászólás
Mi türelmesen várunk... Mire elkészülsz, én is utolérem magam a frissítéssel...:-)
Xenothep
Felhasználó
2020.05.11 21:27
229 hozzászólás
Belefogtam, mert nem hagy nyugodni, de tekintve, hogy nem vagyok valami termékeny író, lövésem nincs mikorra készül el, ha egyáltalán. Az a helyzet, hogy még az a novella is íródik (dehogy íródik, csak elkezdtem azt is...) amit az "Orkok és Coltok" pályázatra akartam megírni.
Kapitány
Fejlesztõ
2020.05.03 21:45
546 hozzászólás
Várjuk a témában az új novellát :lol:
Xenothep
Felhasználó
2020.05.03 21:28
229 hozzászólás
Hm...

Ez a Guegéuo bolygón élő habsvvzvb nagyon megfogott. Szerintem írni kellene belőle egy novellát, vagy valami :D
Ida
Admin
2020.04.25 01:10
848 hozzászólás
Lukjanyenko elképesztően jól oldja meg ezt a kérdést pl. a figurák ábrázolásakor.

Részben az olvasók ismereteire épít, pl. az illető tipikus orvos, középkorú óvónéni, taxisofőr...stb. Így már 1-2 kulcsszóval megvan az alap, és ehhez toldja hozzá az egyedi jellemzőket.

Az Éjszakai őrségről szóló egyik könyvében a főszereplő egyes szám első személyben meséli a történetet. El kellett mennie egy boszorkányhoz, aki óvónéniként dolgozott. Miközben haladt a csoportszoba felé, felidézte magában, mit is tud az illetőről, akivel hamarosan találkozni fog. A karakter folyamatos mozgásban volt, vagyis haladt a „történet”, de közben nagyon részletes képet kaptunk a bosziról is. Ráadásul ezek nem száraz tények, hanem a főszereplő szemszögéből látunk mindent.

Sokféle megoldás létezik, de a történettől függ, melyik úton érdemes járni. Ha a Guegéuo bolygón élő habsvvzvb-król írsz novellát, akkor sokkal több magyarázatra van szükség, mintha pl. budapesti emberekről.

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt.:-)
Kereder Márk
Felhasználó
2020.04.24 22:37
11 hozzászólás
Sziasztok! Az SFF-ben én csöpögtetés-párti vagyok alapesetben. Nem dokumentumfilmet forgatunk, amiben tételesen megmagyarázzuk a miliőt. Aztán hajrá, jöhet az akció. Pont ez is egy feladat: világot teremteni félszavakból a párbeszédekben.
...
A legnagyobb kedvenceim csak és kizárólag csöpögtettek. Na de hogy! Néha egy szóban benne volt egy korszak! ;)
...
Szerintem egy tudálékos/tudományos narráció, akár a kezdésnél, akár később: megöli a történetet. Szerintem > bár biztos tudtok ezer ellenpéldát, pl. a Star Wars elején a dől égibetűs előzmény < az igazán jó cuccok nem igényeltek narrációt. Minden a történetből derül - és derüljön is! - ki.
Jimmy Cartwright
Admin
2020.04.22 11:38
445 hozzászólás
Kedves Gaven!

Az expozíciónak véleményem szerint érdemes egyben lennie, már csak a hozzá rendelt magyarázat szerint is: "Bevezetés (expozíció): A drámai művek bevezető része, amelyben az író megismertet az előzményekkel és bemutatja a kiinduló helyzetet."

A háttérinfók megadása viszont bonyolultabb kérdés. Van, aki tömbösíti, van aki csöpögteti - attól függően, hogy mi az író szándéka, milyen zsánerról van szó, mikor fontos, hogy az adott infó megjelenjen, az olvasó tudomására jusson. Pl. egy krimiben nem jó, ha minden infót rögtön megkapunk. :-)

Az is lehet, hogy az írónak van erről egy elképzelése, mikor és hogyan jeleníti meg, de aztán a bétaolvasók, a szerkesztő meg azt jelzi, hogy itt túl sok az infó, amott meg túl kevés ahhoz, hogy a történet érthető legyen.

Remélem, tudtam picit segíteni. :-)
Gaven
Felhasználó
2020.04.21 22:26
11 hozzászólás
Véleményekre lennék kíváncsi.

