Biran Daley: Tron - vélemények

Ugrás a műre


Xenothep
Felhasználó
2017.10.15 06:13
263 vélemény
Érdekes, pont múlt héten olvastam el a könyvet. Ez a történet eddig valahogy kimaradt nálam, végre pótoltam.

Részemről azt éreztem, hogy a Matrixba sok elemet átmentettek a Tronból, akár utalás szinten, akár konkrétan, sőt, még a Terminatorral is éreztem összecsengést itt-ott. Persze lehet, hogy ez csak utólagos belemagyarázás. Tény, hogy a Tron film jelent meg előbb (1982), de például a Matrix alapjául szolgáló regény, Adam Wiśniewski-Snerg - "A lator evangéliuma" még régebbi, eredetileg 1978-ban jelent meg. Hosszasan lehetne vitatkozni arról, hogy melyik volt előbb, a robot, vagy a pozitron, no meg Isaac Asimov is ebben az időszakban alkotta meg fantasztikus (hé, tényleg fantasztikus!) regényeit a Mesterséges Intelligenciákról. Hogy kié az elsőbbség, így nehéz meghatározni. Ami közös mindegyikben, hogy az MI természetesen átveszi az emberiség fölött az uralmat, ilyen, vagy olyan módon, a Matrixban generátort csinál belőle, a Terminatorban konkrétan kipusztítja, egyedül Isaac Asimov történetei üdítő kivételek, mert ott nem gyilkol minket halomra, hanem a szolgálatunkba áll. (Ez utóbbi esetében vonatkoztassunk el az I Robot című filmtől, amelyben William Smith játszik. Zseniálisan összerakott történet, de az eredeti Asimov kötetre csak az ötletek utalnak, a cselekménynek szinte semmi köze hozzá.)

- Apropó, elgondolkozott azon bárki is valaha, hogy a Skynet mégis mi a péket fog kezdeni magával, amikor az utolsó ember is meghalt?...

Ami a Tront illeti, nagyon jól megírt történet, a főszereplő egy igazán kedvelni való fickó, és van olyan jó fej, hogy megtanítja csókolózni a programokat. Az elejétől a végéig lendületes, nem belemagyarázós, nem erőltetett, sőt, meglepetésemre egészen modernnek tűnt, pedig féltem attól, hogy a Floppy lemez lesz a dobócsillag. Brian Daley azonban nagyon ügyesen mellőzi a technikai részleteket, az egyetlen kivétel a katódsugár csöves kijelző, de igazából ez sem zavaró. A legjobb pedig, hogy nem nyomasztja az olvasót végig, hogy:
- Meghalsz! Mindenki meghal! Jön a Mesterséges Intelligencia, és most aztán hű, de megdöglötök mindannyian!

Olvasásra feltétlenül ajánlott regény.

(Ami a Lator Evangéliumát illeti... Amennyiben kedvet kapnátok az elolvasásához, mert szerettétek a Matrixot: - semmiképp ne gondoljátok, hogy bármi köze van egymáshoz a könyvnek, és a filmnek! Külön kezelendő. Nagyon jó könyv egyébként, bár engem nyomasztanak Adam W. Snerg történetei. Ez különösen.)

Előző oldal