A hamis tanú

A jövő útjai / Konspiratológia (1068 katt) Homoergaster
  2014.02.05.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2010/7 számában.

1969. július 21-én, amerikai idő szerint egy nappal korábban, az Apolló 11 holdkompja az emberiség nagy diadalára Holdat ért. Aszondják... mer' amikor már Nemere István, aki pedig az amerikai eredmények fényében leplezte le a szovjet űrhazudozást, is enyhe szkepticizmussal töpreng, az már nem semmi! Nemere úr, talán túlzás nélkül állítható, egész generációknak biztosította könyveivel az alternatív gondolkodáshoz a muníciót, sőt a gondolkodáshoz! Ő mindig feltétlen híve volt a Holdraszállásoknak, a szovjet szánalmas „eredményeit” hasonlítgatta az USA bőségszarujához. A legújabb „Titkok könyve 2010” már nem kerüli el, hogy kérdőjelet tegyen a nagy eseményhez.

Mivel ismét július van, úgy véltem, kötelező egy kört tenni a téma körül, már csak azért is, mivel azon a napon a média ismét a régi legendát fogja történelmi-tudományos tényként hozsannázni. Kritika és kérdés nélkül.

A Hold felszínén készített fotók az utóbbi években többször kerültek a bulvármédia érdeklődési körébe, már csak azért is, mivel a komoly, sőt cáfolhatatlan érvek mostanra átégették a gőgös vaskalaposok páncélját. A színpadi kellékkövek, rendellenes árnyékok, egymástól kilométerekre kiköpött ugyanolyan hátterek, matt fekete űr, a csillagok hiányával stb. hasonló képhibákról már többször volt szó, újságban és tv-ben. Rendre megszólalnak a kétkedők és a „tudomány” felkent, hős védői, pro-kontra. Mindenki mondja a magáét. Őszintén szólva én már kissé torkig vagyok ezzel, főleg hogy látom, ez a huzavona semmit se ér: a fotók a Holdon készültek, Gagarin meg az első űrhajós... punktum!

Persze nem csak a statikus képekkel van baj, hanem a mozgóképekkel is. Azóta is bőszen elemzik a megmaradt filmeket, és a kaka minőségű korabeli tv-adást. Az külön botrány, hogy a NASA szerint az eredeti, vágatlan videók elvesztek... (!!!???) ...izé, nem is vesztek el, csak átvitték egy másik raktárba, és ott nem találják a káoszban! Az emberi történelem egyik leggrandiózusabb akciójának muszterjeiről van szó...! Megvan, csak... izé... nem tudjuk, hol! Ez olyan, mint amikor az amúgy is vidáman lobogó tűzbe bedobnak egy kanna benzint... robban! Páratlan tudományos értékkel bíró videók csak úgy eltűnnek, senki sem tudja, hol keresse azokat! Senkit sem idegesít a tudat, hogy meg kéne menteni, át kellene konvertálni fejlettebb adathordozókra, pl. DVD-re! Vagy igen...?

A Lidércfényben már foglalkoztunk a Holdraszállással, és Aranyi László is állt rendelkezésünkre, amidőn megkerestük. Úgy vélem, az újabb évforduló, ezúttal a 41., alkalmat ad arra, hogy neves elődeim nyomában felhívjam a figyelmet a képre, melyet magamban hamis tanúnak hívok.

A kép a Földet ábrázolja a Holdról... állítólag. Az lenne a címe, hogy: „Földfelkelte a Hold egén”, vagy hasonló. A fotón nem az egész Föld látható, olyan benyomást kelt, mintha a Föld most bukkanna elő a holdi láthatár peremén; láthatóak a felhők, az óceánok és földrészek. A látvány valóban bombasztikus... csak hibás. Hogy miért is? Íme: A Hold- és a Földtáv átlagosan 380–400 ezer km között ingadozik. A Hold sokkal kisebb a Földnél. A Földünk egyenlítője 12.756 km, a Holdé csupán 3.476 km. A képen ezért a Földnek sokkal nagyobbnak kéne látszani, sokkal! A látvány, amit látnunk kéne egy sci-fi magazin színes illusztrációját idézné: a fél „eget” betöltő bolygónk szinte agyonlapító képe. A kép címe azt sugallja, hogy imígyen nézne ki a „földfelkelte” a Holdon.

Kérdésem csak az, hogyan jöhetne fel a Föld a Hold egére, ha mindig ott van? A Hold tengelyforgása a Földre nem merőleges, hanem párhuzamos, azaz a holdi megfigyelő azt láthatja, hogy a Föld kerek látványa elforog a feje fölött. Ahogy azt „idelenn” is láthatjuk a Holddal. A látvány azonban nem változhat, a Holdon mindig a fejünk felett trónol a Föld. Hasonló, de nem ilyen felvétel csak az ún. terminátor-vonalon, vagyis a Hold örök éjszakai és a felénk világító oldala közötti, átmeneti zónában készülhetne elvileg. Ám úgy tudjuk, a derék űrhajósok ezt a vidéket meg sem közelítették...

Előző oldal Homoergaster
Vélemények a műről (eddig 3 db)