Jobb az expozíciót, háttér infót tömbösíteni, hogy ez által hosszabban haladhasson, mondjuk egy párbeszéd és a történések?
Vagy, jobb kb. egyforma blokkokra osztva egy kicsi pár beszéd, pár sor expozíció, extra infó és aztán újra ez (persze nem a végtelenségig)?
A legjobb, talán az lehet, ha az expozíciót párbeszédbe tudom tenni, ami viszont nehéz, ha olyan dolgokról van szó, ami minden jelenlevő számára nagyrészt ismertek, de az olvasónak még nem.:-)
Xenothep
Felhasználó
2020.02.13 21:33
229 hozzászólás
Ez esetben itt is megköszönöm neked. Legutóbb Nortonra voksoltam (NORTON FOR PRESIDENT!) és nem vonhatom vissza, de a következő ülésen mindenképpen előterjesztem, hogy megkapd a "Nagy Mocsári Mentő" érdemrendet, valamint írunk egy oklevélre érdemesült tanulmányt "Hogyan mentsük meg írótársunkat a megbolondulástól az utolsó pillanatban?" címmel a nevedben.
Gaven
Felhasználó
2020.02.13 18:15
11 hozzászólás
Elküldtem az felhasználódban megadott e-mailre. Ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak.:-)
Xenothep
Felhasználó
2020.02.13 06:47
229 hozzászólás
Gaven, hogy te mekkora ász vagy! Ha egyszer összefutunk, adok neked csokit, csak szólj rám, a memóriám elég szelektív. Köszönöm szépen! Most már csak meg kell szereznem valahogy a művet... Nem lehet nehéz.

Apropó, akkor neked megvan? Mármint lementetted, felteszem, olvasható formában őrzöd :-) Ezek ilyen infantilis utalások arra, hogy ugyan oszd már meg kérlek, és akkor nem kell nyúznom a Főlidérceket, hogy csináljanak valamit az Ó mocsarunk adatbázisának romjaival.
Gaven
Felhasználó
2020.02.12 22:00
11 hozzászólás
A címe az hogy Idomitsunk Bitangot és Györeizé név alatt volt fent 2008 október megjelenéssel, a szerintem csak a régi lidércfényen, itt én sem találom.
Viszont onnan tudom mind ezt bátorkodtam lementeni / volt pofám lelopni a gépemre mikor még volt régi Lidércfény oldal már abban a kék ehhez a mostanihoz hasonló formában. :-D
Xenothep
Felhasználó
2020.02.03 20:52
229 hozzászólás
Köszönöm szépen, hogy időt áldoztál rá, én is rákerestem az összes helyen, ahol csak felleltem az írásait. Azért ő rá gondoltam, mert a novella az ő stílusában íródott, de könnyen lehet, hogy tévedek.
Ida
Admin
2020.02.03 20:48
848 hozzászólás
Megnéztem Craz fantasy novelláit, de nem találtam meg, amit keresel.:-(
Xenothep
Felhasználó
2020.02.01 12:58
229 hozzászólás
Hahó Lidércek, segítsetek már egy kicsit kérlek!

Olvastam egy novellát, amit nagyon szeretnék újra olvasni (igazából rengeteget) de nem emlékszek a címére. Úgy rémlik Craz írta, és csak annyira emlékszek a sztoriból, hogy egy kocsmában mindig verekedés tör ki, ha valaki azt mondja:

- Anyádat!

Egyszer bemegy egy fickó, és azzal trollkodik, hogy elmesél egy történetet az anyjáról, amit valahogy úgy fejez be, hogy "...szegény anyámat", mire valaki visszakérdez:

" - Anyádat?...
- Anyámat?!"

És persze újra balhé van.
Kapitány
Fejlesztõ
2018.07.28 19:52
546 hozzászólás
Megújult a Fantasycentrum oldal:

https://fantasycentrum.hu/
Kapitány
Fejlesztõ
2018.07.04 22:43
546 hozzászólás
Szervusz Banderas!

A szentesinfós oldalunk sajnos végleg megszűnt, mert a régi oldal biztonsági problémákat okozott a szerveren, ezért inkább leszedettük onnan. A tartalmakat sajnos már nem tudom visszatenni, a karakterkészlet a költöztetések során elcsesződött, így nem sokat tudok csinálni vele. Annyi azért várható, hogy a PDF-ben kiadott AKF-eket ki fogom tenni egy új oldalra, ahogy az időm engedi.

Üdv: Kapitány
Ida
Admin
2018.06.10 23:34
848 hozzászólás
De jó, hogy újra itt vagy!:-D

Nálunk többé-kevésbé rendben mennek a dolgok, inkább te mesélj, mi újság feléd!

Ezt a kérdést Kapitánynak küldd el e-mailben! Én nem sokat értek a technikai részletekhez.:-)