Autokrácia – magyar rövidfilm

Külvilág / Mozijegy (1136 katt) Jimmy Cartwright
  2013.04.19.

Autokrácia (Wikipedia) – Az autokrácia (magyarul: egyeduralom, önkényuralom) olyan kormányzati forma, amelyben a politikai hatalom egésze egyetlen személy (vagy személyek kis zárt csoportja) kezében összpontosul. A hatalom birtoklását az autokrata többek közt a hagyománnyal, a kritikus erőforrások ellenőrzésével, vagy személyes karizmájával igazolhatja.

Más megfogalmazás szerint az autokrácia azt is jelenti, hogy az ember, az egyén a maga ura. Senki sem parancsol neki, senki nem utasítja, pusztán a maga által meghozott döntések határozzák meg a cselekedeteit. Ez a kiindulópontja az Autokrácia címmel tavaly december 21-én(!) megjelent magyar rövidfilmnek is.

Ha valamiféleképpen meg szeretném határozni a műfaját, valahol az (anti)utópia, a groteszk és az abszurd közé tenném. Utópia, mivel egy tökéletes jövőbeli világot mutat be, amelyben az egyén teljesen a maga ura, ám épp ezért groteszk is, hiszen egy képernyőn keresztül önmagának ad feladatokat. Antiutópia (vagyis disztópia), mivel jobban megnézve mindennek az ellenkezője igaz. Mindez pedig valahol abszurditásként hat a gyanútlan nézőre, aki természetesen úgy gondolja, hogy ilyen világ azért mégsem lehetséges.

De hogyan is néz ki ez a tökéletes világ? Mindenkinek van saját lakosztálya, mindenkinek van állása, mindenki kap ebédet és gyógyszert, mindenki tornázik minden nap, tehát mindenki egészséges és boldog. Az egyének a szabadidejükben hallgathatnak zenét, vagy nézhetnek videót. Ez utóbbiak közül igen népszerű "Az autokrácia története", amelyből kiderül, hogy miért jó az autokrácia, és miért nem volt jó azelőtt.

Persze ennek így nem lenne különösebb értelme, ha nem lenne a történetben csavar, rejtett (vagy nem is annyira rejtett) mondanivaló, amely végső soron egészen mást igazol, mint amit a képsorokon láthatunk, s éppen ez adja a negyedórás kisfilm savát borsát. Hiszen egy-egy film nem attól lesz jó, hogy mindent értünk benne, hanem attól, hogy kérdéseket vet fel, amelyekre magunknak kell megtalálni a választ. Egy átlagember számára pedig az Autokrácia igen sok megválaszolatlan kérdést hagy maga után. (Pl.: Ki lehet az a szótlan, kopasz alak a félhomályban egy vörös függöny előtt? Valójában mit csinál a főszereplő, amikor dolgozik? Miért olyan a reggeli torna, amilyen?)

A stáblista egyébként nem hosszú: a forgatókönyvet Tóth Bálint jegyzi, aki a 2012 Blog szerkesztője, valamint több érdekes előadást is tartott már (pl.: a Fehérlófiáról, az Égig érő fáról, vagy a Szent Koronáról). A főszereplő neve is Tóth Bálint, ám ő nem azonos a fent említett személlyel. A mellékszereplő viszont az a Török-Zselenszky Tamás, akit inkább zenei munkássága kapcsán ismerhetünk. S ha már zene, a filmnek van sajátja, amelyet Gábeli László komponált. Néhány jelenet erejéig felbukkan még Papp Tamás is.

A rövidfilm természetesen megtekinthető a YouTube-on, ám, mint a premieren készült videóból is kiderül, az nem a teljes film. A DVD változat a teljes rövidfilmmel, a forgatásról készült werkfilmmel, rendezői kommentárral, a film zenéjével korlátozott számban még megvásárolható az autokracia.uw.hu oldalon keresztül.

Előző oldal Jimmy Cartwright