Forradalmárok - vélemények

Ugrás a műre


Kereder Márk
Felhasználó
2020.01.26 08:49
205 vélemény
Szia kedves Jukebox,

ha megengeded szeretném megosztani veled az élményem/benyomásom az írásoddal kapcsolatban. (Továbbá ha megengeded a tegező formulát választom, úgy közvetlenebb.)

Szóval:
először az írás mondanivalója, üzenete. (Az fontosabb, mint a külcsín.) A belbecs tehát egy magasztos társadalmi mozzanatot boncolgat, a „forradalom” jelenségét. Merthogy egy forradalom mindig magasztos. (Erre mindjárt visszatérek…)
Ha jól értem, akkor a mondanivaló dióhéjban és lesarkítva: az régi forradalmak forradalmak voltak, megfelelő morális alappal és megfelelően kivitelezve. A mostani társadalmi aktus inkább egy felelőtlen lázadás, egy tróger banda.
Ezzel – „a régen minden jobb volt”-féle lózung hamis önámításán túl az a gondom, hogy egy forradalom sosem a „rendes kerékvágásban halad”, sosem hétköznapi eleme semmilyen társadalomnak sem, s ezért – mint említettem – szerintem magasztos. Nem lehet az mondani, hogy: "ilyennek kell lennie egy forradalomnak".
Ha egy ügy eljut oda, hogy forradalom legyen, sokezer ember kimenjen érte az utcára, magára vállalva az atrocitások lehetőségét, akkor az az ügy fontos több ezer embernek.
Poénból nem csinálnak forradalmat az emberek. (Persze van, aki poénból megy ki, erről is mindjárt…)
Fentiek miatt írásod elvitatja a jelen, az aktuális (értsd.: mindig, minden időpillanatban az „aktuális”) forradalom létjogosultságát. Ilyen alapon valahol apám fiatalkoránál meg lehetne húzni egy vonalat, hogy „innentől kezdve minden forradalom hülyeség!” Ez szerintem nem így van. Hartmann és Koltai nem értik ezeket a fiatalokat. Főleg Koltai nem érti. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne joga a társadalom bármely rétegének (mindegy, hogy életkori-, foglalkozási-, vagy bármilyen értelemben vett rétegek ezek) forradalmat csinálni, ha úgy érzi. Tudom, hogy ezzel nagyon-nagyon sokan nem értenek egyet, de én ezt gondolom, elnézést. A forradalom (vagy nevezzük inkább tüntetésnek, az barátibb) mindenkori joga egy demokrácia alapköve. Hogy mikor csap át egy tűntetés forradalomba? Hát egyáltalán nem biztos, hogy a dolog „súlya” itt a mérték. Lehet egy viszonylag kisebb, nem mindenkit érintő perifériás probléma is, amit a hatalom nem megfelelően kezel.
Az írás azt sugallja, hogy Koltait azért verték fejbe, mert a mai kor fiataljai el vannak kényeztetve, semmitevők, banditák. (Nekem legalább is ez jön le: ütközik két vélemény, egy Hartmann-féle engedő, megértő és egy Koltai-féle keményvonalas, határozott állásponttal. A vitában Koltai nyer, hiszen bebizonyosodik az igaza. Sajnos úgy igazolódik, hogy közben ő bűnhődik meg, őt vágják kupán. Ez egy kicsit hasonlít ahhoz a nézőponthoz, hogy „oké, most szar, de legalább nekem volt igazam!” Sokan inkább szenvednének, ha lehetne választani, csak nekik legyen igazuk. Nem is gondolnánk, hányan vannak így.)
A másik, amit fentebb függőben hagytam: persze, hogy vannak a forradalmakban/tüntetésekben bűnöző pszichopata gazemberek! Megintcsak nem píszí véleményem szerint sajnos mindegyikben voltak! HálaIstennek az említett régi mozzanatokban nagyon kevesen lehettek.

