LFZO (04/21) (2006-7)

A jövő útjai / Novellák (1264 katt) Rohadék
  2010.11.04.

- Maga képes arra, hogy újrateremtse saját magát?
- Persze.
- Tegye meg.
- Az imént gyakorlatilag azt csináltam.
- Nem értem.
- Na látja. Akkor már inkább folytatom a sztorit. Szeretném látni az arcát, mikor a végére érek.
- Izgalmasnak ígérkezik.
- Ott jártam, hogy a világegyetem, ami én vagyok, azzal a magával ragadó okkal alakult így, mert nem tudott máshogy. Mondok erre példát. Ha maga belenyúl egy tócsába, nem tud nem vizes lenni a keze. Ha valaki más önti le vízzel...
- Ööö... Már értem, lépjünk tovább, ha kérhetném.

LFZO ajkán gonosz mosoly villant végig, majd folytatta.

- Kémiai és fizikai kölcsönhatások révén lett „élet” is. Persze itt érdekessé válik a dolog? Mit nevezünk életnek? Képzeljen el egy skálát egytől tízig. Az atomok molekulákká alakulnak (Miért is?), és mondjuk ezek az alakulások öttől fölfelé tartoznak az élet-spektrumba. De mivel az anyag folyamatosan alakul (Miért is? Na?), egy idő után vissza-, vagy átesnek az egytől-négyig tartó részbe, persze ezek még ugyanazok az atomok, de már nem ugyanabban a felállásban. Érthető? Olyan, mint egy zenekar, akik, ha feloszlanak, már nem... Ja, de nem jó, mert vannak tribute-bandák... Ez szar példa volt. Mindegy. Érti, mit akarok, nem? Oké. Mondom tovább. Ennek a... Mi is a neve? Föld? Igen, a Föld nevű bolygónak például, végtelen számú társához hasonlóan, pármilliószor meg kellett kerülnie a napját, mire az atomok fizikailag találkoztak, hogy aztán kémiai kölcsönhatás révén beindulhasson „A” folyamat (Miért is? Még mindig?).

- Mi az, hogy végtelen társához hasonlóan? Több Föld is létezik?
- Persze.
- Más dimenzióban?
- Is.
- Ebben is?
- Persze.
- És miért nem tudunk róla?
- A csökevényekre gondolsz, akik embereknek hívják magukat?
- ...
- Látom, nincs vele tisztában, milyen sok feltételnek kell megfelelnie egy bolygónak, hogy ugyanaz létrejöhessen, mint itt. Mit gondol, miért nem a Jupiteren van emberiség, vagy a Merkúron? Nap nagysága, hőmérséklet, víztartalom, blablabla... És ha ez megvan, csak akkor kezdődhet a sztorim. Ha a világegyetemben itt létrejött, a végtelen (?) mennyiségű bolygóból miért ne lehetne még akármennyi (majdnem) ugyanilyen, ahol adottak lesznek az „élet” feltételei, sőt, az intelligens életé?

- Miért LFZO? - ásított Eszter.
- Ez most hogy jön ide?
- Erre a bonyolult kérdésre is biztosan van ecerű válasza.
- Igen: Csak. Mondhatom tovább? Tehát az élet az a része a 10-es skálának, mikor az anyagok olyan rendeződésben állnak, hogy képesek X ideig környezetétől független mozgásra IS (az előbb felsorolt szűkre szabott korlátokon belül, persze). Az a DNS-lánc, ami minden élőlény alapja, maga köré gyűjt (vonz?) fizikailag más atomokat, hogy lemásolja saját magát. De miért is?

- Meeert... nem tud mást?
- ...Iiigen, majdnem jó. Mert nem tudja nem megtenni. Na. Ennyit a szaporodásról.
- Ugye nem azt akarja mondani, hogy ez a gyerek a hasamban azért van itt, mert nem tudott nem itt lenni?

LFZO elgondolkodva, hunyorítva simogatta kecskeszakállát.

- Most megfogtam. - nyelte le az utolsó falatot a lány.
- Szegény gyermek. Fogalmad sincs a kérdéséről. Ha azt válaszolom, igen, felborít mindent, amit eddig a világról tanult. Ha viszont azt válaszolom, nem, továbbra is rejtély marad a gyerek kiléte és származása.
- Mi lenne, ha elvetetném?
- Nem tudná. Újrakeletkezne. De ne rohanjunk ennyire előre. Ott járunk, hogy azt akartam megkérdezni, az első élőlény miért nem ember volt? Gondolkodjon!

- Nem tudom.
- Ugyan már, hiszen csak azt a logikát kell követnie, amit idáig végig vázoltam.
- Logikátlan, értelmetlen logika a magáé.
- Bocsásson meg, elfelejtettem, hogy Magának ez nem minden esetben egyértelmű, pedig az előbb már valamennyire pedzette.

- Ennyire ismer?
- Uff. Vannak még hülye kérdései? Tehát. A 10-es skála minden foka egy koordinátarencer x tengelyén helyezkedik el. Az y-on pedig fejlődési fokozatok. Csak úgy rögtön nem lehetett ember, először valaminek ki kellett másznia a vízből, viszont, ahogy az embert elnézzük, nem úgy néz ki, mint aki víz alatt huzamosabb ideig bírja. Ezért, ami kijött a vízből, még biztosan nem hasonlított emberre. De egy kicsit megint előreszaladtunk.

- Miből gondolja, hogy az embert nem isten teremtette, hanem az elődjeként valami kimászott a vízből?
- Ha jókedvem lenne, azt mondanám, ez egy értelmes kérdés. És azt is csak kedveskedésből. De ha annyira el van telve, akkor is van válaszom. Sőt, kérdéssel válaszolok, mielőtt továbblépek.

Előző oldal Rohadék