300

Külvilág / Mozijegy (1035 katt) Drah
  2011.06.14.

Nem éppen fantasy alkotás, de azért jónéhány műfajra jellemző vonás megtalálható benne. Persze inkább történelmi filmnek nevezhető, viszont a hivatalos kategóriába sorolása történelmi fantasy. A hitelessége pedig? Minimális vagy inkább elégséges. Néhány személy és hely stimmel, illetve nagyvonalakban az esemény, és ennyi. Tehát a történelmi mivolta erősen megkérdőjelezhető.

Maga a mű mindenképpen kettősséget hordoz. Legalábbis számomra. Egyedi, magával ragadó képi világa van, amiről azonban még egy laikus is azonnal tudja, hogy nem természetes, inkább számítógépes. De ez annyira nem vészes. A zene a legtöbb helyen nagyon ütős, akárcsak az akció jelenetek, a repkedő végtagok, a záporozó vér, a rengeteg hulla, ám megtöri a varázst az az „apróság”, hogy a talaj meg tökéletes száraz marad. Ráadásul sokszor még porzik is, ami a valóságban képtelenség lenne. Érdekes, hogy ilyesmire nem figyeltek oda a készítők. Vagy csak nem mertek bevállalni néhány liternyi vörös folyadékkal többet?

Aztán ott van még a szöveg. Sok helyen az is sántít. Nagyon ráépítettek erre a szép kerek 300-as számra, és olyankor is erről beszélnek, amikor egyértelmű, hogy nem lehetnek már annyian. Bár olybá tűnik, mintha belekavarodtak volna a számok gomolyagába, de ebből is látszik, hogy inkább a látvánnyal voltak elfoglalva, mint bármi mással. Persze, érdemes megjegyezni azt, hogy ez a film nem más, mint egy képregény adaptáció; egészen pontosan Frank Miller azonos című művének adaptációja. Frank ismerős lehet a Sin City által, ami viszont rendkívül zseniális filmre sikeredett, igaz, az alapul szolgáló képregényt nem ismerem. Ellenben azt mondják, hogy a Bűn városa és a 300 szinte képkockáról képkockára követte az eredeti rajzos alkotást. Nem úgy, mint a Marvel esetében.

Visszakanyarodva eme iromány címszereplőjéhez. Erőssége a látványvilága, ami miatt akár még 3D-s verziója is várható. Manapság úgy is ez a divat, ám amit ígértek, hogy folytatása fog készülni, csak előbb Miller úrnak el kell készítenie a képregényt, melyben Dilioszon lesz a hangsúly, és megtudhatjuk, hogy mi is történt Thermopülai csata és a Plataiai ütközet között eltelt 1 évben. Bár felmerült olyasmi is, hogy a sztori a 300 eseményéhez képest 10 évvel korábbi történéseket meséli majd el, és Xerxes címen fog futni. Addig is, aki némi hősi monológokra vágyik, kíméletlen gyilkolással egybekötött jó kis dallamokra és heroikus eufóriában úszó izmos harcosokra, az ne késlekedjen, hanem nézze meg a 300-at!

A szereplőgárdáról még nem is írtam, mivel nem nagyon van mit. Erősen átlagosan alakítanak, bár kiemelkedően nem is lehetne, hiszen egy elszánt harcos, ki az életét adja társaiért, igazából nem igényel nagyon sok érzelmi és mimikai megnyilvánulást, mint ahogyan a beszéd sem. Ráadásul a harcokon és a már oly sokszor említett látványon van igazán a hangsúly. Gerard Butleren kívül, aki említést érdemel, főleg, hogy ismerős lehet, Lena Headey, akivel A Terminator: Sarah Connor krónikáiban találkozhattunk, mint címszereplővel, ezen kívül pedig Cersei Lannister szerepében láthatjuk a Trónok harcában. Aztán ott van még Dominic West (A Megtorló: Háborús övezet, A kilencedik légió) és David Wenham, aki egyetlen fantasy rajongó előtt sem ismeretlen, hiszen ő alakította Faramir karakterét a Gyűrűk Ura 2. és 3. részében, Boromir testvéreként. Végül pedig megemlíteném még Michael Fassbender, mert a 300 előtt inkább tv-s produkciókban szerepelt, de utána már komolyabb alkotásokban is feltűnt, mint például Becstelen brigantyk, Jonah Hex, X-men: First Class és főszereplőként A 9. légióban.

Összességében mindenképpen érdemes egyszer megtekinteni. Újszerű látványvilágával és könyörtelenségével hódít. A történelmi valósághűséggel és egyebekkel pedig ne foglalkozzunk. Ez csak szórakoztatni akar, elkápráztatni, egy kicsit durvábban, mint ahogy megszokhattuk.

Előző oldal Drah
Vélemények a műről (eddig 7 db)