XI. LFP. Űrhalál - Az utolsó döntés - vélemények

Ugrás a műre


Deepankrin
Felhasználó
2021.05.15 10:37
23 vélemény
Köszönöm szépen a véleményezést! Annyira jót írtatok róla, hogy rendesen kedvem támadt elolvasni! :-) köszönöm!
Lidércfény HQ
Felhasználó
2021.05.15 01:13
15 vélemény
Ahogyan ígértük, megérkezett a zsűri által megfogalmazott, szöveges véleményezés is.

Ötlet: Az alapötlet ugyan a már számtalanszor alkalmazott klasszikus inváziós science-fiction, de a kifejtett történet mégis eléggé egyedivé teszi. A főszereplő ezredes szemszögéből ismerhetjük meg a történéseket, ami egyrészt beszűkíti a megtudható információkat, másrészt közelebb hozza az eseményeket az olvasóhoz. Jó választás volt ezt a történetet ebben a formában megírni.

Világ: Nyomasztó. Tökéletesen illeszkedik a történethez, és pont annyit tudunk meg róla, amennyi feltétlenül szükséges. Logikusan épül fel, nincsenek benne ellentmondások. Bár nagy rajongói vagyunk a poszt-apokaliptikus világoknak, abban biztosak vagyunk, hogy ebben nem élnénk (de ha mégis, nem sokáig).

Karakterek: Mélységeiben csak az ezredest ismerjük meg. Ám ez nem probléma, mivel az ő szemszögéből látjuk az egész történetet.
Fogalmazás: Gördülékeny, jól olvasható a szöveg, pár apróbb hibát és következetlenséget leszámítva.

Dramaturgia: No, ez odab... Szóval remek. :-) Szinte tankönyvi keretes szerkezete van, kezdve azzal, hogy „Anyám húslevesének az íze jár az eszemben napok óta.”, egészen addig, hogy az első bekezdésekben olvasható eseményeket a végén új aspektusba helyezi. A feszültség addigra mérhető, már eleve a felütés megadja az alaphangot, aztán megtudjuk, hogyan is alakult ki ez a világ, és végül kiderül, hogy a novella eleje és vége időben igen közel vannak egymáshoz. A közbülső események tulajdonképpen a közelmúltból villantanak fel képeket, szépen építve a történetet. Aztán megkapjuk a csattanót, és végre nekünk, olvasóknak is leesik minden addigi apró utalás.

Szórakozás: Rosszul jönne ki, ha azt írnánk erre a novellára, hogy igazán jól szórakoztunk rajta. Pedig végső soron ez történt. Egészen más szórakoztató értéke van ennek, sőt, némileg el is gondolkodtat azon, mennyire parányi kis semmik vagyunk mi emberek ezen a Föld nevű planétán a világűr méreteihez képest.

Összbenyomás: Mindent figyelembe véve egy igazán jól megfogalmazott, remek történetet olvashattunk, meglepő csavarral a végén.
R. Harbinger
Felhasználó
2021.03.09 10:43
134 vélemény
Sajnálom, hogy nem fért bele, ez elegáns lökést adott volna a sci-fi vonalon, ha már idegenekről van szó. :-) Szívesen elolvasnám a "másik" történetet is. :-)
Deepankrin
Felhasználó
2021.03.08 14:53
23 vélemény
Köszönöm szépen:-)


"Egyetlen logikai hiba akasztott csak meg: ha lelőttek az égről minden műholdat, hogy sikerült megosztani a videókat?"
Nos a leütés számba sajnos nem fért bele, hogy minden részletre részletesen kitérjek, de most elmondom: saját technikájukat használták, nem az emberek műholdjait. Szinaptok segítségével töltötték fel az emberi technikákat elektromossággal, és juttatták el rájuk információs csomagokat. Ezt hekkelte meg egy egyetemi kutatócsoport, és illesztette hozzá a saját videó blokkjait. Hogy, hogyan szerzett be a fogságba esése ideje alatt Batista hírszerző tiszt egy félig élőlény, félig számítógép szinaptot, és hogyan juttatta el egy föld alatti bázisra, az egy másik történet:-)
R. Harbinger
Felhasználó
2021.03.07 20:43
134 vélemény
Nagyon tetszett, a fordulat földhöz vágott. :D

Egyetlen logikai hiba akasztott csak meg: ha lelőttek az égről minden műholdat, hogy sikerült megosztani a videókat?

Amúgy nagyon szép munka, gratulálok. :-)
Deepankrin
Felhasználó
2021.03.02 20:56
23 vélemény
Köszönöm szépen, hogy elolvastátok! :-)
Carun
Felhasználó
2021.03.02 18:04
164 vélemény
Most anyám húslevesének az íze jár a fejemben, de komolyan. Már az első mondattal megfogtál, de az egész történet szuper lett. Gratulálok :-)
bombahoppa
Felhasználó
2021.03.01 22:20
44 vélemény
Gratula! :-)
Ida
Admin
2021.03.01 20:23
1328 vélemény
Isten hozott a Lidércfényen!:-D

Előző oldal