Szimbiózis

Szépirodalom / Novellák (1169 katt) Regina
  2013.02.23.

Madárcsontú kis öregasszony tekintetében valahol őrzi egykori gyermek önmagát. Kislányos.

Ijedt szemei, szorosra zárt ajka mutatja csak, valami megváltozott. Fázósan húzza össze magán az ágykabátot, közben megsimítja lapos mellkasát. Igen, ott benn a motor tegnap majdnem feladta. Maga előtt látja a mentősök zord arcát a sürgésforgást...

Jólesően hanyatlik a párnára. Fáradt, nagyon fáradt. Hirtelen eszébe jut a gyerek, akiért élni kell. A gyerek, aki önmagában életképtelen. Gondolatai most otthon járnak. Aggódik.- Jó estét! - bizonytalan hang zavarja meg a kórterem csendjét, az öregasszony szíve hatalmasat dobban. A gyerek!

A férfi zavartan álldogál, kezét tördeli, szemében nyüszít a félelem. Hiába itta meg a szokásos 2 litert, a szorongás nem enyhül. Valamikor értelmes agya tisztán jelzi: anya nélkül megáll az élet. Anya, aki reggelente kiönti az éltető féldecijét, anya rendbe rakja a szobáját, és minden nap megkérdi: "mit ennél, kisfiam? "

- Ülj már le, Lórikám, alig állsz a lábadon, fáradt vagy, kisfiam? Mit ettél, hogy mennek a napok, boldogulsz egyedül?

Lóránt szomorúan néz anyjára, megszólalni nem akar. Tudja, most ezen múlik minden, anyának meg kell gyógyulni, nem hagyhatja őt cserben. A húga csak molesztálja, keményszívű nőszemély, őt nem tudja az ujja köré csavarni, átlát rajta.

Ma reggel is csak beadta a dohányt, töltsd meg magadnak, mondta és elsietett. Ő megtöltötte azt a rohadt cigarettát, még most is érzi sajgó derekát. Ott ülni a konyhaasztalnál, görnyedni a töltő felett és nyomni, nyomni a szerkentyűt. Anya már profi benne. Jaj, csak jönne már haza!

Nehezen, akadozva szólal meg, tudja, ezzel fokozza a hatást.

- Nagyon fáj a derekam meg a hátam! Ott gubbadtam órákig, ügyetlen vagyok a töltőhöz, gyenge a kezem is...

És kinyújtja, mutatja reszkető kezeit.

Az anya elkapja a nikontintól sárga ujjakat, szemében elszántság, mindent felülíró élni akarás.

- Holnap hazamegyek.

Előző oldal Regina
Vélemények a műről (eddig 2 db)