Fórum - Tökös-mákos

Xenothep
Felhasználó
2011.04.18 15:11
210 hozzászólás
Óda a falhoz

"Hé mester!
Hova támasztotta a létrát?...
Óda a falhoz."

Az eredeti cím az lett volna, hogy "Óda Ida pókjaihoz", de aztán rájöttem, hogy nem tudok ódát írni, különben is eszembe jutott ez a régi favicc, ami nem azért jó, mert emlékeim szerint én találtam ki, hanem mert primitív a végtelenségig. Szóval ami a pókokat illeti...

Miután Sir Emil Arthur elhunyt, (fekete-fehér kanadai tengerimalacom. Igen titokzatos, és homályos múlttal rendelkezett) sokáig gondolkodtunk, milyen háziállattal kellene feldobnunk hétköznapjainkat. Én, mint egy kihalásra ítélt, igen ritka faj utolsó példánya (homo sapiens idioticus) nem jöhettem szóba. Mivel nem fértem bele szegény Arthur terráriumába. Párom vett egy raklapnyi díszhalat, meg egy sziámi harcost, így alig 3 nappal később már csak egyetlen halacskánk volt, igaz, nagyon jóllakott halacskánk. Ez a projekt így hamvába holt, ki kellett találni valami eredetit.

Pókot akartam.

Egy kisállat kereskedésben összehaverkodtam egy hófehér Palládiummal, mely' mindössze 6.700 forintba került volna, de párom közölte, hogy agyonvágja a mobiltelefonommal az első adandó alkalommal, ez pediglen ugye elég dicstelen vég lett volna számára, nem beszélve arról, hogy 6.700 forintért palacsintát csinálni egy egzotikus kis állatból... Pazarlás.

Féltve őrizgettem Gerzsont, az utolsó élő kaszáspókomat. Kiterjedt dinasztiájának utolsó példánya volt ő is, a többiek csúfos, és szégyenteljes véget értek párom tollseprűje által. Sokszor próbáltam fóbiáját megérteni, (páromét, nem Gerzsonét) és győzködtem: (páromat, nem Gerzsont)
- De drágám... mi bajod kicsi nyolclábú barátainkkal? Megfogják a szúnyogokat, a kóbor röpködő biszbaszokat, a vándorhangyákat, hálójuk kiválóan gyűjti a port, emellett nem hangosak, nem büdösek, nem hullatják a tollukat, szép csöndben éhen döglenek a sarokban...

De párom hajthatatlan volt.

Így aztán, mikor Gerzson is elmúlt, párom egy nap széles mosollyal állított haza - egy hadizsákmány apró díszhallal. Két kedvencem Batman, és Zorro voltak, két halál fekete kis állat. Marha poén volt, hogy nem tudtam melyik az eleje, amíg úszni nem kezdett. Azonban a sziámi rövid úton érvényre juttatta akaratát, és apránként rájöttünk, hogy ez a kis jószág nem annyira társas lény.

Amikor a sziámi is elromlott, ott árválkodott az üres akvárium hónapokig, mi pedig csak sóhajtozva néztük, amint belepi a por. Egy nap minden bátorságom összeszedve azt mondtam:
- Drágám, mi lenne, ha vennénk egy pó...
- Nem.

Tehát a tanulság: kedves Ida, te egy ultra mázlista ember vagy, minden befektetés nélkül egy rahedli pókod van, és még csak díszőrséget sem kell állnod mellettük.

-Xenopók-
Jimmy Cartwright
Admin
2011.04.18 12:54
438 hozzászólás
Érdekes, néhány évvel ezelőtt (még a régi oldalunk indulásánál) mi is elgondolkodtunk, ki és miért minősül amatőrnek az irodalom világában. Akkor arra jöttünk rá, hogy nem az számít, abból él-e meg valaki, nem is az, hol és hányszor publikál, netalán van-e önálló kötete. (Hiszen ma már nem nagy kunszt magánkiadásban bármit is kiadni.)

Akkor mégis ki az amatőr és a profi? Mi a különbség? Igazán egyszerű.

Egy amatőr író/költő azért minősül annak, mert a megfogalmazása, a stilisztikája, a történetvezetése, írásának dramaturgiája nem mutat profi jelleget. Ennek egy része (autodidakta módon is) tanulható, van, aki ösztönösen ráérez, mit hogyan kell.

Viszont attól lehet még valaki pocsék író/költő, hogy elvégez egy írástanfolyamot, vagy célirányosan ilyen tanulmányokat folytat, hiszen az írás, költészet tanulható részén kívül azért kell némi ihlet, ötlet, tehetség is a dologhoz. Végezhet valaki tisztes iparosmunkát is, csak az írása lapos, lélektelen lesz.

