Legenda vagyok - vélemények

Ugrás a műre


Xenothep
Felhasználó
2010.09.04 21:47
248 vélemény
Hát akkor már ki ne hagyd a Pam-Param vs. Tam-Taram-ot sem... ;-)
Ida
Admin
2010.09.04 21:43
1292 vélemény
Xenothep! Nagyon jól megragadtad a netes ajánlók/kritikák jellemzőit. Én is sokat nevettem a hozzászólásodon.:-) Ha sikerül megszerezni a Pam-Param c. filmet, akkor én is meg fogom nézni, és írok róla egy ajánlót.:lol:
Mickey Long
Felhasználó
2010.09.03 20:15
45 vélemény
A Legenda vagyok az egyik legjobb film volt, nekem nagyon bejött. Nekem már egy kicsit elegem volt a tépem-harapom-belezem-lelövöm zombifilmekből.
Xenothep: Az előző hsz-ed nagyon tetszett! ( Már rohantam a tékába kivenni a Pam-Param c. filmet. :-D Mind a két részét. )
"lehidaltam, átjött minden. Még a szomszéd is " Itt fejeltem le a monitort...:lol:
Xenothep
Felhasználó
2010.09.02 21:03
248 vélemény
Igazán nagyon szívesen AC! :-)

Ami azt illeti, magát a filmet nem is véleményeztem. Szóval személy szerint nekem úgy tűnt, hogy a "zombik" ez esetben csak eszközök voltak. Nem ők jelentették a fő ellenséget igazán. A doki ráfeszült, hogy márpedig meg kell találnia az ellenszerét az elszabadult vírusnak, ehhez pedig a szerencsétlen megfertőzöttek voltak a nyersanyag.

Az igazi kihívás számára a magány elviselése és a túlélés. Az egész film egyik fő vonala ez volt igazán; az ember, aki a technológia nélkül már nem tud megélni az összeomlott civilizációban. Erőlteti a társasági életet - társaslény lévén - a próbababákkal a video tékában, ahonnan mindig csak egy filmet vesz ki, amit aztán vissza is visz, hogy maradjon az életében rendszer. Szerepjátékot játszik velük, elnevezi őket, ők a városiak. Oké ott a kutyus, aki társa a magányban, segít a vadászatban, de azért jól jön a sok lóerős sportkocsi, no meg a high-tech vadászpuska is. A végén pedig az oroszlán ennek ellenére is pofán csapja a zsákmányát az orra előtt.

Manapság úgy tűnik, már sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az alkotásoknak a bemutatott dolgokon kívül is van konkrét mondanivalója, vagy üzenete. Persze, kit hogyan érint meg, ez nem kiszámítható, nem vagyunk egyformák. Számomra is volt mondanivalója, ezt azonban nem osztom meg veletek, mert belemagyarázásként hathat. Jöhetnék azzal, hogy figyelmeztetés, miszerint az ember önzésében örökké a központba állítja magát, mindent önmagához mér, így aztán torz a világképe, esetleg szajkózhatnám a klisé számba menő dolgokat, hogy ez most arról szólt, hogy az ember ne játszon Istent, vagy hogy az elektromosság rabszolgái vagyunk, vagy hogy ne igyál mosatlan almalevet - nem teszem, ostobaság lenne.

A film minden módon rendben van technikailag. Will Smith jól játszik, a jelenetek vágása tökéletes, az aláfestő zenék a helyükön vannak, az apró, rejtett fekete humorral fűszerezett részeket a megfelelő helyekre szúrták be, nem feltűnőek, de nagyon hatásosak. Tetszett a fénnyel való játék egész végig - nem csak a történet szempontjából. A "zombik" ebben az értelmezésben pedig valóban mások voltak. Azért írom idézőjelben, mert a klasszikus értelemben véve egyáltalán nem zombik. Ezek az emberek nem haltak meg, csak lesüllyedtek az ösztönlény szintjére, kicsit túlpörgetett agresszivitással. Nem lehet nagy szerep eljátszani egy idegroncs egzisztenciát.
" - Oké Joe, most pedig üvöltve kirohantok onnan, mint az állatok és szétcincáljátok a kocsit!"
De az olyan árnyalt részek ábrázolása, mint amikor az alfa hím torokból morgással támadásra küldi a csapatot, igenis élmény számba mentek. Nem csak észlelés és agyatlan támadás volt a részükről feltétlenül; tudatosságot is véltem felfedezni bennük. Elég csak a video tékából az utcára rángatott bábura gondolni - az bizony csapda volt. Amellett voltak kutyáik is, de szemmel láthatóan a hierarchiában jóval alacsonyabb szinten.
Úgy, mint az emberek esetében.
Éppen úgy.

