Kígyóvonal XIII.

Szépirodalom / Novellák (897 katt) kisjankó
  2016.01.10.

Nem tudta, hogy történt. Talán a mesebeli öreganyó rendelt mellé Pártfogót. Valaki váratlanul a hóna alá nyúlt. Szárnyai alá vette, és irányította az életét. Pártfogó nála idősebb diák volt. Megállt mellette, és azonnal így kezdte.

- Betöltötted a tizennegyedik évedet?
- Igen, januárban.
- A KISZ-ről (Kommunista Ifjúsági Szövetség) hallottál?
- Nem.
- Fiatalokat tömörítő szervezet; olyan fiatalokat keres, mint amilyen te vagy. Tudom, falusi család gyermeke vagy, mely azelőtt is nehezen élt, és most sem könnyű a helyzete. Nekünk, fiataloknak kell úgy élnünk és dolgoznunk, hogy az ígéretek megvalósuljanak. Akarsz-e tagja lenni ennek a szervezetnek?
Kicsit gondolkozott, s a válasza így hangzott.
- Igen!
- Akkor ismerd meg a szervezet szabályait, törekvéseit, s az egyik gyűlésünkön megtárgyaljuk a belépésedet.

Ezzel elkezdődött Kálmán politikai pályafutása. Pártfogó egészen bensőséges viszonyba került vele. Mindent tudott a szerelmi életéről is. Postása lett. Ő bonyolította le a levelezését. Azon csodálkozott, hogy miért mennek-jönnek a levelek? Nem tudta ő még akkor, hogy a nőnek minden pillanatban szerelmet kell vallani. Másképpen elfelejtik. Ők pedig nemcsak vallották a szerelmet, hanem élték is. Az est homályában az épület egy-egy bemélyedésében meg lehetett húzódni, és átadhatták magukat a boldog szerelemnek. S hogy változatosabb legyen, gyakran az iskola kertjét is kitüntették jelenlétükkel. Az még alkalmasabb helye volt a boldog szerelemnek. Az öreg fák dús lombozata eltakarta őket a kíváncsi világ szeme elől. A következő délelőttön Kálmáné volt a feladat, hogy kézbesítse azokat a leveleket, melyekben megírták egymásnak, hogy milyen csodálatos volt az este. Pártfogó pedig úgy irányította tovább Kálmán életét, hogy nemcsak tag lett belőle, az iskolai szervezet bizottságába is beválasztották. Ám az nemcsak osztálytársainak, de András bácsinak, az osztályfőnöknek sem tetszett. Hogy mennyire nem, azt mindig éreztették vele. Majd csak egy érettségi osztálytalálkozójukon mondhatta el társainak.

- Kommunistának tartottatok, pedig csak szegény voltam.

Előző oldal kisjankó
Vélemények a műről (eddig 1 db)