1. Horror Hava - A matematika nyelve

Horror / Novellák (349 katt) Zspider
  2023.03.16.

Az elmegyógyintézet egyik kórtermében egy üres tekintetű, némán maga elé bámuló férfi ül. Mellette egy kollégája sóhajtozva nézi őt. Valamikor az ápolt volt a Föld legnagyobb matematikusa. A leghatalmasabb elme. Olyan szinten gondolta végig a matematikát, amire senki más nem volt képes. Ám egy nap túl messzire ment, valami eltört benne. Mikor megtalálták, a családja halott volt, a vérükkel pedig egy képletet írtak a falakra hosszú-hosszú sorokban. Azóta a matematikus egy szót sem szólt. „Katatón”, ahogy az orvosok mondják, de a barátja szerint tévednek. Jó ideje jár be a beteghez, és az mozog. Alig láthatóan, de mozog. Az ajkai ugyanazokat a rángásokat ismételgetik, mintha mondana valamit. A kollégája hetek óta írja fel a számokat, amiket hallani vél. A matematikus szerint a számtan egy külön nyelv, és talán az, amit mormog, magyarázat is lehet mindenre.

A látogató professzor folyamatosan írja ki a falakra a számokat, mindegyiket kétszer is ellenőrizve. Egyre inkább lát egy összefüggést. Ez egy valóságelméleti képlet. Az utolsó számok után a férfi eltávolodik a faltól, és kezdi érzékelni a kapcsolatokat, a számok újra és újra ismétlődnek a fejében, mintha valaki súgná őket. Hirtelen világosodik meg: ez nem csak egy képlet. Ez egy bonyolultan kódolt üzenet. Órákon át gondolkodik, mire meglátja a tartalmat, a számsor jelentését: „Ő jön.”

Ez a mondat érteti meg vele az őrült képletét, mely szerint a matematika nem létezik. Nincsen számítás, ez nem egy elméleti dolog, amit az emberek használnak, ez valami más, ami az embereket használja. Minden egyes kalkulációval „Ő” közelebb kerül a világunkhoz. A barát térdre borul és rájön, hogy az élete nem volt több, mint Pandóra szelencéjének feszegetése. Ő jön.

A férfi sírva nevet, miközben hazamegy a családjához. Ott a felesége számolja, hány tojás kell a süteménybe és a lánya az összeadást tanulja az asztalnál. A matematikus remegve felveszi a konyhakést és könnyeit törölgetve kacag tovább, miközben feléjük lép.

Ő jön.


Eredetileg publikálva: 2013. X. 28.

Előző oldal Zspider