Resident Evil: Afterlife – Zombik a negyedik hatványon

Külvilág / Mozijegy (1006 katt) Jimmy Cartwright
  2011.01.01.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2010/10 számában.

Nem csak a zenei anyag, hanem a film is Tokióban indít, nem sokkal a T-vírus elszabadulása után. Zsúfolt esti utca, zuhogó eső, egy ártatlannak tetsző fiatal lány... a többit sem kell elképzelni, elég megnézni a Resident Evil: Afterlife első jelenetét.

Aztán ugrunk egyet a "jelenbe", ám a helyszín ugyanaz marad, s kiderül – mint az várható volt –, hogy bizony Tokio sem mentes az Umbrella Corporation föld alatti létesítményeitől.

Határozottan látványosra sikerült ez a rész is, jól megkomponált, izgalmas, pergő akciójelenetekkel. S akárcsak a zenében, a filmben is több helyen felfedezhetőek mátrixos effektek. A történet bonyolódik, Alice tovább harcol az Umbrella ellen, ám ez utóbbiak sem tétlenkednek. A harmadik rész vége alapján lehetett rá számítani, hogy Alicenak akadnak majd segítői, s ez az első néhány jelenetben be is igazolódik. A későbbiek során azonban – bár nem marad magára – mégis egyedülivé válik.

Bár a zombik most némileg kevesebb szerepet kapnak, azért van belőlük bőven, és bizony ők is fejlődtek némileg. Sőt, kaptak egy „vezetőt” is, akit csak baltásembernek hívnak. Az ő szerepét én személy szerint ugyan nem értettem, ám a második résztől kezdve minden RE filmben volt egy nagyon nehezen legyőzhető mutáns zombi vagy valami lény. Gondolom ezt a szerepet szánták a baltásembernek is.

Ugyan az eredeti számítógépes játékokhoz megint nem sok köze van a filmnek, ám ez véleményem szerint egyáltalán nem baj. A film – az első résztől kezdve – önálló, hiszen egy másik szálon mutatja be a történteket, mintegy kiegészítve a játékot. Véleményem szerint, akinek tetszettek az eddigi részek, azoknak ez is emészthető lesz. Hangulatilag kicsit összemosták az első három részt, megtalálható benne az első klausztrofóbiás, paranoiás, a második rész akciódús és a harmadik rész apokaliptikus miliője. Mindez olyan mértékben és elegyben, ami több meglepetést is tartogat. A film végén pedig érdemes odafigyelni a stáblistára is, mert a készítők határozott ígéretet tesznek a folytatásra...

Előző oldal Jimmy Cartwright