Remélem, sikerült érthető választ adnom. :-)
why-att
Felhasználó
2011.04.18 10:56
31 hozzászólás
Szerintetek mikortól költő a költő?
Hogy annak nevezzenek vajon abból is kell megélned? De tudjuk, hogy pusztán az írásból nemigen lehet. Elég ha más munkát végzel és mellette publikálsz legalább egy kötetet vagy valamelyik folyóiratban megjelenítik a versed? Vagy ha magadban farigcsálod a rímeket, esetleg feltöltöd azokat egy oldalra és pozitív visszajelzéseket kapsz akkor is költő vagy? Mikortól lehet elhagyni az amatőr jelzőt (ami persze nem kezdőt, hanem nem hivatásost jelent)?
Ida
Admin
2011.04.15 15:57
804 hozzászólás
Pár napja több tucat kispók kelt ki a szobámban, azóta plafonon sétálgatnak, hálót szőnek, odajönnek a fényhez...stb. Nagyon aranyosak.:-D Remélem, nem nőnek túl nagyra.:-D
Ida
Admin
2011.04.10 22:40
804 hozzászólás
Sajnos nem tudom.:-(
Cyrus Livingstone
Felhasználó
2011.04.10 13:45
97 hozzászólás
Részemről azért volt a tiltakozás, mert kissé félreérthetően hangzott.8-)
Eszembe juttatta egy kedves ismerősömet, akinek meggyőződése volt, hogy minden karatés növendék balhés, agresszív vadállat. Mondanom sem kell, soha életében nem vett részt semmilyen harcművészeti edzésen.:-?
Egyébként ki volt ennek a könyvecskének a szerzője?
Ida
Admin
2011.04.09 17:57
804 hozzászólás
Az idézet egy Horthy-korszakban készült katonai kiképző könyvecskéből való, tehát egyfajta akkori "hivatalos" álláspont a kérdésről.

Nem akarok konkrét párhuzamot vonni az idézet és a keleti harcművésztek között, csak a témáról beugrott ez a furcsa "hozzáállás".:-D
Fuvallat
Felhasználó
2011.04.09 17:43
51 hozzászólás
Nem értem a tiltakozás okát.
Ida csak annyit bátorkodott megjegyezni:
"Magyar embert nem kell megtanítani verekedni, csak alkalmat kell biztosítani rá, hogy gyakoroljon."
:-D:-D:-D
Cyrus Livingstone
Felhasználó
2011.04.09 12:42
97 hozzászólás
Csatlakozom az előttem szólóhoz, én is tiltakozom! A harcművészeteket és az önvédelmi rendszereket pont azért találták ki, hogy ELKERÜLD a verekedést. Egyetértek Why-att kollégával, ezek nem sportok, nem is arról szólnak, hogy egymást ész nélkül csépeljük, hanem ez életforma (mint az írás;-)).
Az pedig önmagáért beszél, hogy egyes irányzatok nagymesterei szellemi és testi frissességben megélnek 80 - 90 évet.
Ami pedig a verekedést illeti: érdekes módon a profi boksz, vagy a pankráció mérkőzéseken sosem balhézik a közönség. A focimeccsre pedig életveszély kimenni.:-?
Állítólag a kézilabdázók súlyosabb sérüléseket szednek össze, mint a ketrecharcosok...:-?
why-att
Felhasználó
2011.04.09 11:37
31 hozzászólás
Na de kérem, tiltakozni szeretnék! Lehet, hogy agyoncsépelt dolgot fogok mondani, de a harcművészet NEM verekedés. Sokkal inkább önnevelés és ha valaki nagyon komolyan veszi már-már életstílus, filozófia. Én sem azért járok edzésre, hogy lilára verjem a másikat, ki is rúgnának érte.
Ida
Admin
2011.04.09 11:23
804 hozzászólás
"Magyar embert nem kell megtanítani verekedni, csak alkalmat kell biztosítani rá, hogy gyakoroljon.":-)
Cyrus Livingstone
Felhasználó
2011.04.08 21:42
97 hozzászólás
Az én tesitanáraim is mindent megtettek azért, hogy a mozgást megutáljam.:-(:-?:-x
De a szüleim rendszeresen vittek uszodába, kirándulni.:-)
Felnőtt fejjel én is megismerkedtem a távol-keleti harcművészetekkel. Most csütörtökön újrakezdtem a kalit. Fülöp-szigeteki harci rendszer, itt először fegyveres (kés, bot) harcot tanítanak, aztán arra építve a pusztakezes harcot. Nekem Nagyon tetszik, könnyen össze lehet hangolni más irányzatokkal is (korábban krav-magát tanultam).
why-att
Felhasználó
2011.04.08 19:00
31 hozzászólás
Három-négy éve karatézom (Goju-Ryu).
Furcsa, hogy nemigazán voltam oda a sporttért és a gimis tesiórák se voltak a kedvenceim, de egyetem második évében rájöttem, hogy mégse hülyeség és hiányzik a rendszeres mozgás. Gondoltam nosza rajta, a harcművészetek amúgy is érdekeltek és a bónusz az egészben az, hogy edzésen ismertem meg a Párom.
Szóval mozgáshiányra és magányra: karate. :-)
Cyrus Livingstone
Felhasználó
2011.04.07 22:19
97 hozzászólás
Ó, kertecskénk nekünk is van, úgyhogy ismerős a helyzet, főleg a hólapátolás!8-)
Ehhez még hozzávesszük az újrahasznosítható hulladék hurcolását, mint erőnléti edzést, a gereblyézés a kardio... no, kérem, máris kész az öko-fitness!:lol:
(Pardon! Kihagytam a 200 m-es síkfutást a villamosmegállóhoz!:-D)
Ida
Admin
2011.04.07 21:54
804 hozzászólás
Leépülve. Észre sem vettem, hogy elírtam.:-)