-x-
Athor R. Chynewa
Felhasználó
2010.09.02 19:55
45 vélemény
Köszi az élményt, Xenothep! :-) Szakadtam egy jót a kommenteden! :-)

A "Legenda vagyok" egyébként nekem is nagyon tetszett, egyrészt azért, amit Jimmy is említett, az újszerű megközelítés miatt, de a dolog képi megvalósítása is nagyon zsír volt! A karakter is nagyon szuperül volt ábrázolva, pl.: mikor szétlőtte a bábut, mert az nem ott volt, ahol kellett volna lennie; jól látszott, mit tesz az emberrel 3 év magány...
Egyébként én valahogy sokkal kevésbé kritikusan állok a filmekhez. Nekem nem kell, hogy újat mutassanak, nekem nem kell, hogy tanítsanak valamire. Én ha filmet nézek, akkor szórakozni akarok. Lásd: "The Expendables - 2010". Stallone legújabb telitalálata. Ő a rendező, forgatókönyvíró, meg a főszereplő is, ráadásul olyan neveket csábított be produkcióba, mint: Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Mickey Rourke, Steve Austin, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, hogy csak a leg ismertebbeket említsem. Tömény tesztoszteronkivonat, amúgy 80-as évek stílusában. Lesz különösebb mondanivaló? Kötve hiszem. És élvezni fogom? Mnden egyes másodpercét! (Ha őszinte akarok lenni, akkor ezt múltidőben mondom, mert már volt alkalmam élvezni. Kétszer is! :-)
Jimmy Cartwright
Admin
2010.09.01 20:57
249 vélemény
Nincs itt kérem semmi baj a hosszú hozzászólásokkal, főleg, ha így rátapintanak a lényegre. :-)
A film amúgy nekem tetszik, mivel kissé eltér benne az elképzelés a zombikról a szokásostól. :-)
Floró
Felhasználó
2010.09.01 20:18
42 vélemény
Miért baj, ha értelmes dolgot hosszan fogalmazol meg?

Én szeretem olvasni mások érvek melletti véleményét, akár egyetértek vele, akár sok részével egyetértek, és bármily hihetetlen, akkor is ha nem. Legfeljebb árnyaltabb leszek majd.

De szerintem ezt fölösleges volt leírnom, mert ezzel itt sokan vagyunk így.
Xenothep
Felhasználó
2010.08.31 23:34
248 vélemény
Ó igen? Na akkor indulatból röptében: (egy kis összefoglaló)

Megnéztem nemrég másodszor is az Apolló 13-at. Frenetikus és nagyon amerikai természetesen. De Tom Hanks az egyik kedvencem, tehát megnéztem és megnézem bármikor. Gary Sinise-t is láttam jó pár filmben, őt is kedvelem a fene tudja miért. Nemrég megnéztem a CSI.NY mind a 6 évadát, ahol Csankó Zoltán volt Sinise szinkronja. Az Apolló 13-ban is szerepelt Sinise, viszont egy másik szereplőt szinkronizált Csankó. Baromi zavaró volt mindvégig, mégsem húztam le a fórumokon, nem döngöltem sárba a magyar film és szinkron stúdiót, hogy ez mekkora melléfogás. Főleg, mert az Apolló 13-at valószínűleg hamarabb szinkronizálták.

Ma megnéztem a Halálhajó című filmet. Már a címe miatt is rinyálhatnék, mert hülye cím és mert legalább 3 féle halálhajó van már ezzel együtt. (A címek egyébként is megérnének egy külön fejezetet. Jól emlékszem, amikor Stephen King "AZ" című könyve nyomán készült, "IT" című filmjét kivettük az "A Gonosz" feliratú VHS kartondobozból, aztán a narrátor közölte: "Az Izé";) Ez speciel az Event Horizont, a káoszt megjárt űrhajó története. Elinte sci-fi, aztán horror. Elolvastam a kritikát. A rendező lopkod, a tök jó színészek játéka szar, a díszlet jó, de már szerepelt más filmekben, különben is minek csinálták ezt meg, ahogy lentebb már leírtam. Ugyanaz a duma. Újra csak azt tudom mondani: NE - NÉZZED!
De nézik, aztán jön az okoskodás.
Ezen fórumok filmkritikái / ajánlói nyers fordításban a következőek:

Kritika: - A Pam-Param című film fos. Minden, az egész úgy ahogy van. Kár volt megnézni. Ráment az életemből két óra majdnem, most meg még írok is róla, áh... minek is csinálom? A szereplők szánalmasak, ugyanazok, mint a többi filmben. Bah... nevetséges. Lopott az egész. Meg nem is élethű. Most nem tudták volna rendesen megcsinálni azt a részt, amikor felrobban a Pam-Param bolygó? Tökre kamu az egész. Jó lett volna amúgy, csak nem ezt a sztorit kellett volna feldolgozni, nem ezekkel a szereplőkkel, nem most és vagy 17-szer ennyi lóvéból. Ez van. Ja és a TE anyádat!

