Glomp - vélemények

Ugrás a műre


Xenothep
Felhasználó
2015.10.03 21:23
262 vélemény
Grigorij, én a régi, klasszikus Galaktikákra gondoltam, hogy őszinte legyek. Úgy a '90-es évek elejéig :-)
Grigorij Proverka
Felhasználó
2015.10.03 15:55
17 vélemény
Már ha nem csak az író neve miatt tesznek be valami fércművet.
Az utóbbi időben egyre több értelmetlen katyvaszt találok, amit félig elég elolvasnom ahhoz, hogy tudjam mi lesz a vége.
Xenothep
Felhasználó
2015.09.08 19:19
262 vélemény
Mr. Silver, az a frappáns ötletem támadt, hogy írja ezt át nekünk - már ha lát még benne fantáziát.

Igazán nem akartalak demoralizálni, és szerencsére nem is úgy vetted. Elolvasol tőlem bármit, rájössz, mekkora amatőr vagyok, és máris megnyugodhatsz, hogy semmivel nem vagyok jobb. Nekem más jellegű hibáim vannak, és nem is hiszem, hogy volna kedvem átírni valamit, ha ezt megkapnám, de egy próbát talán megér. Mindent összevetve tetszett a sztori, ennek is olyan hangulata volt, mint régen a Galaktikák novelláinak - azokat pedig nagyon szerettem, és szeretem a mai napig.
JohhnySilver
Felhasználó
2015.09.06 19:28
24 vélemény
Sziasztok!
Köszi az olvasást és a véleményeket!

Kedves Ida!
A szóhasználat szándékos volt, még évekkel ezelőtt találkoztam valakivel, aki ezt így használta.

Kedves Xenothep!
Az írás egy pályázatra készült, de legalább tudom, miért nem volt sikeres :-(
Észrevételeid köszönöm, igyekszem későbbiekben elkerülni ezeket a hibákat!

Üdv!
Silver

Xenothep
Felhasználó
2015.09.05 17:35
262 vélemény
Üdv!

Ha megengedsz pár észrevételt:
Ez az írásod nagyon sok fölösleges dolgot tartalmaz, és ez miatt nagyon vontatottá, töredezetté válik. A stílus remek lenne, de megöli a rengeteg fölösleges részlet. Biztosan hallottad már ezt:

" - Ha egy színdarabban az első felvonásban egy puska lóg a falon, akkor az a harmadikban el kell hogy süljön." ( Anton Pavlovics Csehov )

Megtömted a sztorit fölösleges elemekkel, az olvasó figyelme teljesen szétszóródik, amint a cselekményt próbálja követni. Az, hogy ki hogyan öltözködik, valamint a vízcseppek viselkedése az esőben teljesen mellékes, még csak nem is említésre méltó. Ezt az olvasó képzeletére kell bízni. Szakad az eső - valószínűleg mindenki ennek megfelelően öltözött fel. Ugyanakkor semmit nem tudunk meg arról, hogy miféle kék fény jön, és honnan. Oké, én is láttam már fantasztikus filmeket, ez nyilván amolyan Star Trek-es teleportáció, de ezt nem kell feltétlenül tudnom. Még csak nem is utalsz ilyesmire, csak leírsz egy eseményt, amit értelmeznem kellene, de nem adsz hozzá támpontokat.

"A" sörösdoboz. Már első alkalommal is határozott névelővel említed, ami kizökkentett azonnal, mert úgy éreztem, átsiklottam valami fölött. Vissza kellett olvasnom pár bekezdést, hogy hol kerül képbe a doboz, hiszen valamiért nyilván fontos, ha így utalsz rá. De nem, csak egy kis szemét, amit a különös, és titokzatos erők mozgatnak a buszmegállóban.

Végül pedig a felsorolás szerű tőmondatok. Ezekkel sem lenne semmi baj, ha nem töltenék ki a novella 80%-át. Maga a cselekmény szinte elveszik a kínos részletességgel leírt időjárási viszonyok, a helyszín, és a többi utas öltözetének leírásában.

Az ötlet maga nagyon jó egyébként, engem a "Galaxis Útikalauz Stopposoknak" című mű történetére emlékeztetett. Olvastam tőled már mást is, és fogok is még, mert jó irányba haladsz.

-Xen-
Ida
Admin
2015.09.05 16:13
1312 vélemény
Szerintem ez a mondat el lett gépelve:

– Mit én azt tudhatom? Én csak a járatot várom!

Előző oldal