I Origins / A szem tükrében

Külvilág / Mozijegy (547 katt) Jimmy Cartwright
  2017.06.13.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2015/5 számában.

amerikai dráma, sci-fi (2014) – 106 perc

A sci-fi egyik alappillére a tudományos felfedezés. Ez nyilván bármilyen területen lehetséges, ám előfordul, hogy egy-egy áttörés más ágakra, mi több, az élet egészen más területeire is elvezet, vagy azokra hatással van.

Ebben a filmben Ian (Michael Pitt) színlátó patkányokat akar létrehozni kutatótársával, Kennyvel (Steven Yeun), emellett hobbija az emberi szem íriszének fotózása. Egy buliban igen figyelemre méltó, mi több, különleges íriszt fotóz le, miközben óhatatlanul szerelmes lesz annak tulajdonosába, Sofiba (Astrid Bergès-Frisbey), ám mielőtt komolyabban megismerhetnék egymást, a lány lelép. Mindeközben új asszisztensnőt kap a laborjába, Karent (Brit Marling), aki arra sarkallja, hogy találja meg azt az élőlényt, amelynek még nincs szeme, de megvan benne a PAX6 gén, amely minden olyan élőlényben megtalálható, amelynek szeme van. Ez a nulladik egyed – a 12 fokozatú fejlődési szakasz előttről – ahhoz kell, hogy bebizonyíthassák a szem evolúcióját. Közben megtudhatjuk, hogy nincs két egyforma írisz, mindenkinek teljesen egyedi a szeme.

Később szóba kerül a hit, a túlvilág, a lélekvándorlás kérdése is – de nem feltétlenül a tudománnyal szemben –, és végül ez adja meg a film történetének gerincét, azt a dolgot, ami gondolkodásra, elmélkedésre készteti a nézőt.

Előző oldal Jimmy Cartwright