Laura és a kozmosz - vélemények

Ugrás a műre


Norton
Felhasználó
2020.09.24 21:15
666 vélemény
Xen, így már értem, csak szó szerint értelmeztem az idézetet.

Bro, ugyanarról beszéltünk. Az emberen múlik, hogy mit fogad be. Ő a „másik” akin áll a vásár. Az „észbeli meggyőződés” viszont hit esetében számomra nehezen értelmezhető. Mert a hit nem az észszerűségről vagy a logikáról szól. Egyébként nem „hit” lenne, hanem bizonyosság.

A hit tehát szerintem az érzelmeken alapszik. Egyébként a világról alkotott elképzelések is változhatnak. Én például már nem hiszek a télapóban, pedig az egy meggyőződésem volt valamikor.

Az ember pedig általában sokkal inkább emocionális lény, mintsem észszerű, tehát az „érzelmi akármik” sokkal erősebben hatnak rá, mint a logika. De ez csak az én véleményem.
:-)
SzaGe
Felhasználó
2020.09.24 19:09
243 vélemény
Norton, pont ez a lényege a vallásnak és a hitnek, hogy sose állt, vagy áll kettőn a vásár a megváltás óta! Csak az emberen múlott/múlik, hogy mit fogad be és mit nem. Az "észbéli" meggyőződés a hitről sokkal erősebb, mint az érzelmi alapú akármi, hiszen az érzelmek változnak, múlnak, avagy - jó esetben - erősödnek. De ismét kiemelem, hogy ez a saját véleményem, és a novella írás szabadsága pedig szinte határtalan. Kicsit elkanyarodtam az írásodról :-)

Üdv Geri!
Xenothep
Felhasználó
2020.09.24 17:13
266 vélemény
Norton

nem tudom, hogy SK-t bálványozzák-e, gondolom vannak páran. Nem tartozok közéjük. De ez a duma jutott az eszembe, amit az egyik szereplője mondott, és ideillőnek éreztem. Egyébként igazad van egyfelől, másfelől nem egészen arra gondoltam, hogy a szemünkkel mit látunk. A mögöttes tartalomra gondoltam, az átvitt értelemre, vagy a konkrét dolgokra, amikor az ember arcába ordít a tény, mégis tagadja, mert másban hisz, más az elképzelése, valami olyasmi, amit ért, amiről azt gondolja, hogy uralkodik fölötte, ami elfogadható a számára.

Valahogy így.
Norton
Felhasználó
2020.09.24 08:16
666 vélemény
Köszönöm a hozzászólásokat.

Szia, Bro! Krisztián minden bizonnyal továbbra is ott van Laurának, mint ahogy addig is ott volt, csak Laura nincs ott Krisztiánnak. Kettőn áll a vásár. Ha az eszével keresi Őt Laura, akkor sosem fogja elérni, mivel bármilyen furcsa is, nem a bibliában lakik. Majd utána lesek az általad említett könyvnek.
:-)

Szia, Xen! Minden tiszteletem Stephen Kingé, mert ő valami bálvány, vagy mifene, de ha igaz (lenne) a mondása, akkor valahol mindenki seggfej, mert a szemünk gyakran becsap. Ha pl. látunk valami fura fényjelenséget az égen, akkor az az egyiknek optikai csalódás, a másiknak lidércfény, a harmadiknak földönkívüli űrhajó, a negyediknek meteorológiai ballon, az ötödiknek gömbvillám, a hatodiknak meteorit, a hetediknek angyal, a nyolcadiknak az Úr jele, a kilencediknek kém műhold, a tízediknek egy drón repülő stb. Mindannyian a saját kis „hit buborékunkban” élünk. Azt látjuk, amit akarunk, és talán észre se vesszük azt, amit nem akarunk észrevenni, vagy ami nem fér bele a világképünkbe. Boldog lehet az, aki át tudja lépni a saját korlátait. Felszabadító érzés lehet.

Üdv
:-)
SzaGe
Felhasználó
2020.09.24 06:10
243 vélemény
Szia Bro!

Klassz írás! Tényleg elgondolkodtató. Szépen kiemelted, vagy inkább nagyító alá helyezted és ráadásul összefűzted korunk efféle problémáit, "eszméit", hozzáállásait. A hit és az anyagi világ randevú-szerű találkozása kétségtelenül érdekes párbeszédeket szül, de igazán megérteni(átélni) csak akkor lehet, ha itt is ott is "eltöltöttünk" némi időt. Nekem szerencsére volt rá lehetőségem. Éppen ezért most kivételesen nem tetszett a novellád vége. Mert Krisztián nem hagyja ott az embert, mindig velünk van, akkor is, ha éppen nem így akarjuk. Krisztiánra mindig lehet támaszkodni, Ő megnyugtat és reménységet ad. Ez csak az én "vélemény-keresztem", nyilván lesznek, akik nem értenek majd velem egyet.

Nemrégen olvastam egy könyvet "Viskó" néven(filmet is csináltak belőle, ami teljes mértékben megegyezik a könyvvel!). Nagy hatással volt rám, és hasonló kérdéseket feszeget. Ha van időd, akkor kukkants bele :-)

Üdv, Geri!
Xenothep
Felhasználó
2020.09.23 20:55
266 vélemény
Fától az erdőt?...

" - Tudod, mi a seggfej definíciója? Az, aki nem hisz a saját szemének. Idézet tőlem."
(Stephen King - Sorvadj el)
n13
Felhasználó
2020.09.23 15:26
252 vélemény
Nekem is tetszett! :-)
Thomas Otto
Felhasználó
2020.09.23 12:01
15 vélemény
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nagyon tetszett! Minden szavát ittam, rendkívül elgondolkoztatott. Köszönöm szépen! :D

Előző oldal