Nem vagyok kész - vélemények

Ugrás a műre


SzaGe
Felhasználó
2020.10.09 19:26
243 vélemény
Szia Márk.

Hogy mikor vagyunk készen? Vagy inkább többször van az, hogy mikor nem? Még ez, még az. Éld úgy az életed, hogy mindig készen légy, de mégse tudod, hiszen mindig valami a földhöz köt. Ballasztok nehezítik az világi elengedést. Így van ez mér régóta. Majd megtudjuk kik is vagyunk/voltunk valójában. Az ítélőszék megmondja. Addig meg szórakozzunk kulturáltan, ahogyan itt már említette valaki :-)

Üdv, Geri!
Kereder Márk
Felhasználó
2020.10.09 09:12
205 vélemény
Szia SzaGe,

nem tudjuk meg azt a konkrét pontot, ahol a versed szerint „elkészültél”, ugyanis nem csináltál semmit és kész lettél. Pontosabban a Halál csinált valamit. Közel jött. Olyan közel, hogy már nem lehetett micsináni, már nem volt apelláta.
Szóval nekem ez a vers azt jelenti, hogy mindegy, hogy elkészültünk-e, vagy hogy az erre vonatkozó gondolatunk milyen: igen elkészültem, vagy nem, még nem. Mindegy. Mert sose készülünk el.
Illetve mindig el vagyunk készülve. Ez nem paradoxon. Mert minden pillanatban egy „állapot” van.
Olyan, amilyen. A végességre vonatkozó fogalmakat – így érzem – itt nem lehet használni.
A létezés nem egy konkrét történet, aminek eleje és vége van. Épp ezért nem leírható. Nincs eleje és vége, mindig egy folyamat és minden pillanatban változik, formálódik és minden szemszögből nézve máshogy.
Ahogy a saját véleményünkre is illik felnőtt korban már – legalább is szerintem – úgy tekintenünk, mint egy állapotra, ami változik. Indult valahonnan és tart valami felé. Asszem még az sem biztos, hogy van a véleménynek „vége”, mint egy nyugvópont, hogy: ezt gondolom VÉGÜL. Szerintem ilyen nincs. Legalábbis ezt gondolom most. :-)
Gondold el, hányszor változott már a véleményed. Illetve bocsánat, ezt nem tudom, inkább így: az enyém sokszor változott. Nem tudok semmit se jól. Mert azt gondolom, mindig, minden időpillanatban lehet annál az időpillanatnál jobban csinálni.
A gondolatok és a dolgok se alulról, se felülről nem korlátosak. Alulról sem: mindig lehet valaki még hülyébb. :P
Aki úgy gondolja, hogy – szerintem bármivel kapcsolatos - véleménye egy abszolútum, az a „valódi”, „jó” vélemény, nos, azzal én nem tudok vitatkozni. És ha fél éve kérdeztem volna? Akkor az lett volna a tutibiztosigazamvan-vélemény? (És igen, amit ide leírtam, az sem biztos, az is csak egy most bennem lévő érzet.)
Az életünkkel kapcsolatban is hasonlót érzek.
Azt azt érzést, amit Popper Péter mondott egyszer, hogy megkérdezte valaki tőle:
- Minden rendben?
- Nem. De az is rendben, hogy nincs minden rendben.

Semminek soha nincs végállapota. Ez van jól érezve a versben. (Szép magyarsággal.)
Ha megkérdezné a Halál tőlem:
- Mikor leszel készen?
- Hát igazából soha… ezért bármikor. Na gyere most! Legyünk túl rajta! ????

Mint a jóságra való törekvés: nem lesz olyan, hogy a „legjobb” leszel. Így természetesen nem is akkor fogsz megítéltetni. Bármennyire szeretnéd. Szépen, tisztán ott állni > nem fogsz. Ahogy senki sem. Minden korábbi tettünkért felelni kell. Senki sem vált meg. (Szerintem még Jézus sem. Legalábbis olyan értelemben nem, ahogy vágynál rá, hogy bűntelenné tegyen. Így már karcosabb az élet ugye? Így már meggondoljuk, mennyire rosszalkodunk? Így már ugye van tétje?) Ha eljön az idő, egy egyenleget fogsz kapni. Ezen a majdani egyenlegen most tudsz még picikét javítani.

Nekem ezt jelentette ez a szép vers. Nem biztos, hogy mindenki számára ez volt ez a vers, könnyen lehet, hogy csak az én számomra volt ez.
Üdv!

U.i.:
hál’Istennek mostanában megkíméltem ezt a felületet, mert munkámból adódóan határidők satu-fogságában vergődök egyik határidőtől a másikig, de ez a hullám most elvonult, nem szabadultatok meg tőlem! ;)

Előző oldal