Emmi Itaranta: A teamesternő könyve

A jövő útjai / Könyvajánló (1306 katt) B.N.Lovecraft
  2015.08.05.

Amikor nekiláttam elolvasni Emmi Itaranta könyvét, még nem is sejtettem, mit tartok a kezemben. Bezárkóztam a dolgozószobámba egy jó adag tea társaságában, és igyekeztem együtt haladni a könyv titokzatos főhősnőjével, Noria Kaitioval. A távoli posztapokaliptikus jövőben járunk, egy allegorikus történetben, ahol a műanyagot temetik, az üvegházakban teafű készül, és a legnagyobb kincs az ivóvíz, és mintha valami elmosná a határvonalakat érték és elnyomás, a disztópikus diktatúra és a valóság között.

A könyv a női főhősnőhöz híven némiképpen szentimentális, érzelgős jelenetek tárháza, később pedig filozofikus hangvételt kap, mely gyakorlatilag a Frank Herbert méltán híres Dűnéjében feltűnő fremen faj kultúrájának és bölcsességének svéd átirata is lehet. Amúgy más regényekből, történetekből is feltűnnek elemek, pl. akárcsak a főleg a fiatalabb korosztály által kedvelt és olvasott R. A. Salvatore Sötételf regényeiben, itt is utaznak nők korongon.

Amúgy a Burger István által tervezett borító is egy fantasy elem és utalás köré épül, hiszen a főhősnő az egyik fejezetében valóban tud a tekintetével ölni, olyan, mint a legendás baziliszkusz.

Ugyanakkor az atmoszféra néhol rendkívül kellemes, D. Kontz írásai és H. P. Lovecraft Dagon c. novellája jut róla eszembe, valamint az Abyss (Mélység titka c. film), bár ez esetben a hasonlóság inkább kellemes, kevésbé szembeötlő és jól sikerült. A regény hangulata magával ragadó és érdekfeszítő, a történet pedig önmagáért beszél: ármány, cselszövés, társadalmi perifériák és elnyomás, egy amolyan „árnyék az árnyékok között” történet, egy modern falu évszázadokkal utánunk, és a technológiai fejlődést bemutató nyomozás, és egy még sötétebb titok. Nem csak a sci-fi szerelmeseinek: bizony lehet, jobban járunk vele, mint az új Mad Max filmmel.

A cselekmény érdekes, mondjuk úgy, inkább hömpölyög és kanyarog. Van, hogy meglep néha, de azért a taktika, stratégia és politikai hambug, amit a kezünkben tartunk, nem szárnyalja túl A férfi, aki sosem hibáz c. regényt (bizonyára ismeritek…)

Előző oldal B.N.Lovecraft