Ajánlás - Megjelent végre a Pam-Param című film, NÉZZÉTEK MEG feltétlenül, mert ÉN aszontam. A kedvenc íróm/színészem/rendezőm legújabb filmje, ÉRTED??? A főszereplő nő ráadásul most házasodott össze azzal a színésszel, aki a Pam-Param 1-ben alakította az állólámpát búra nélkül!! K*rva jó, hallod? Agyam eldobtam, para volt, lehidaltam, átjött minden. Még a szomszéd is, hogy halkítsam le. Beszarsz rajta, komolyan mondom! Hű! Juj!


Eddig az összefoglaló. Most ajánló:

A fülke.
Nem olvastam utána, mert:
- Nem érdekel, hogy hívják az írót, rendezőt, színészeket, smink asszisztenst, PR-managert és a petárda felelőst.
- Nem érdekel, ki építette a díszletet és hogy az író honnan lopta el a sztorit.
- Nem érdekel, hogy a főszereplő sokkal jobban szerepelt 45 másik filmben.
- Nem érdekel, hogy kis költségvetésből készült.
- Nem érdekel, hogy semmi újat nem nyújtott.
- Nem érdekel, hogy nem hal meg benne öt percenként 35 ember.
- Nem érdekel, hogy nem a legmenőbb színészgárdával forgatták.
- Nem érdekel, hogy a főrendőrt alakító színész homoszexuális-e, vagy sem.
Képzeljétek el, hogy csak úgy fogtam magam, rátenyereltem a PLAY gombra aztán hátradőltem. És jó volt! Ajánlom mindenkinek, aki kikapcsolódásra, valamint egy új nézőpontra vágyik.

Tudjátok, mi a borzalmas az egészben? Az én véleményem az egészről is csak egy nézőpont, amit nem tesz mindenki más feltétlenül a sajátjává.
;-)
No persze, így van ez jól. Ízlés dolga, ugye. Elnézést kívánok mondandóm terjedelmes voltáért, többet nem fordul elő.

-x-
Floró
Felhasználó
2010.08.31 22:42
42 vélemény
Azzal sincsen semmi baj. :-)

Csak nem mindig kell ajánlónak nevezni. :-D
Kapitány
Fejlesztõ
2010.08.31 22:31
249 vélemény
Az ilyen ajánlók általában hirtelen felindulásból születnek :-P
Floró
Felhasználó
2010.08.31 22:14
42 vélemény
:-( Szegény pacalt bántják :-(

Bár csak erős inspiráció után válok "Tök kiráj szakácsá", szerintem egy film kedvencsége/nézhetősége azon a hangulaton múlik, ahogy éppen abban a pillanatban vagy, amikor nézed.
13 évesen guvadó szemekkel néztem az Elemi ösztönt, s ma is elmosolygom magam ama jelenetnél. Ám hasonló filmek hasonló jelenetei már csak vállvonással járnak. Az egy korszak volt, később más van.
A Titanic - ot már négyszer akarták megnézetni velem, de 20 percnél tovább nem bírtam sosem (pedig volt, mikor a csalafinták a közepénél hívtak be), mert nem volt olyan szituáció az életemben, amihez passzolt volna.

Abban viszont lehet valami, hogy filmajánlót olyan filmről kellene/kell írni, ami valami miatt tényleg megfogja az írót. Fanyalogni teljesen fölösleges.
Kapitány
Fejlesztõ
2010.08.31 22:01
249 vélemény
Az az érdekes, hogy vannak filmek, amelyek az alacsony költségvetés ellenére is szórakoztatók, mások pedig a sok millió dollár ellenére is csalódást okoznak. A múltkor vettem a Tescoban egy 300 Ft-os filmet, a Sárkányvadászt. Ez kb. olyan volt, mintha mi Jimmyékkel kimennénk az erdőbe, és forgatnánk egy fantasy filmet. Ettől függetlenül nekem tetszett, bár a 300 Ft-os ár már előrevetítette, hogy nem hollywoodi szuperprodukcióra kell számítani. Ezzel szemben mondjuk az Avatar nagy csalódást okozott, elsősorban a történet innen-onnan összetákolt volta miatt.
Ida
Admin
2010.08.31 21:52
1292 vélemény
Remélem, sikerült kialudni magad.:-D