Akkor beszéljünk egészen konkrétan! (Bár mindig megfogadom, hogy az aktualitásokat nem viszem bele sehova.)
A 2006-os szemkilövetés áldozatai nem bűnözők voltak. És azóta sem bűnözők mennek utcára. Se egyik, se másik oldal (sajnos vannak oldalak, ennek nem így kéne lennie, de ez hosszú, ne menjünk bele), szóval egyik oldal szimpatizánsai, akik kimennek menetre/tüntetni, egyik kompánia sem gazemberekből áll! Persze, megtalálható bennük, ahogy minden csoportban megtalálhatók sajnos, de nem az a jellemző. Ne vitassuk el a jogaikat.

Picit a stilisztikáról:
Mikor – Amikor zavara engem is gyakran gondolkodóba ejt. Azt mondják, jellemzően KÉRDŐSZÓ a mikor. Akkor kell csak (?) alkalmazni, minden egyéb esetben „amikor”
(„Mikor a napok óta hirdetett tüntetés közeledett, a vendégek zöme már elment.” )

„A bömbölő hangszóróktól remegtek a falak, nem csak a fülük, és a tömeg ütemesen üvöltötte a jelszavakat. Pillanatnyilag békés tömeg.” > „A bömbölő hangszóróktól remegtek a falak és a tömeg ütemesen üvöltötte a jelszavakat. A pillanatnyilag békés tömeg.”

kibontva a kávéhoz adott kockacukrot. > nem kötekedésből: van kockacukor zacsiban? Nem csak kristálycukor?

A következő rész zavara, ki mondja:

― Jól emlékszem - nevette el magát Hartman. – „A szabadság a bűn, ami magában hord minden bűnt!” Hülyeség, persze. Fiatalságunknak kell megbocsájtani. Forradalmi lendületünk volt, ezt kell megérteni. Mint most. HARTMANN
― Kedves barátom, maga nyárspolgárrá változott. Negyven éve képviselő a Bundes parlamentben, majd az európai képviselőházban, többször frankfurti városatya és egy francia párt vezetője, ami végül is a hatalom csúcsaira lendítette. KOLTAI
- Hülyének néz, Hartman, de megbocsájtom, mert barátok vagyunk. Magával ellentétben én igazán ismerem a forradalmat! Amikor valóban változtatni akarunk az életen… Mikor lényégében akarjuk módosítani, mert elviselhetetlen. Megszabadulni a naphosszat szajkózott hazugságoktól, megszabadulni a reménytelenségtől, egy uniformizált és lefelé nivelláló élet szürkeségétől! EZ IS KOLTAI, de a sorban Hartmannak kéne lennie, mert új gondolatjel van. Lehetne az előbbi gondolatjellel egybeírni, vagy az új elé: "Koltai hozzátette:" Nem biztos, hogy igazam van, lehet, hogy csak engem zavart meg és akasztott meg az olvasásban.

„Lassan hajlott előre a szobor, mintha sajnálná helyét, és földre érve zuhanásától remegett a föld és gondolom, az egész világ.” Ez a mondat nagyon-nagyon jó!!! Egyededül a „gondolom” szót húznám én ki, nem kell az oda. Mert igen, akkor valóban az egész világ megremegett…

Amúgy összességében korrekt írás, beleélhető. Az meg, hogy nekem mi a véleményem egy dologról, az is csak egy dolog. Szóval, ha fentieket te máshogy gondolod, úgy, amit az írásod sugall, azt átadtad, korrekt módon.

És mindig el szoktam mondani: ez csak egy (!) vélemény (!). Lehet, hogy csak én érzem/gondolom egyedül így. És lehet, hogy nincs is igazam!
Tehát így kezeld kérlek a hozzászólásom.
Szerintem nem volt egy finomkodó hozzászólás, de mit tehetek, ha őszintén így érzem? ;)
Üdv!

Előző oldal