Sorozatból film(l)et(t)

Külvilág / Mozijegy (496 katt) Jimmy Cartwright
  2017.12.27.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2015/6 számában.

Vannak olyan filmek, amelyeket időről-időre meg kell nézzen az ember. Nyilván személye válogatja, hogy ki mit. Az ok viszont ugyanaz. Újra és újra át akarjuk élni a film adta élményt. A végén már-már betéve tudjuk a szöveget, kívülről, oda-vissza ismerjük a jeleneteket, és sosem unjuk meg. Talán részben ez a motiváció amögött is, hogy egyes filmeknek több folytatást is készítenek. Újabban (vagy talán nem is olyan újabban, lásd: Hegylakó, Indiana Jones, Stargate, Battlestar Galactica, The Sarah Connor Chronicles) pedig már nem feltétlen moziban vetített folytatásokat kapunk, hanem otthon nézhető sorozatokat. Így bővül ki az unásig újranézett filmek „flow” élménye, vagyis így kapunk folyamatos dózist kedvelt audiovizualitásainkból. Alább három, napjainkban futó, illetve a közelmúltban futott filmből kinőtt sorozatot veszek górcső alá.

Limitless (Csúcshatás)

Az eredeti film nagyjából arról szól, hogy valaki felfedezett egy olyan drogot, amely egy bizonyos ideig teljes és tökéletes hozzáférést nyújt az agyban eltárolt összes emlékhez és információhoz. Persze van mellékhatása is, ami hosszú távon elég csúnya. Az alapötletben hatalmas potenciál van, és nyilván ezt látták meg a sorozat alkotói is. Így a 2011-es film egyfajta „pilotja” lesz a sorozatnak, amelyben ugyan más a főszereplő (Brian Finch / Jake McDorman), de az Eddie Morra-t alakító Bradley Cooper több cameoban is visszatér a sorozat közben.

Az alapfelállásban Finch-et kiszúrja az FBI egy csoportja, és ráveszik, hogy dolgozzon nekik. A kellemes humorú epizodikus sorozatban többnyire mindenféle nyomozás folyik, de azért felfedezhető legalább egy átívelő szál is. Persze előfordul még családi perpatvar, munkahelyi konfliktus, életveszélyes helyzetek, no meg az elmaradhatatlan (plátói) romantikus szál. A minőség nyilván hullámzó, vannak jobban és rosszabbul sikerült részek, de általánosságban elmondható, hogy akik az efféle stílust szeretik, azoknak abszolút fogyasztható. Előfordul a „fogomafejemjajmiez”-től kezdve a „hubazmegerrenemszámítottam”-ig minden.

Egyelőre az első évad fut, aminek – az IMDb tanúsága szerint – berendelték a teljes évadát, vagyis mindenképpen kapunk 22 részt, viszont a második évadról még nincs hír. Persze már ez is biztató ahhoz képest, hogy számos sorozatot már a pilot epizód után elkaszálnak.

(Megjegyzés: az ismertető megírása óta kiderült, hogy nem lesz több évada, elkaszálták.)

Minority Report (Különvélemény)

Bár Tom Cruise személye eléggé megosztja az embereket, azért azt el kell ismerni, hogy a filmjei többségében remek alkotások. Főleg, ha olyan alapanyagból dolgozik, mint Philip K. Dick novellái. A 2002-ben vetített, Spielberg rendezte Különvélemény története azon alapul, hogy három testvér (prekogok, vagy prekognitívok) képes előre jelezni egy bizonyos távolságon belül a gyilkosságokat. Az ő képességükre felépül egy szervezet, amely még a tragikus események bekövetkezte előtt elfogja a leendő elkövetőket, így minimálisra csökkentve a bűnözést. Ám vannak olyan esetek, amelyekben az egyik prekog olyasvalamit tapasztal, amely nem illik bele a másik kettő által látottakba; ezt nevezik különvéleménynek, és ez a szál adja a film konfliktusát. A végén persze mindenre fény derül, megszüntetik a szervezetet és biztonságba helyezik a három testvért, hogy végre a saját életüket élhessék.

A sorozat 10 évvel a Precrime megszüntetése után játszódik, és főszereplői Agatha (Laura Regan), Dash (Stark Sands) és Arthur (Nick Zano), a három prekog, Wally (Daniel London), aki már a szervezetnél is vigyázott rájuk (és szerepelt a mozifilmben is), valamint Lara Vega (Meagan Good) nyomozónő.

A fő szál arra épít, hogy Dash nem tud tétlenül ülni a világtól elzártan, és segíteni akar az embereken, ezért visszamegy a nagyvárosba, ahol újra „látomásai” lesznek. Rajzokat készít a látottakról, és természetesen megpróbálja megakadályozni a történteket. Ám rá kell jönnie, hogy egyedül nem boldogul, de nem is fedheti fel magát, ezért keres egy nyomozót, akivel megoszthatja az információit. Kiderül, hogy Arthur is a városban van (még Dash előtt tért vissza), ám ő a saját pecsenyéjét sütögeti, ráadásul igen jól.

Alapvetően tehát ez is egy nyomozós sorozat, ám jó adag SF elemmel fűszerezve. Vannak átívelő szálak is, részben arról, hogy a három testvér hogyan próbálja önmagát megvédeni attól, hogy újra a „tejfürdőben” végezzék, ismét kiszolgáltatva egy kétes célokkal rendelkező szervezetnek. Kellemes, nézhető alkotás, de sajnos úgy tűnik, nem hozta az elvárásokat, mert a FOX a tervezett 13 rész helyett mindössze 10-et készített, és úgy tűnik, nem is terveznek folytatást. Így viszont egy hosszú hétvégén, vagy akár egy néhány napos pihenőidőszakban „ledarálható”.

The Librarians (Titkok könyvtára)

A Noah Wyle nevével fémjelzett, három részből álló tévéfilm sorozat kellemes esti kikapcsolódást tud nyújtani a kalandfilmek kedvelőinek. Lehet ezeket egy újfajta Indiana Jones filmeknek tekinteni, amelyekben kicsit több a misztika, a történelmi, vallásos utalás. Erre utalnak az egyes részek címei is: A Szent Lándzsa küldetés, Visszatérés Salamon kincséhez, A Júdás-kehely átka. A téma sokszínűsége és kifogyhatatlansága miatt szinte adja magát, hogy felépüljön rá egy sorozat, és bizony meg is kaptuk.
Úgy megkaptuk, hogy akár az egész család nézheti, hiszen főleg az izgalmas kalandok és a jó humor jellemzi. Természetesen időről-időre visszatér a filmek főszereplője, a jelenlegi Könyvtáros, Flynn Carsen (Noah Wyle), aki megtalálja az újabb Őrangyalát, Eve Baird-ot (Rebecca Romijn), és rendhagyó módon útjára indítja az új Könyvtárosok kis csapatát, [igJake Stone-t (Christian Kane), Cassandra Cillian-t (Lindy Booth) és Ezekiel Jones-t (John Harlan Kim). Nem maradhat ki természetesen a Könyvtár mindenese sem, Jenkins (John Larroquette).

A sorozat alapvetően epizodikus, a részek nem kifejezetten kapcsolódnak egymáshoz... vagy csak nem vesszük észre mindaddig, amíg kiderül, hogy mégis. A 10 részes első évad ugyan már véget ért, de jelenleg fut a második, szintén 10 részesre tervezett. Viszont lehet, érdemes megvárni mindet (meg a kissé lemaradt magyar feliratokat is), hogy néhány este alatt fogadjuk be az élményt.

Előző oldal Jimmy Cartwright