Bosszú ereje (részlet) - vélemények

Ugrás a műre


Norton
Felhasználó
2011.09.17 08:50
640 vélemény
Újfent köszönöm az építő jellegű kritikát. Kezdek rájönni arra, hogy a különböző műfajoknak "szabályai" vannak. Majd igyekszem őket betartani. :-D
Ebenezer
Felhasználó
2011.09.16 22:25
192 vélemény
Ha még lehet véleményt megfogalmazni, akkor én is írnék ide. Szerintem a fejezet elején a szereplők bemutatása jelen esetben azért kissé problémás, mivel ugyan az egyiktől logikusan vezeted át a másikra a szót, ám az olvasónak nincs igazán alkalma azonosulni velük, megfogni valamit belőlük, mielőtt átlépnél a következőre. Ez így kissé felsorolás színezetet kap. Egyedül a város urát mutatod be elegendő alapossággal, ami viszont így felborítja a szereplők jelentőségét - most akkor kiről is fog szólni az egész?

Egy másik észrevétel a név- és szóhasználat. Bár nem ismerem a teljes regény koncepcióját, a szereplők nevei inkább humorosak, semmint fantasy-feelinget sugárzóak. A leírásokban és párbeszédegben használt szlenges beszólások pedig abszolút nem illenek a miliőbe. Emlékezzünk Conan örökbecsű fantasy-s káromkodásaira: "Crom ördögeire kutya, ezért véreddel fizetsz!"

Némi kiadói ismerettséggel a hátam mögött azt kell mondjam, bár kérted a stílust ne kritizáljuk, hogy ez így ebben a formában nem biztos, hogy el fogja nyerni a tetszésüket.

Mindazonáltal a cselekmény határozottan érdekes és kíváncsiság ébredt bennem, mi a folytatás, mi lesz ebből, hova vezet majd a történet. Hajrá! :-)
Norton
Felhasználó
2011.07.09 11:00
640 vélemény
Értem a problematikát. ;-)
Ida
Admin
2011.07.08 23:56
1280 vélemény
Bizonyos értelemben valóban túl sok az infó, de az a gond velük, hogy kevés a valóban lényeges közöttük, amik alapján az olvasó maga elé tudja képzelni a karaktert. Pl. miközben Zeroxról csak az előbb kigyűjtött fontos dolgokat tudjuk meg, emellett részletesen elénk tárod, milyen feltételekkel látogathatja az anyukáját. Amikor még ismeretlen és közömbös számunkra a főhős (ő egyáltalán a főhős?), akkor ezek a tények csak terhelnek minket. Kit érdekel, hogy egy grid(?) mikor tud elmenni anyucihoz, akiről még azt sem tudjuk, örül-e egyáltalán a fiacskája látogatásainak.

Szerintem sokkal fontosabb lenne érzelmileg megfogni az olvasót, vagy legalább felkelteni az érdeklődését, és a tények terén csak a legfontosabbakra koncentrálni egyelőre, a többit pedig a cselekény során adagolni.

Érdemes lenne emlékiratokat olvasni, és megfigyelni, hogyan ábrázolnak egy-egy karaktert igen szemléletesen olyan emberek, akik nem hivatásos írók, csak valamiért papírra vetették az élményeiket. Pontosan látják maguk előtt politikai ellenfeleiket, barátaikat, akik a lövészárokban haltak meg, a parancsnokukat, a csinos lányokat, akik mosolyogtak rájuk...stb., és képesek őket pontosan elénk varázsolni pár mondattal. Sokat lehet ezekből tanulni.:-)
Norton
Felhasználó
2011.07.08 22:16
640 vélemény
Ezt értsem úgy, hogy rideg tényleírást közlök, nem pedig egy izgalmas cselekményt, amelybe bele tudja magát élni az olvasó rögvest a legelső sortól? Úgy gondoltam, hasznos lehet, ha előbb kiépítem a karaktereket, és csak aztán fogok bele a történetbe, de úgy látszik ez mégsem túl jó ötlet. Mellesleg elolvasta az első fejezetet egy fantasy kedvelő ismerősöm, és neki is baja volt a történet elejével. De ő nem arra panaszkodott, hogy kevés az infó, hanem arra, hogy sok. „Nem kellene annyi karaktert egyszerre bemutatni.” Úgy döntöttem az első néhány bekezdést inkább egyszerűen kihagyom, aztán majd meglátjuk. Mindenesetre még egyszer köszi a segítséget!
Ida
Admin
2011.07.08 18:36
1280 vélemény
Az első pár bekezdés nagyon fontos. Gyakran ezen múlik, hogy az olvasó hajlandó-e egyáltalán tovább olvasni a könyvet. Ha itt elunja magát, akkor nem fog eljutni az izgalmas és fordulatokban gazdag 50. oldalig.

