Sorozatok – Retro / Reboot - Battlestar Galactica

Külvilág / Mozijegy (669 katt) Jimmy Cartwright
  2018.08.04.

Nemcsak filmekkel fordul elő, hogy 20-30-mégtöbb év múlva előveszik, leporolják, és új köntösben, modernizálva, a jelen kor közönségének ismét bemutatják, hanem bizony sorozatokkal is. Így járt a kétezres évek elején a Dr. Who (magyarul Ki vagy doki - sic), amely csak részben folytatása a kb. egy évtizedre abbamaradt angol eredetinek. Ám én most egy másik sorozatot, egy űroperát ajánlok a kedves olvasók szíves figyelmébe, mégpedig a Battlestar Galactica-t, avagy a Csillagközi rombolót. Az eredeti sorozat 1978-1979-ben futott, amiből 2004-2009 között készült egy 4 évados új változat, melyet kiegészített 2009-2010-ben a Caprica című előzménysorozat. Ráadásul az új változathoz több websorozat is társul, amelyek jól kiegészítik az évadokat. Ha pedig még ez sem lenne elég a rajongóknak, két film is bővíti az univerzumot Razor (Penge) és The Plan (A terv) címmel, ám ezekkel a filmajánló rovatunkban foglalkozunk. Lássuk hát, miért is érdemes minderre rászánni az időt.


Battlestar Galactica (Csillagközi romboló - 1978-1979)

Az eredeti sorozat ma már talán kevésbé fogyasztható, de ha valaki szeretné megtudni, honnan is indult ki ez az univerzum, és nem retten meg a retro dolgoktól, annak mindenképpen érdemes beszereznie és megnéznie. Persze nyilván el kell helyezni a korban, mind látvány, mind film- és trükktechnika, mind színészi játék tekintetében, ám ha ez sikerül, kellemes, már-már gyermeki, talán kissé megmosolyogtató élményt képes nyújtani.

Az alaptörténet arról szól, hogy a cylon faj ki akarja irtani az emberiséget az univerzumban. (Itt még úgy tudjuk, hogy a cylonok valaha ugyanolyan élőlények voltak, mint pl. az ember. A sorozat során egyébként több idegen faj is felbukkan.) Már több ezer éve dúl ez a háború köztük, és a 12 emberi kolónia között. A sorozat indításakor épp abba csöppenünk bele, hogy a cylonok kis híján sikerrel járnak. Csak egy romboló űrhajó, a Csillagközi, és kétszáznál alig több civil űrhajó éli túl a támadást, ami néhány ezer főre redukálja az emberi fajt. Már csak egyetlen reményük marad: eljutni a 13. törzshöz a Föld nevű bolygóra. Ám senki sem tudja pontosan, merre induljanak, hol keressék. Csak homályos próféciák, információmorzsák birtokában vannak. Így vágnak neki az útnak.

A kor színvonalának megfelelő űrcsaták, egyéb űrjelenetek mellett számos más kalandba is belekeverednek a túlélők. Útjuk során több alkalommal és bolygón is találkoznak a kolóniákról érkezett telepesekkel, akiket időnként megmentenek, néha pedig ők segítenek a flottának. Időnként kap a történet egy kis politikai, vallási színezetet, de sokkal jellemzőbb a felmerülő problémák gyors és hatékony megoldása. Akár azt is lehetne mondani, hogy hangulatában eléggé hasonlít egy másik, sokkal kiterjedtebb univerzumra, a Star Trekre.

Én a magam részéről azt javaslom, hogy ezt hagyjuk az alábbiakban taglalt sorozatok utánra, előbb azokat nézze meg, aki még nem látta, és érdekli, mert véleményem szerint úgy fognak igazán kiütközni a történetbeli, karakterbeli változtatások (pl. ugyanazt a karaktert más nemű, más népcsoportba tartozó színész játssza). Az új sorozat színvonalában is jobb, pörgősebb, és ha ezt nézzük meg utoljára, sok spoilert megúszhatunk – hiszen erre a sorozatra épül az új –, itt pedig már nem lesz annyira érdekes, hogy a fő történetszálban mi történik, és talán jobban oda tudunk figyelni az egyéb eseményekre.


Battlestar Galactica (Csillagközi romboló - 2004-2009)

Nem tudom, mi célból vették elő a készítők a kétezres évek elején az eredeti ötletet, és kezdték el átdolgozni, de azt kell mondjam, hogy jól tették. Egy igazán kiváló, ütős, számos váratlan fordulattal, meglepő eseménnyel, remek látvánnyal és jó színészi játékkal rendelkező rebootot sikerült készíteni.

Az alaptörténet ugyanaz, mint az eredeti sorozatban: a cylonok el akarják pusztítani az emberiséget, és egy évek alatt előkészített stratégiával szinte maradéktalanul véghez is viszik a tervüket. Itt már egyértelmű (az eredeti sorozathoz képest), hogy a cylonokat az ember készítette, és sokáig alkalmazta azokat munkagépekként. Ám, mint ahogyan az lenni szokott, a (rab)szolgasorba taszított cylonok fellázadtak, háború tört ki, ami egy idő után bizonyos okokból kifolyólag abbamaradt. Az emberek és a cylonok békét kötöttek. A sorozat a békekötés után negyven évvel indít, amikor a cylonok nukleáris pusztasággá változtatják a 12 emberi kolóniát. A Csillagközi Romboló és néhány civil űrhajó éli túl a támadást, alig 50.000 emberrel. A cél ugyanaz, mint az eredeti sorozatban: megmenteni az emberi fajt, eljutni a 13. törzshöz, a Földre.

