Veszélyben a világ?

Külvilág / Közélet (1152 katt) Norton
  2017.12.31.

2017 karácsonyában a Pennsylvania állambeli Erie városában 86 centiméteres hó hullott le. A hó alatt házak és autók tűntek el, az utak járhatatlanná váltak, a hatóságok ezért kénytelenek voltak szükségállapotot kihirdetni.

Az eseményeket nem hagyta szó nélkül Donald Trump, amerikai elnök sem, aki péntek reggelre a Twitter-profiljára az alábbi üzenetet írta ki:

„A keleti parton a mostani lehet a valaha mért LEGHIDEGEBB szilveszter. Talán jól jönne most egy kevés a jó öreg globális felmelegedésből, ami ellen védekezve a mi országunk – de más országok nem – DOLLÁRBILLIÓKAT költött volna el. Öltözzenek melegen!”

A dollárbilliókkal arra célzott, hogy az Egyesült Államoknak a párizsi klímaegyezmény szerint jelentősen hozzá kellett volna járulnia a klímaváltozás elleni harchoz, de Trump az idén kihátrált ebből az egyezményből.

A bejegyzése pedig hűen tükrözi ama nézetét is, miszerint valójában nincs is olyan, hogy „globális felmelegedés”, az egész egy nagy hülyeség.

Zavarba jöttem ettől, mivel én eddig úgy tudtam, hogy van.

Kinek higgyek ezek után? Az amerikai elnöknek, vagy a tudósoknak?

Mit érthettem eddig félre?

A „globális” szó az én olvasatomban valaminek az egészét jelenti. Ebben a vonatkozásban tehát arról van szó, hogy a Föld egészének az átlaghőmérséklete növekedni kezd. Ez feltehetően nem azt jelenti, hogy hirtelen mindenütt egyformán kánikulára kell számítani.

Ha egy fazékba vizet melegítünk, és abban a vízben van néhány jégkocka, akkor azok olvadni kezdenek, és a környékükön levő víz még le is hűl. A hideg a meleggel összecsapva különféle áramlatokat hoz létre, ami már önmagában is egy probléma.

A Földre levetítve ez időjárási anomáliákat jelent: extrém viharokat, szélsőséges havazást és a többi.

De mindez semmit sem von le abból a tényből, hogy a bolygónk egészének az átlaghőmérséklete lassan, de biztosan, folyamatosan növekszik.

Tehát ha Mr. Trump a globális felmelegedést várja, akkor ki kell ábrándítanom, mivel már megkapta: éppen most szenvedik el a hatásait.

És attól tartok, hogy ez még csak a kezdet.

Az „okoskodó” klímatudósok előrejelzése szerint többen halhatnak majd meg a hőhullámok és az emelkedő tengerszint okozta áradások miatt, különösen a nagyvárosokban, mint némely háborúban, és persze éhínség alakulhat ki a szegényebb országokban is.

Az előrejelzéseknek megfelelően 2050-ig komolyabb termés visszaeséssel kell számolni, mindenekelőtt Ázsiában, ahol a búzatermelés akár 50 százalékkal is csökkenhet 2000-hez képest, és a rizstermés is 17 százalékkal eshet vissza.

A hőmérséklet emelkedése, a mind hosszabbá váló nyarak, a fogyatkozó ivóvíz, valamint a gyenge táplálkozás miatt megszaporodnak a kórokozók, és járványos betegségek tizedelhetik meg az emberiséget.

Valószínűsíthető, hogy a globális felmelegedés hozzájárul ahhoz is, hogy évente nő az allergiás és az asztmás betegek száma, mivel a magasabb átlaghőmérséklet következtében korábban kezdenek virágozni a növények, így az allergiaszezon hosszabb ideig tart.
Mindemellett ehető növények és különféle állatfajok tűnhetnek el végleg.

A légkörbe juttatott káros gázok, sugárzások és egyéb szennyezések miatt pedig még tovább nő a veszélyes megbetegedések száma.

Az előrejelzések szerint 2050-ig legkevesebb 200 millió „klíma-menekültre” lehet majd számítani, amennyiben az éghajlati viszonyok a jelenlegi ütemben módosulnak.

Ezek nem túl bíztató kilátások.

Éhínségek, járványok, na meg az ebből fakadó háborúk és rengeteg halál.

Félelmetes jóslatok ezek, de én, mint egyszerű kisember mit mondhatnék erre?

Csak azt, hogy szerencse, hogy egy nagyon tehetséges vezető politikus jobban ért a sok gyengeelméjű tudósnak a szakterületéhez, mint ők maguk, és mivel még annál is okosabb, mint azt bárki hitte volna róla, már arról is felhomályosított bennünket, hogy miért rémítgetnek bennünket ezek a szerencsétlen klímakutatók: mindez Kína érdekeit szolgálja Amerikával szemben.

Ebben is politika van tehát, mint minden másban. Ennyi az egész.

És hogy mi lesz tíz, húsz, vagy akár ötven év múlva? Felesleges ilyen kérdéseken kotlani, hiszen úgyis elpatkolunk addigra!

Még az is lehet, hogy Észak-Korea majd felmelegíti Amerikát és a világot néhány atomrakétával, és akkor nem kell a sok pihent agyú tudósnak a környezetvédelmen, meg egyéb hülyeségeken agyalnia.

Mr. Trump tehát azt kéri tőlünk, hogy oda szarjunk, ahol eszünk, a jövővel pedig ne törődjünk!

Ez egy csodálatos gondolat!

Igazi amerikai szellemiség van benne: csak a pillanatnyi jólét a fontos, és semmi más a világon. Nagyon pozitív egy ilyen életszemlélet. Úgy éljünk, mintha nem lenne holnap!

És ha szó szerint kivágjuk magunk alól a fákat, akkor se lesz semmi baj.

Vagy ha igen, hát úgy sem tehetünk ellene semmit.

Vége

Előző oldal Norton