Szerepjátékosok alaptípusai - a kalandmester

Fantasy / Esszék (997 katt) Shang
  2016.03.31.

Az alfa és az omega, aki fonja, eregeti és elvágja életünk fonalát, akit senkinek sem kell bemutatni, a rettegett, az erős, a már-már mitikus, titokzatos és bölcs, a kiszámíthatatlan, a mindenható. Bár nem írott szabály, de többnyire a profi játékosok közül kerülnek ki: felvesznek egy új "kasztot", kalandmesterré válnak. Tudjuk, hogy egy kalandmester bármelyik régi karakterével, ha akarná, átírhatná világuk történelmét, de ő már letett erről, ezt megtette annak idején. Most már más a célja, nem alakítja (annyira látványosan) az eseményeket, csak elregéli őket. Mint a kiöregedett harcos, aki már csak régi történeteket mesél, és az újoncok közül, akiről elismerően szól, azt azon nyomban a legendák közé emeli.

Nagyon vigyáznunk kell, ha már korábban játszottunk együtt a kalandmesterrel, még kezdő vagy profi korában. Minden egyes poén, amin mindenki nevetett, csak ő nem, -1 az elsődleges tulajdonságpontokhoz. Minden egyes beszólás, amivel karakterébe vagy szerepjátékos képességeibe kötöttünk bele, egy-egy balszerencsés fordulat a kárunkra (például a kisgyerek, aki meglopott minket és atyai szigorból ott helyben felpofoztuk, a helytartó fia volt, aki tajtékozva rendelte el, hogy másnap reggel máglyán égessenek meg minket a főtéren). Minden egyes felröhögésünk, amikor a csata során kedvenc KM-ünk a levegőt találta el vagy önmagát, amikor nem dobta meg a képességpróbáját, egy-egy ellenséget jelent a múltunkból, akik ebben a kalandban majd ismét felbukkannak (emlékszel az előtörténetedben arra, amikor kisgyermekként a szomszéd öregúr almafájára jártál? Azóta a bácsiról kiderült, hogy a királyi család elveszettnek hitt sarja, most ő az uralkodó, első intézkedése az volt, hogy a bizonyított lopásért halálbüntetés járjon... és NAGYON jó a memóriája). Ha a KM szeretett volna lenni az akkori csapat vezetője, és Te mellette tetted le a voksod, extra mennyiségű arannyal kezdesz, ha más mellett, nem lesz aranyad, ha te akartál lenni a vezető, adóssággal indulsz és a fejvadászok már a nyomodban lesznek a kaland kezdetekor.

Jól vésd az eszedbe, a kalandmester mindig a leglényegesebb dolgokat hallgatja el a legjobban, résen kell lenned. Ha egy tájleíró részbe kezd, és egy gyönyörű tisztásról mesél, biztosan elejt egy részletet, amire később úgy fog hivatkozni, hogy "ha akkor figyeltetek volna, amikor azt mondtam, hogy a fű egy helyen mintha sűrűbben nőne, tudhattátok volna előre, hogy medvecsapdák tucatjai rejtőznek ott, én szóltam". Bármennyire is próbál a csapat alapos lenni, időnként szükség lesz a szerencsére is, ami szoros összefüggésben van a kalandmester aznapi hangulatával. A szerepjáték előtt egy kis édesség, innivaló, vagy egy újság kölcsönadása, kedvenc együttesétől egy szám bekapcsolása nagyban képes javítani a véletlen események kimenetelén. Továbbá: tudományosan igazolt tény, hogy egy dungeon-ben az egy négyzetméterre jutó halálos csapdák száma exponenciálisan csökken minden, a kaland előtt elejtett pozitív megjegyzésünk után ("Ma fenomenálisak a vicceid!" vagy "Alig várom, hogy ismét egy ilyen profi mesélővel játszhassak, mint Te!" ).

Amennyiben kezdők vagyunk, a kalandmesterrel vívott párbajt a profikra kell bíznunk, mi csak imádkozzunk (természetesen a kalandmesterhez) és húzzuk meg magunkat. Ha mi magunk vagyunk a profi játékosok, akkor már van jogunk ahhoz, hogy megkérdőjelezzünk dolgokat. Ha, mondjuk, kutyaszorítóba kerülünk, mert egy fontos küldemény van nálunk és éppen kirabolni készülnek minket, akkor profi játékosként csak mondjuk azt, hogy ilyen öltözékű rablókat, akiket az előbb leírt nekünk a kalandmester, csak a déli erdőségekben találunk, mi meg az északi kopár hegyeken utazunk. Különben is már legalább 100 méterről ki kellett volna szúrni egy szikla mögött bújó 30 tagú zsiványcsapatot, és hogy a vezérük meg kiköpött Jack Sparrow, aki mellesleg többnyire nyílt vizeken rabolt. Erre sok kalandmester majd elbizonytalanodik, elnézést kér az irreális fordulatért, majd a csapat békésen halad tovább a hágón, és a profi elégedetten dől hátra a helyén. Természetesen ezek után a profi minden ellenfelének a szokásosnál tízszer több életpontja lesz, és az eltűnt rablóbanda után a következő kanyarban minimum egy sárkány fog felébredni több ezer éves álmából, épp a profit kiszemelve első áldozatául. Mivel ezt a profi is tudja, a kalandmegfúrási technikát csak végszükség esetén alkalmazza. Végezetül egy tanács: játsszatok óvatosan, aki most még a fontoskodó profi, legközelebb már kalandmester is lehet.

Előző oldal Shang