Visszatérve a hasonlatodra. Én általában elég pozitívan szoktam hozzáállni a filmekhez, ha moziba megyek. A hasonlatodnál maradva jóízűen eszegetem az almás pitét, és akkor ráharapok a tésztában felejtett kanálra/üvegtörmelékre/krumplihéjra/levágott mutató ujjra...stb. Ami pedig az almás pite adaptációkat illeti, veszik egy mesterszakács csodálatos receptjét, majd tesznek bele citromot, zsírt, földimogyorót, természetazonos aromát és egy adag pacalt, aztán megetetik a kedves fogyasztókkal.

Sajnos a filmek többsége nem is érdemeli meg, hogy elnyerje az emberek tetszését.:-(
Xenothep
Felhasználó
2010.08.30 01:19
248 vélemény
Richard Matheson - I'am legend (1954)

Ez a harmadik adaptáció Will Smithsszel.

Ennek kapcsán jöttem rá, miért nem írok én film kritikát/ajánlót. Mielőtt beléptem volna az oldalra, épp befejeztem a CSI.NY - 6. évadjának utolsó részét és rákerestem NET-en, várható-e folytatás. Találtam pár fórumot, ahol erről írnak és jön a megszokott duma: ilyen lapos, akkora marhaság, minek csinálták meg, ötlettelen stb.

Srácok most komolyan. Létezik olyan alkotás, ami MINDENKINEK tetszik? Átfogalmazom a kérdésem: létezik bármi, ami mindenki ízlését kielégíti minden szinten? A sok okoskodóból van elegem, akik a saját szemszögük szerint adják elő adott alkotásról a véleményüket, közben nem veszik észre, hogy már mindenki ugyanazt írja mindenről. Fel kellene ébredni. Az inger küszöbünk már olyan magasan van, hogy azt túlszárnyalni igen nehéz és rengeteg helyen bukhat meg mégis a dolog. Lehet über jó sztori, dollármilliós költségvetés, ha személy szerint nem szimpatikus a főszereplőnek kiválasztott színész. És akkor lehet fanyalogni, hogy hát nem rossz nem rossz, viszont jaj de pocsék.

Van még vajon olyan néző, aki azért megy moziba, hogy a filmet élvezze? Csak úgy spontán a kikapcsolódás kedvéért. Aki nem azt nézi, hány logikai bukfenc van a sztoriban, vagy hol lóg be egy tér mikrofon a képbe.

Bocs ha túl pörögtem, de az almás pitét egyben szeretem. Az alma is jó külön a sült tészta is finom, de ha csak egy kanál lisztet dobok be, utána nyelve egy nyers tojást egy falat almával, az azért idiotizmus, nem pedig ínyencség.

Alina, Ida ne értsetek félre kérlek, ez a kirohanás nem nektek szól most! Megyek aludni, kezdek teátrális lenni...

-x-
Ida
Admin
2010.08.29 23:43
1292 vélemény
Ki írta az eredeti történetet? Kíváncsi lennék rá.

Sajnos gyakran olyan szörnyű a regények filmváltozata, hogy rá se lehet ismerni az eredeti történetre. Esteleg rá lehet írni a DVD hátuljára, hogy nyomokban ****** író ötleteit is tartalmazza.:-?
Alina
Felhasználó
2010.08.29 21:49
16 vélemény
Nekem a filmben nem igazán jött át, hogy miért is válik Legendává.
Az alternatív befejezésben még annyira sem. :-?

Viszont ajánlom az eredeti regényt, nekem jobban tetszett, mint a film. Ha jól emlékszem az író a hetvenes években írta és történetileg is akkor játszódik. Azonban a főhős teljesen egyedül van. Vagy mégsem? :-D
Floró
Felhasználó
2010.08.29 14:33
42 vélemény
:-?

Értem.

Akkor meg kell néznem... :-D
Xenothep
Felhasználó
2010.08.28 22:20
248 vélemény
Mr. WS (filmbeli neve nem jut eszembe, régen láttam) válik azzá, de ha leírom miért lelövöm a poént, az meg roppant gusztustalan dolog.

-x-
Floró
Felhasználó
2010.08.28 22:07
42 vélemény
Oké, de miért ez a címe?

Előző oldal