A renegát - vélemények

Ugrás a műre


Ida
Admin
2012.08.06 00:17
1279 vélemény
Isten hozott a Lidércfényen!:-D

Remélem, nem bántalak meg vele, de van néhány dolog, amire érdemes lenne odafigyelned egy novella elkészítésekor, és bízom abban is, hogy észrevételeimnek majd hasznát fogod venni a későbbiekben.

1. A történet befejezetlen. Egy "bemutatkozó novellánál" érdemes egy kerek, egész történetet az olvasók elé tárni.

2. A történet és a novella címe között nem látok összefüggést.

3. Nagyon sok a felesleges elem. Csak arra szánj időt, ami tényleg fontos a történet szempontjából! Pl. mi szükség volt arra, hogy részletesen leírd a hős napi menüjét?

4. Nagyon sok a vesszőhiba a szövegben, ami nehezíti az olvasást és az értelmezést.

5. A szóismétléseket ki kell szűrni a szövegből a javítások során.

6. Ki kell szedni a felesleges szóközöket is.

7. A szöveget bekezdésekre kell tagolni, különben összefolyik az egész.

8. A kérdő mondat végére ? kell, a felszólító mondat végére !, és pontot csak a kijelentő mondatok végére rakhatsz.

9. A megszólítást mindig vesszővel választjuk el a főmondattól. "Miért követsz engem, félelf harcos?"

10. A mellékneveket mindig kisbetűvel írjuk, akkor is, ha tulajdonnévből képezzük őket, pl. shioni, angliai, budapesti...stb.

11. A főmondatról nem szabad leválasztani a szorosan hozzátartozó, alárendelt mellékmondatokat. Pl.: "Pár órányi lovaglás után pillantotta meg egy völgyben a következő települést. Ami egy kisvároska volt alig ezer lakóval." Ilyenkor az "ami" elé csak egy vessző kell.

12. Másrészt egy mondatba nem szabad besűríteni egy csomó, egymástól teljesen független dolgot sem. "Jó napot uram üdvözlöm az Egyszarvú fogadóban mit adhatok önnek?" Ez valójában három mondat.

13. Ügyelni kell a részletekre is:

"Sült halat szeretnék enni rizzsel, körettel, meg..." A rizs köret, ami a sülthalhoz kell. Ahhoz már nem kell még valami egyéb köret.

metszőfogait kitátva A száját tudja kitátani, de a metszőfogait nem.

14. Alaposan meg kellene nézned a párbeszédeknél használt írásjeleket, külöben nem lesz egyértelmű, ki beszél, mi az, amit ténylegesen kimond, és mi mellékkörülmény...stb.

Az a gond, ha nem figyelsz ezekre, és ehhez a novellához hasonló mennyiségű hibával adsz ki a kezedből egy művet, az esetleges olvasóid többsége nem fog túljutni az első 3 bekezdésen, és soha többé nem lesz hajlandó elolvasni tőled semmit.:roll:

Előző oldal