Tudósítás a földi katasztrófákról

Szépirodalom / Novellák (191 katt) Isralet
  2023.01.18.

Itt van velünk a ma reggeli adásunkban Simon, független klímaszakértő!

– Üdvözlöm, sziasztok!
– Tisztelt professzor, Simon, ön független attól hogy az igazságot mondja?
– Természetesen.
– Nagyszerű, akkor pontosan nekünk való! Tévhírek azt rebesgetik, hogy a Föld klímája nem bírja el a legfejlettebb civilizációs berendezkedésünket: a kapitalizmust! – mondja a riporter.

– Ó, he-he. Micsoda álhírek, amik meg akarnak minket félemlíteni! Nem kell tartanunk semmitől, pár tagú civil szervezet már elkezdett szemetet szedni a városuk körül, szóval annyira sokat javult a bolygó, hogy új gyárakat is kezdtünk el építeni, mert már bőven nullában lesz a kibocsátás! – mondta a megnyerő Simon úr.
– Ez nagyszerű! De ha már a véletlen egybeesés megtörtént és volt pár katasztrófa, azok kaptak megfelelő ellátást és kárpótlást?
– Mégis mit gondol? Hogyne kaptak volna! Mindenkin segítünk, a katasztrófa sújtotta cégek profitkiesését pótoltuk az adókból.
– Simon, maga mókamester! Én az emberekre gondoltam! Nekik volt segítségük?
– Igen! Segítettek egymáson, már ha életben maradtak és túlélték a pszichológiai traumát!

– A katasztrófáknak még jó hatásuk is van, látja! – mondja a riporter. – Ami nem öl meg, az megerősít.
– Így bizony! – mondja Simon.
– És mit mond azoknak, akik sürgetik ezt a furcsa „felébredés” dolgot, hogy túl sok erdőt vágunk ki, szennyezzük a környezetet, az állatokat a legkínzóbb körülmények között tartjuk, hogy felesleges luxuscikkekhez jussunk?
– Azoknak azt mondom, hogy a szervezeteink dolgoznak ezeken az ügyeken, hogy mindig minden rendben legyen. Van mindegyikre egy miniszterünk is, akik különösen figyelnek ezekre az esetekre! – magyarázza Simon.

– Huhh, ez remek, már meg is nyugodtam és bízom önökben! – fogta meg a riporter a vállát. – Akkor az a legjobb, ha a vásárlói szokások nem is változnak?
– Így van, nyugodtan vásároljunk azoktól a cégektől akik az álhírek szerint károsítják a természetet, ami megszült minket, mert nem direkt károsították, és szeretnének segíteni. Ellátják az embereket mindenféle jó termékkel!
– Igen, én is imádom ezt az új csokoládét meg energiaitalt. Bár bevallom, néha talán csak egy gyógyfüves tea is elég lenne, hogy megnyugodjak vagy koncentráljak.
– Csak azért gondolja ezt, mert nem próbálta ki az új ízesítésű koka-kólát! – veszi elő Simon a táskájából.
– Ó, hát persze, én marha! – mondja a riporter mosolyogva. – Tudhattam volna, hogy ha új mesterséges anyagokat viszek a szervezetembe akkor jobban leszek!

– Hát igen, becsapós ez a biokémia dolog, hogy most miből van kevés és sok! Ahogy mondani szoktam: dönthetünk, hogy beton és gépek, vagy természet és emberiség, de azt mondom, ki ne akarna egy jót játszani az xbox-on a szobában??
– Ha-ha, az én fiam is mindig azt játssza! Már azt se tudja szinte, hogy ki vagyok, vagy mi a valóság!
– Hát a kamaszok! – nosolyog Simon. – Erre a mesterséges intelligencia majd megoldás lesz.
– Na már meg, micsoda új találmányok!
– Bizony! Nem kell már pszichológusra se költenie egy vagyont, még ennél személytelenebb is lehet az élet.

– Ez nagyszerű hír. Akkor a fiamra nem is kell időt szánnom és megtanulnom vele beszélni?
– Nem, ez a gépek dolga lesz, ők helyettünk mindent megcsinálnak. Mi csak engedjük el a tudatunkat és lazítsunk, mert az életünket megélik ők!
– Olyan jó, hogy ebben a korban élhetek. Nem akarok többé döntéseket hozni, se gondolkodni. A maximális kényelmet és szórakozást akarom! – mondja a riporter vágyakozva.
– Mind ezt akarjuk. Szórakozást és kényelmet, munka és kihívások nélkül. Úgy lenne csak szép az élet!

Előző oldal Isralet