Mi is derül ki az első 10 bekezdésből, ami igen jelentős részét teszi ki a részletnek?

1. Zerox: grid (mi is ez egyáltalán?), gladiátor, 17 éves, kilátástalan, szereti az anyját.
2. Szolg: kiképző, kegyetlen, céltudatos, középkorú, profitorientált, sikeres szakember.
3. A kormányzó: kövér, ambiciózus, jó szónok, szeret fogadni, de fél csalni. Szolggal pedig hatékony, de egymást utáló üzlettársak.

10 bekezdéshez képest ez nagyon kevés infó, ráadásul nem is olyasmi, ami alapján sikerül képet és véleményt formálni az adott karakterről. A külsejükről valóban nem tudunk meg szinte semmit. Ráadásul ezeket az infókat megkérdőjelezhetetlen tényként, mint író közlöd az olvasóval, ettől lesz nagyon száraz és szájbarágós a szöveg.

Sokkal hatásosabb lenne, ha egy-egy szituáció keretében mutatnád be a figura
viselkedését, ami alapján az olvasó eldönthetné, hogy az illető szimpatikus, rohadék, megalkuvó, kétségbeesett...stb. Vagy esetleg egy szereplő szemszögéből és az ő érzéseivel megfűszerezve vezethetnéd be a figurát a történetbe. Vagy...:roll:
Norton
Felhasználó
2011.07.08 08:16
640 vélemény
Kedves Ida!

Köszönöm szépen az észrevételeket! Ami azt illeti, éppen ilyen meglátásokra voltam kíváncsi. Ami az ismétléseket illeti, elég sokat észrevettem benne én is, de úgy látszik, még mindig át kell néznem. A többi észrevételeddel is egyetértek, bár a legutolsót azért furcsállottam kissé. Egyrészt hosszú és unalmas a figurák bemutatása, másrészt sok tekintetben hiányos. Itt nem tudom, mire gondoltál. Talán a külsejüket kellett volna jobban részletezni, és az előéletüket kevésbé? Hidd el, nem áll szándékomban lexikont írni. Köszönöm a segítséget!
:-)
Ida
Admin
2011.07.07 23:54
1280 vélemény
Ha már ilyen szépen kérted, megosztom veled az észrevételeimet.:-)

1. sok szóismétlés
2. kifejezések ismétlése
3. gondolatok ismétlése
4. írásjelek pontatlan használata
5. felesleges szóközök
6. jelen és múlt idő váltogatása
7. hangulatot megtörő kifejezések, pl. kondi bajnoka
8. magyartalan szórend
9. A "jelenteben" szereplő figurák hosszú, unalmas, sok tekintetben hiányos bemutatása. Pár helyen szinte lexikonhoz hasonló szárazságú a figurák leírása.

Első olvasásra ezek szúrtak szemet. Lehet, hogy apróságoknak tűnnek, de igen bosszantóak. Bár lehet, hogy nem egészen ilyen kritikai megjegyzésekre gondoltál az előszóban.:roll:

Előző oldal