Mindörökké rock / Rock of Ages

Külvilág / Mozijegy (891 katt) Jimmy Cartwright
  2014.07.05.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2012/10 számában.

[vígjáték, dráma, musical (2012)
(16 év felett)

Tom Cruise mint rocksztár? El nem tudtam volna képzelni, amíg ezt a zenés filmet meg nem néztem. Tudom, hogy Cruise – akárcsak több más színész – megosztó személyiség (főleg a scientológia, mint általa választott vallás miatt), de azt talán az őt emberileg nem kedvelők közül is többen belátják, hogy szerepei, színészi játéka elismerésre méltó. Ebben az alkotásban pedig különösen, hiszen megdöbbentően jól alakítja Stacee Jaxx-et, a fiktív Arsenal együttes drogoktól és piától kiégett frontemberét (akit nem titkoltan Axl Rose-ról, a Gun'n'Roses frontemberéről mintáztak). Ám meglepő módon mégsem Cruise a főszereplő. A színpadi musicalből készült filmben a fiatalkori Christina Aguilera-ra hasonlító Julianne Hough szőke hajzuhataga képes elkápráztatni a férfi nézőket még annak ellenére is, hogy a hangja néha bántóan éles. A göndör fürtökkel büszkélkedhető Diego Boneta pedig a leányok szívét dobogtathatja meg, miközben kiereszti a hangját. Alec Baldwin bártulajdonosként nem nyújt különösebben nagy alakítást, viszont meglepően jól énekel, s Catherine Zeta-Jones sem immár az alakjával hódít (ettől függetlenül a film végi rucijában produkál a pasik körében némi áll-leesést). De meg kell említeni Paul Giamatti-t is, aki igazán remekül alakítja a gátlástalan menedzsert.

A helyszín egyébként Los Angeles, az időpont pedig 1987, így az idősebb (30-on túli) generációnak igen kellemes nosztalgia-élményben lehet része a felcsendülő, a szereplők által előadott zeneszámok által. A ma már klasszikusoknak számító Paradise City (G'n'R), az I Love Rock n’ Roll (Joan Jett & the Blackhearts), a Wanted Dead Or Alive (Bon Jovi), vagy épp a Rock You Like A Hurricane (Scorpions) felcsendülése nem csak a fülnek kellemes. Ami persze a színészek énekes teljesítményén túli bravúr, hogy a zenei rendező több számot egybegyúrt, így pl. az I Love Rock n'Roll-t beleoltották a Juke Box Hero-ba (Foreigner), vagy a We Built This City-t (Starship) a We’re Not Gonna Take It-be (Twisted Sister).

Minden zenekedvelő embernek tudom ajánlani, azoknak is, akik már hallhatták az eredeti dalokat, s azoknak is, akik kíváncsiak egy letűnt(?) zenei korszakra.

Előző oldal Jimmy Cartwright