Abraham Lincoln, a vámpírvadász / Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Külvilág / Mozijegy (900 katt) Jimmy Cartwright
  2014.06.18.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2012/11 számában.

akció, fantasy, horror (2012)
(16 év felett)

Nem vártam kifejezetten ezt a filmet, sőt, valójában hülyeségnek tartottam a cím alapján. Aztán valahogy mégis a kezeim közé került, meg azért mégiscsak vámpíros, így végül megnéztem. Mit mondjak? Egyáltalán nem bántam meg, sőt, pozitívan csalódtam!

Remek film ez, bár a főszerepeket kevéssé ismert színészek játsszák. Abraham Lincolnt Benjamin Walker, akiről itthon szinte nem is lehet tudni. Az őt vámpírvadásszá kitanító Henry Sturges-t Dominic Cooper alakítja, akit tavaly az Amerika Kapitány-ban Howard Stark-ként láthattunk. Lincoln gyermekkori barátjának, Will Johnson-nak szerepében Anthony Mackie-t láthatjuk, aki a 2011-es Vasököl és Sorsügynökség című filmekben játszott. Lincoln szerelmét, későbbi feleségét, Mary Todd Lincoln-t az a Mary Elizabeth Winstead alakítja, aki pl. McClane lányaként tűnt fel a Die Hard 4.0-ben, vagy a Scott Pilgrim fejét elcsavaró lány volt a Scott Pilgrim a világ ellen című alkotásban, illetve a 2011-es A dolog című film főszereplőjeként is láthattuk már. A főgonosz, Adam szerepében tetszelgő Rufus Sewell már jobban ismerhető, hiszen felejthetetlen alakítást nyújtott a Dark City-ben. Ami még a film érdekessége, hogy a főgonosz egyik "emberét" alakító Jack Barts szerepében Csókás Mártont láthatjuk.

A történet lényege annyi, hogy a kis Abraham fiatalkorában elveszíti édesanyját, majd alig tíz évvel később édesapját is. Anyja ráadásul rejtélyes kórban veszti életét, ám a kis Abe látta Barts-ot aznap éjjel a házukban (aki felé tartozásuk van), s úgy véli, ő a felelős a haláláért. Meg is fogadja, hogy bosszút áll, amelynek kivitelezésébe apja halála után fog bele. A bosszú azonban nem egészen úgy alakul, ahogyan azt elgondolta, hisz kiderül, hogy Barts vámpír. Így kerül Henry Sturges kezei közé, akitől igazán remek kiképzést kap, hogyan öljön vámpírt, majd több megbízást is, melyeket rendre teljesít. Mindeközben lassan épül a politikai karrierje is, hisz gyermekkori barátja oldalán lelkesen és töretlenül küzd a déli államok rabszolgatartása ellen.

Remek, igazán látványos akciójelenetek, jó történet, érthető, átérezhető motivációk jellemzik a film egészét. Ha valaki még nem látta, és kedveli a kosztümös / vámpíros történeteket, annak bátran ajánlom.

Előző oldal Jimmy Cartwright