Az ismeretlen Drakula (Dracula Untold) ismertető, kritika

Külvilág / Mozijegy (1135 katt) B.N.Lovecraft
  2015.07.14.

Bram Stoker (1847-1912) híres Drakula c. regénye óta számtalan rendező ragadta meg a figurát filmvásznon. Véleményem szerint ezek közül csupán pár kiemelkedő akad: ilyen az Interjú a vámpírral (Tom Cruise, Brad Pitt), az Éhség (David Bowie), vagy az Underworld (Görög Zita) sorozat, és persze a még fekete fehér Nosferatu, a Lugosi Bélás adaptáció. Akik csak szimplán akcióra vágynak azoknak ott a Penge (Wesley Snipes), és akik elkötelezett Tarantino fanok, azok meg újra és újra megnézhetik az Alkonyattól pirkadatigot. Végül volt Drakula 2000, mely új izgalmas magyarázatot adott a vámpírmítosznak, és persze volt True blood, Buffy a vámpírvadász és az Angel, na meg a fantasztikus Helsing adaptáció. Egy emberélet kevés megnézni ezeket...

Maga Drakula figurája is rengeteget változott: volt már Alucard, az anime hős, Júdás, aki feltámadt, miután elárulta Krisztust, és talán Anne Rice figurái is tudnak egyet mást az erdélyi nemes hollétéről. Talán. És itt egy új alkotás, az Ismeretlen Drakula.

14. század a sötét középkor, Erdély, Havasföld. A Gróf vállára hatalmas nyomás nehezedik, háború, ármány és intrika áll mögötte. A tartományban béke honol, és felesége Mirena (Sarah Gadon), valamint kisfia (Ingeras) is kiváló egészségnek örvend. A gróf politikai döntés elé kényszerül, Drakulának döntenie kell: a két szörnyeteg közül melyikkel köt egyezséget, vagy ezer fiatalt ad a szultánnak, vagy véralkut köt egy még nála is rettenetesebb, barlang mélyén rejtőző szörnyeteggel.

A film látványos, képi világa helyenként lenyűgöző, tájai a klasszikus Gyűrűk urát idézik, kastélynak, szikláknak, hegyeknek és völgyeknek nem lesz híján a néző, na meg denevéreknek, mert azokból is akad szép számmal. Rengeteg érdekes megoldást is láthatunk, egy jelenetben például egy kard pengéjén tükröződik az események egy része, és valljuk be, a karóba húzott emberek is teljesen élethűek. A vámpírmítosz sem a megszokott sallang, a gróf időt kap, hogy válasszon a nappal és az éjszaka világa között.

A film nagy hibája szerintem, hogy ahhoz képest, hogy a főhős egy élőhalott vámpír, nem sok szó esik a halhatatlanságról, és túlnyomó részt nappali jeleneteket láthatunk (természetesen itt bántja őket a fény... Legalábbis egy darabig). A szép tájak, a harci jelenetek, az Oszmán birodalom serege és az Önmagával vívódó főhős kárpótol minket a film hiányosságaiért. Nagy hibája: Kevés vér folyik benne.

Legnagyobb előnye: zseniális filmzenét szereztek hozzá, mindenképpen érdemes meghallgatni.

Előző oldal B.N.Lovecraft