Harc a mentális programok ellen

Külvilág / Közélet (1070 katt) Norton
  2013.06.19.

Kitaláltam egy technikát, amivel kitörölhetőek az elménkbe írt programok, melyek uralnak bennünket.

A mentális programok azokat a viselkedési és gondolkodási sémákat jelentik, amiket a társadalomtól (szülőktől, tanároktól, egyháztól, barátoktól, ellenségektől, stb.) kaptál. Ezek irányítanak és elveszik a lelked szabadságát. Ilyen például a kényszeres megfelelési vágyás, vagy a mások által elvárt szerepek minduntalan eljátszása. A legtöbb embert arra programozzák, hogy meg akarjon felelni mások elvárásainak, így a társadalom szabvány fogaskerekeivé válhatnak.

Ahhoz, hogy feloldhassuk ezeket a programokat, először tudnunk kell, hogy egyáltalán léteznek!

Az első lépés tehát a felismerés. Fel kell ismerned, hogy milyen programok irányítanak! Ehhez tudatosságra, éber jelenlétre van szükséged. Kontrollálnod, vagyis megfigyelned kell a gondolataidat, érzelmeidet. Hogy ez mit jelent, már leírtam régebben.

Ha észreveszel egy programot, például állandóan megfelelni akarsz másoknak, és az a legfontosabb, hogy jó benyomást tegyél embertársaidban, akkor tudatosítsd magadban ezt az ismeretet!

Hogy viszonyulsz ehhez a programhoz? Örülsz neki? Az elég nagy baj, mert akkor a saját lelki békédet, minduntalan mások (általában igen elfogult) véleményéhez, ítéleteihez kötöd, vagy pedig valamely külső körülménytől teszed függővé a nyugalmadat. Ebben az esetben az elméd rabszolgát csinál belőled, de ha így van, ismerd ezt fel magadban!

Előny, ha rájössz arra, hogy miért alakult ez ki benned. A programok általában a nevelés következményei.

Második lépésként képzelj el egy szituációt, amivel kiéled például a megfelelési vágyadat, és koncentrálj az érzelemre! Aztán felejtsd el a szituációt, és kizárólag az érzésre figyelj! Büszkeség tölt el? Tudd, hogy van neki egy ellentéte! Ne harcolj az érzés ellen, hanem fogadd el olyannak, amilyen!

Aztán képzelj el egy szituációt, amivel az ellentétes érzetet kelted magadban! Lehet az például a siker helyett a kudarc. Hasznos, ha az előző fantáziának az ellentétjébe éled bele magad. Szimuláld a szituációt, majd felejtsd el a fantáziát és csak a negatív érzésre figyelj! Itt se harcolj ellene, ne ítélkezz, hanem fogadd el olyannak, amilyen!

Meditálj azon, hogy miért van benned a negatív érzet, és miért akarod szüntelenül átélni az ellentétjét! Talán felbukkan egy emlék a múltadból. Ha megérted, miért működik úgy az elméd, fogadd el a helyzetet! A megértésből és az elfogadásból fakadó éber figyelem segít a feloldásban.

Aztán gyakorold a tudatos jelenlétet, és valahányszor bekapcsol az adott program, jusson eszedbe, hogy miért van, és hogyan született meg! Ne harcolj vele, csak kívülállóként szemléld, így elveszed az erejét, mert függetleníted magad tőle, egy idő után pedig teljesen megszünteted a kényszeres gondolkodási és viselkedési sémát.

Ezzel a módszerrel felszabadíthatod magad a programozott elméd uralma alól.

Előző oldal Norton