X.LFP.Vámpírok - V-Empire - vélemények

Ugrás a műre


Kereder Márk
Felhasználó
2020.03.15 21:21
205 vélemény
Szia Hugo Saulus,

olvastál a kortárs Robert Charles Wilson-tól valamit? Na, a novid olyan, mintha hasonlítana a regényeire. Abban vannak ilyen finom ábrázolások a belső vívódásokról, stb… Ez annyira finom, hogy az ember elfelejti, hogy horrornovellát olvas.

Szerintem fentiek egyben kritikai pontok is: mintha regény lenne, úgy nyújtod az elejét, valamint a karcos borzongás helyett egy könnyű, fátyolos érzés jelenik meg, mintha Reader’s Digest-et olvasnánk.

A „felébredek egy szobában és nem emlékszem, hogy kerültem oda”- típusú dolgot meg – tapasztalatból mondom – a kortárs esztéták egyenesen üldözik! És hát jogosan, ebben a klisében nehéz újat mondani.

A „vizsgálóasztal”, a „mandulavágású szem”, az „(acél)szürke tekintet” kifejezésekből meg szerintem az emberek 90%-a egy konkrét dologra asszociál. Egy ufo is (!) el van rejtve az írásban.
Az írás következő sajátsága pont ezért az igen szerteágazó mivolta lehetne: annyi dolog van itt, HR, helyzetkép az ezredforduló utáni évtizedekről, vámpírok, ufók… A sarjakat megpróbálnám lemetszegetni, megnézném, mi lenne: maradna egy váz, amire a kabátot újragombolva adnám rá.

És a végén a mellbevágó dolog:
Ugye nem ismerjük egymást, sose beszéltünk. De ezt írod:
„Sok volt az álhír, ezért annak sem tulajdonítottam nagy jelentőséget, miszerint a Földön kitört egy új járvány, amiben emberek megfertőződtek és vámpírrá alakultak. Tudtam, hogy ez lehetetlen.”
Kérlek olvasd el a novim! Meglátod, miről beszélek!

Slusszpoén: amikor megírtam a novimat, sehol sem volt a járvány! Még az első koronás sem fertőződött meg! :O
Ha elolvasol engem, rájössz, miről beszélek! ;)

Amúgy tetszett. Van érzéked s belső világ mutatására. Nagyon is! Ezek a monológok, gondolkodások, stb... nagyon stílusos lehet, pl. egy detektívregény esetében.

Próbálkoztál már regénnyel egyébként? Mintha az írási stílusod ezt prognosztizálná, iránymutatná feléd…
Jimmy Cartwright
Admin
2020.03.15 15:44
281 vélemény
Első nekifutásra nem is tudtam, mit olvasok: céges propagandát, társadalomkritikát, vagy karikatúrát. De aztán szép fokozatosan felépült a világ, és helyre került minden. Nekem eszembe sem jutott volna ilyen szemszögből megfogni a témát, szóval ez ilyen szempontból üdítő kivétel volt.
Randolph Cain
Felhasználó
2020.03.14 22:43
26 vélemény
Egyedi volt, gratula! :-)
Kapitány
Fejlesztõ
2020.03.14 19:48
255 vélemény
Érdekes ötlet, vámpír HR-es (vagy HR-es vámpír). Eredetileg nem egészen ilyen jellegű írásokra számítottam, de ez nagyon jó példa arra, hogy egy pályázati témát milyen sok irányból lehet megközelíteni. Akár olyanból is, amire a kiírás készítői még álmukban sem gondoltak :-)

Előző oldal