Ebben a négy évadban már sokkal jobban kidolgozott karakterek, motivációk, emberi kapcsolatok, vallás és politika van. Időnként (főleg a harmadik évadban) emiatt a sok mellékszál miatt kicsit úgy is érzi az ember, hogy nem halad a történet sehová. Sokkal jobban, és sokkal többet épít az eredeti sorozathoz képest a 12 asztrológiai jegyre, amelyek alapján a hozzáértők számára nem lesz meglepő, hogy melyik csoport miért éppen úgy viselkedik, ahogy. A hosszabb játékidőből adódóan sokkal nagyobb ívű a történet, több idő van kifejteni a gondolatokat, felépíteni a karaktereket. És bár egyes vélemények szerint ez, akárcsak az eredeti, az űropera műfajába tartozik, bátran és nyugodt szívvel tudom ajánlani a sci-fi iránt érdeklődőknek.


The Resistance (2006)

Az új sorozat második és harmadik évadát köti össze ez a 10 részes, összesen kb. 25 perces websorozat. Nehéz erről spoilermentesen írni... A megmaradt emberiség egy része út közben megtelepedett egy arra alkalmas bolygón, ám a cylonok természetesen megszállták őket. Abba nyerhetünk bepillantást, hogy kik és hogyan próbáltak meg nekik ellenállni.


The Face of the Enemy (2008)

A negyedik évadot bontja ketté ez a 10 részes websorozat. A szereplők épp egy felderítőhajóval utaznak két hajó között a flottában, mikor cylon támadást észlelnek, és az admirális parancsot ad az azonnali űrugrásra. Ám valami hiba folytán ők máshová érkeznek meg, mint a többiek. Küzdelem indul a véges erőforrások miatt az idővel, egymással és a cylonokkal is. Kellemes, a szereplőket és a cylonokat árnyaló websorozat.


Caprica (2009-2010)

A reboothoz tartozó előzménysorozat, amely arról szól, hogy az emberiség hogyan alkotja meg a cylonokat, és hogy azok miként és miért fordulnak az emberek ellen. Már legalábbis erről kellett volna szóljon. Ám úgy tűnik, túl sok szálon indították el a történetet, és eléggé szétcsúszott. Nem tudom, de lehet, hogy ezt is több évadosra tervezték, miáltal valóban lett volna idő minden előzményt alaposan megismerni, kidolgozni, de nem lett annyira sikeres, hogy megérje a folytatást. Emiatt a vége kicsit kapkodósnak, összecsapottnak tűnik. Ám még így is bőven megéri megnézni, mert amit összességében kapunk, az hozzáad a világhoz.

A BSG-hez képest annyi ellentmondást azért érzek, hogy a kolóniák elpusztítása előtt mindössze 58 évvel játszódik, és még csak akkor kezdik el kifejleszteni a cylonokat. Márpedig a sorozatból eddigre tudhatjuk, hogy a cylonok története ennél jóval hamarabb kezdődik. Szóval ez itt nekem nem teljesen tiszta, bár lehet, csak én siklottam el valami fölött.


Blood and Chrome (2012)

Ahol szerintem a Caprica-nak kellett volna véget érnie, onnan folytatja ez a 10 részes websorozat. William Adama pályafutásának elejébe pillanthatunk bele, az első cylon háború idejéből. Érdekes, hogy itt olyan cylon modellek és űrhajók bukkannak fel, amelyekkel az eredeti sorozatban lehet találkozni. Ezt csak részben érzem a tisztelet, megemlékezés jelének. Kicsit olyan, mintha a hetvenes évek végi sorozatnak valamilyen szinten folytatása lenne a feldolgozás. A Caprica után ezt mindenképpen érdemes megnézni, hogy megnyugodhassunk, nem az alkotókon múlt a színvonal alábbhagyása, mindössze valószínűleg nem engedték őket rendesen kibontakozni. A Blood and Chrome az új BSG minőségével rendelkezik mind látványvilágban, mind más egyéb téren. Szép és hatásos lezárás.


Sorrend és egyéb infók

Van egy weboldal, ahol pontosan leírják, milyen sorrendben érdemes megnézni (a TOS kivételével) a Battlestar Galactica-t. Én magam is ezt a sorrendet követtem, és megerősíthetem az ott leírtakat: így válik érthetővé, élvezhetővé a BSG. (A The Miniseries gyakorlatilag az első évad pilotja, az általam fellelt változatokban ez része az első évadnak, nem kell feltétlenül külön is beszerezni.)

http://thunderpeel2001.blogspot.hu/2010/02/battlestar-galactica-viewing-order.html

Előző oldal Jimmy Cartwright