A panaszkodás - vélemények

Ugrás a műre


SzaGe
Felhasználó
2020.09.11 06:04
243 vélemény
Xen: Az ED-209 nagyon jó konstrukció volt, csak egy kicsit a szoftvere szarakodott. Na jó, talán a lépcsőzéssel azért akadtak gondjai :D

Ida: Teljesen egyetértek veled. Még nem kaptam lábjegyzetet tőled :-) Megpróbálok a jövőben is olyan novellákat írni, ahová továbbra se kell :D
Ida
Admin
2020.09.10 22:24
1324 vélemény
Nem is kell elnyerni mindenkinek a tetszését. Érdemes mérlegelni a visszajelzéseket, hiszen azokból látszik, hol problémás az információ átadása. A végső döntést viszont mindig az író hozza meg, és ezt tiszteletben tartjuk.

Amikor rengeteg lábjegyzettel és észrevétellel visszaküldök egy novellát, annak kb. a felét elfogadják, 30%-ra azt mondják, hogy nincs igazam, a maradéknál pedig keresnek egy olyan megoldást, ami nekem álmomban sem jutott volna eszembe.

...ez így van rendjén.:-D
Xenothep
Felhasználó
2020.09.10 06:40
264 vélemény
SzaGe

én nem vitatkozok. Talán erős kifejezéseket használtam, és úgy tűnik, félreértettél. Nem azt mondtam, hogy a szürrealizmus moslék. Azt mondtam, nagyon nehéz úgy kifejezni, hogy ne moslék legyen. (Lásd modern művészet, lefosott festővászon, elcsapott állatok közelről fényképezése, és társaik) És azt mondtam, hogy te jól csinálod, a szürrelizmus finom adagolásával az ív emelkedik, és nem megy át valami céltalan ocsmányságba. Manapság már bármire ráfogják, hogy művészet, ha nem lehet érteni. (Performansz művész, meg a 32 millió forintos banán esete)

Ez esetben te a mindentudó mesélő szerepében vagy, megjelenítesz minden érzést és gondolatot, mindenből pont annyit, amennyi kell. Jó volt a beszélgetés a főnökkel a panaszkodásról, ez jelezte, hogy a sztori fordulatot vesz, innentől ment át nyomasztásba, majd a csúcspont után a homályba.

Nem kell mindent érteni, de egy novella esetében azért nem árt. Többször megfigyeltem, hogy keresed a hátsó szándékot, vagy legalábbis készülsz rá, mintha itt veszélyes terepen lennél. Már írtam is neked, hogy ez nem az a hely. Itt nem személyeskedünk, itt Jimmy szavaival élve "kulturáltan szórakozunk". Számomra nincs rossz történet, legfeljebb ezerszer elmondott, vagy rosszul megírt. Ó mocsarunkban volt egy novella, amiben szinte semmi nem történt, csak két férfi beszélgetett, de az őrület határán szinte; nyomasztóan szürreális volt, és szürreálisan nyomasztó. Szerettem, többször is elolvastam, mire kezdtem felfogni, mire gondolt a szerző, és bőven lehet, hogy tévedtem a konklúziót illetően. A tévedés jogát fenntartom.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a megfogalmazásuk infantilis és hatásvadász lesz. Mint amikor az egyik Robotzsaru képregényben egy robotok közti konfliktusban (wtf) az OCP kedvence, RoboCop, az OCP tévedése, ED-209, meg a Nixco vállalat Nixco androidjai közt a következő párbeszéd hangzik el:
" - Adjátok meg magatokat, vagy végzünk veletek!
- Vagy inkább mi végzünk veletek!"
Ez egy 10-12 éveseknek készült képregényben tök oké, ők tényleg így dumálnak. "Én vagyok szuperman! Az én apukám meg tűzoltó! Az enyém meg gombfocista!"
A te novelládban természetesen nincs ilyen mélységű műanyagkocka dobálás, mégis úgy érzem, kicsit mindenki túljátsza a szerepét. Kivéve a teljesen indokolt, tompa agyú városiak esetében, akik valamiért átmentek valami zombi üzemmódba.

Ha már magyarázkodás:
Ha ritkán embertársaimhoz szólok, igyekszem azt konstruktívan tenni. Nem azért, mert jó fej vagyok, hanem mert nem tartozok semmilyen csordához, egy más felfogást képviselek, aminek az alapja, hogy ami nem visz előre, azt hagyjuk a francba, valamint nagyon fontos, hogy ne legyek seggfej. Nem mások előtt, az nem különösebben érdekel, a magánvélemény az magánügy, önmagam előtt kell tudnom megállnom. Kritikáim erről szólnak, ha megnézed.

A novellád pedig tetszik, majd elolvasom tiszta fejjel, és ha még mindig nem értem meg, akkor az az én bajom.
Peace
SzaGe
Felhasználó
2020.09.10 05:41
243 vélemény
Huh :-) Amikor a szerzőnek magyarázkodni kell, az már régen rossz. Ott valami elcsúszott, vagy inkább félre. Szerencsére ritkán túlórázok, de ez nem volt mindig így. Talán több, mint tíz éve összehívták megbeszélésre a műhely dolgozóit. Sejtettük, hogy mi áll a dolog hátterében. Szóval kiállt a góré, és benyögte, hogy szombat/vasárnap be kell jönni túlórázni, mert a megrendelést teljesíteni kell. Ezután angolosan távozott, mi meg ott maradtunk, mint az út szélén hagyott kismacskák egy dobozban. Végül az egyik kollégám törte meg a csendet mondván:" Milyen mézesen mázosan kenegették ezt a túlórát! Baz...g!". Szakadtunk a röhögéstől. Innen jött az ötlet. Valószínűleg a novellámban ez nem úgy jött le, ahogyan eredetileg elképzeltem.

Xen: érzem, hogy nem tetszik az írásom. Csak ne szaladjunk bele afféle Karcolatos vitákba, mert ahhoz végképp nincs kedvem. A szürrealizmusos "moslékot" (ahogyan te hívod) nagyon szeretem, mert az írói világomban remekül megfér a való világ mellett. Jó ugrabugrálni közöttük, hiszen számtalan valószerűtlen dolgot lehet vele megoldani, de mindenkinek a tetszését elnyeri... viszonylag lehetetlen.

Köszönöm a javítást és az észrevételeket.
Ida
Admin
2020.09.09 23:57
1324 vélemény
Igazad van. Ez a mondat kicsit furcsa volt számomra. Hogyan lehet kenegetni a túlórát? Inkább nem nyúltam hozzá... Javítottam.:-)
Xenothep
Felhasználó
2020.09.09 13:54
264 vélemény
Ida:

"pocakja már korgott, a túlórát, viszont mézesen-mázosan kenegette a főnöke..."

Lehet, hogy csak ez az egy van, nem olvastam újra, és természetesen én csak hallgassak, aki a vesszőket egyá, ltalán nem, haszn, álj, a jól..
:-)
SzaGe
Felhasználó
2020.09.09 05:33
243 vélemény
Szia Xenothep :-)

Tyű, a "feloltotta" valóban nem jó. Mindig rám szólnak még itthon is, hogy az "felkapcsolta" és nem a másik verzió! Ezt nem vettem észre, hisz lazán belefűztem a történetbe. Köszönöm az észrevételed.
Ida
Admin
2020.09.08 22:40
1324 vélemény
Indokolatlan vesszők? Mi fölött siklottam el félálomban?:roll:
Xenothep
Felhasználó
2020.09.08 21:56
264 vélemény
Tök oké egyfelől, másfelől talán fáradt vagyok, de nem értem.

Szeretem a szürrealitást, mocskos nehéz úgy megjeleníteni műveszetben, hogy ne legyen moslék, és neked ez jól megy, de akkor sem értem.

A sztori jó, a leírások jók, a karakter életszerű (behamizok / rózsaszín őrmester) ám a megfogalmazás néha kidobott a történetből. Csak a szokásos, rossz szórend, indokolatlan vesszők és zárójelek. Valamint amikor "feloltanak" egy lámpát, attól kicsit mindig ráz a hideg.

De befejeztem a pnaaszkodást.
n13
Felhasználó
2020.09.08 21:41
252 vélemény
Jó volt olvasni, nagyon elkapott :-)

Előző oldal