Mennyire fontos egy cím?

Szépirodalom / Novellák (1535 katt) Szörcs
  2012.09.19.

A tanterem zsúfolásig megtelt. A középső sorban ültél. A tanárnő, jó szokásához híven, élénken gesztikulált. A szavai elúsztak a füled mellett. Az volt a téma, hogy mennyire fontos a címválasztás egy novellánál. Az ablaküvegen párzó legyeket figyelted. Hamarosan talán te is jól fogod érezni magad. Csak lenne már vége az órának. Szívesen ábrándoztál volna egy kicsit, de nem hagytak rá időt: kellemetlen csörömpöléssel tört be az ablak, és egy kézigránát landolt a földön két padsor között. A tested mintha önálló életre kelt volna; kiugrottál a székből, felkaptad a gránátot, visszadobtad ugyanott, ahol berepült, aztán a földre vetetted magad.

A következő pillanatban iszonyatos robbanás hallatszott, és megszólalt pár autóriasztó. Osztálytársaid élénk sikoltozás közepette az ajtó felé iramodtak, nem törődve azzal, hogy a földön fekszel - egyszerűen átgázoltak rajtad. Gépkarabély kezdett kelepelni, és jó páran elzuhantak, mintha kivágták volna alóluk a lábat. Bárki volt odakinn, túlélte a robbanást.

Idehaza eddig szerencsére kevés terrortámadás történt, bár kitűnő politikusaink mindent megtettek azért, hogy ez ne így legyen. Összehúztad magad, és arra gondoltál, hogy ha épp bőrrel megúszod ezt az esetet, akkor leírod; elvégre nem mindennap történik az emberrel ilyesmi. S miközben a testeden tapostak óriási pánik közepette, téged csupán egy dolog érdekelt:

"Vajon milyen címet adjak a művemnek?"

Előző oldal Szörcs