Én aktívan sportolok. Biciklis beszerzőkörutak olykor 10-15 kg zöldséggel, hetente egyszer fél órás rohanás könyvekkel megrakott hátizsákkal a vonathoz, napi 300 hajolás, hogy megsimogassam a macskákat és a hasonló méretű kutyusokat, bútorpakolás, mosogatás, minden tavasszal ároktakarítás, télen hólapátolás, ráadásul még ott a mini kertecském, és minden egyéb.:-)
Cyrus Livingstone
Felhasználó
2011.04.07 21:29
97 hozzászólás
Elépülve????:shock:
De ugye nem elévülve?;-):roll:

A sport például jót tesz a vérkeringésnek.
Akartam már kérdezni, közületek űz/űzött valamilyen sportágat? (Nem az egykaros súlyzóra gondoltam a kocsmában!8-))
Ida
Admin
2011.03.25 16:01
804 hozzászólás
Milyen csend van mostanában. Úgy tűnik, nemcsak én vagyok elépülve...:-(
Jimmy Cartwright
Admin
2011.03.09 20:49
438 hozzászólás
"Már csak le kell fordítani minden nyelvre." Pont. :D
Ha lecserélem a regényt, akkor nem jön ki a rím, csak a rém. :-)
Amúgy az átviteli étteremben minden könyvre vonatkozik.
Ida
Admin
2011.03.09 20:11
804 hozzászólás
Már csak le kell fordítani minden nyelvre, amin terjeszteni akarjuk a zombiantológiát, illetve szerintem a regény szót érdemes lenne kicserélni valami másra, hacsak nem akarod leszűkíteni a tevékenységünket a regényekre, kizárva a novellákat, verseket...stb.:lol:
Jimmy Cartwright
Admin
2011.03.09 19:27
438 hozzászólás
Kitaláltam a Lidércfény Médiabirodalom Nemzetközi Könyvesbolthálózatának szlogenjét:

"Ki itt belépsz, töltődj fel reménnyel,
a könyvespolcod otthon meg töltsd fel
sok-sok nálunk vásárolt regénnyel!"


lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Ida
Admin
2011.02.05 13:56
804 hozzászólás
Kapitány mindig atombiztos programokat ír.:-D
Mab Tee
Felhasználó
2011.02.05 13:28
177 hozzászólás
Visszavonom, működik.
Mab Tee
Felhasználó
2011.02.05 13:25
177 hozzászólás
Úgy látom, kiakasztottuk a hozzászólás-számlálót.:lol::lol:
Mab Tee
Felhasználó
2011.01.31 12:19
177 hozzászólás
Muszáj lesz innom, mert már írni sem tudok.:-(
Az elvonási tünetek...
Mab Tee
Felhasználó
2011.01.31 12:17
177 hozzászólás
Jaj, bocsi! Pajzán múzsát akartam írni. Még nem ittam meg a napi kötelező kólamennyiséget. Sör meg nincs itthon.:-(
Nem sztriptízelek, csak zöldégeket beszélek.:lol: