Bagoly a sötétben - vélemények

Ugrás a műre


Gregor McSEL
Felhasználó
2011.03.10 18:58
13 vélemény
/Néma Meghajlás/
Cyrus Livingstone
Felhasználó
2011.03.10 12:21
90 vélemény
Gregor, érdemes lenne a neveket kijavítanod, nem a történelmi hűség kedvéért, hanem mert azokat Clavell találta ki. Vagy esetleg valamilyen módon jelezd, hogy tisztelegni kívánsz az író emléke, vagy a TV-sorozat előtt, stb.
Clavellel sem az a gáz, hogy más neveket használ (mert nyilván irodalmat akart írni, nem történelmet), hanem, hogy a japánokat kegyetlenebb népnek mutatja be, mint amilyen valójában.:-( A japán ember gondolkodásmódjáról sem fest elég hiteles képet, de egy külföldinek nehéz is. Ezt azért merem kijelenteni, mert szép számmal olvasok japán szépprózát.
Akiket ajánlanék: Takiguchi Yasukihótól a Harakiri, film is készült belőle. Mabnak már a figyelmébe ajánlottam filmeket, az ő művűnél tett hozzászólásomnál megtalálod a címeket.:-) Bár szerintem a többségét ismered.;-)

Akutagawa Ryonsuke is remekül ír, szerintem ő a XX. sz.-i modern japán próza megteremtője, kár, hogy fiatalon megőrült és öngyilkos lett.:-(

Még egy kis pontosítás: Ishidót Clavell valójában Ishida Mitsunariról mintázta, aki 1600 környékén volt a fő ellenlábasa Ieyasunak.
Mab Tee
Felhasználó
2011.03.09 22:39
52 vélemény
Drága Greogor! Azon szerencsés nők közé tartozom, akik nyugodt szívvel megehetnek akár 3 tábla csokit is, közben a kimonójuk mérete nem változik. Most éppen Sport szeletet eszek, szóval egy falatkával nem érem be.:-D

Nézd csak, lestopperolom Ieyasut, erre Gregor kiveti rá a hálóját! Ejnye. :-D Úgy látom, jó volt elkezdeni ezt a japán szekciót. Jó látni, hogy nemcsak az én gondolataim járnak Keleten.
Gregor McSEL
Felhasználó
2011.03.09 18:02
13 vélemény
Mab!
A csokoládétól összemegy a kimonód! Ez az egy falatka éppen elég. ;-)
De tudod mit? Amiért ilyen aranyos vagy, ezennel megszületett a „Yoruno Usagi” novellaciklus. Már van is néhány ötletem. 

Mr. Livingstone!
Jogos a két pont a megjegyzésért. Valóban a könnyebb utat választottam, és a történelmi helyett, inkább a nagyközönség előtt ismertebb „tévés” környezetben helyeztem el a hősnőt. Mea Culpa! Csak a feladat megoldására öszpontosítottam, az általad megadott címre. ;-)
Toranaga történelmi megfelelője (aki a daimyó-kat végül egyesítette) - Tokugawa Ieyasu. (Mab! Nem ismerős) Ishido pedig - Takeda Shingen, aki kezdetben szövetségese volt Ieyasu-nak, aztán területi viszálykodás tört ki közöttük, amely Tokugava győzelmével végződő háborúba torkollott, valamikor 1573-ban.
Ha kívánod, megkérem Idát, hogy javítsa ki a neveket, és a helyszínt.
Mindenesetre megígérem, a jövőben korhűbbek lesznek a japán novelláim.
:roll:
Cyrus Livingstone
Felhasználó
2011.03.09 11:13
90 vélemény
Toranaga és Ishido? Ők James Clavell regényében szerepelnek.:-|
A sógun bármennyire is lenyűgöző, sajnos a szerzője több ponton is meghamisítja a történelmet, a japánokat meg rossz színben tünteti fel. :-|
Mab Tee
Felhasználó
2011.03.09 09:29
52 vélemény
Nagyon tetszik a történet, csak nekem kevés. Olyan érzésem van, mintha egy egész tábla egészmogyorós Milka csokiból egy picike falatot kaptam volna.
Méééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééég!

Jöhet előzmény, folytatás, bánom is én, csak jöjjön!:-)

Ja, igen, ezentúl csukott szájjal alszom. :-)

Előző oldal