Barátkozz meg önmagaddal!

Külvilág / Mozijegy (1210 katt) angyalka146
  2012.04.13.

A Barátkozz meg önmagaddal! egy 2009-ben készült ír-svéd filmdráma.

Főszereplője Maja, a 18 éves, kissé különc, túlsúlyos és önmagát megvalósítani kívánó lány. Maja színésznő szeretne lenni, de ebben rajta kívül senki sem hisz. Szembesülnie kell az emberek és a saját családja negatív hozzáállásával, az előítéletekkel és a társadalmi elvárásokkal. Ő azonban nem adja fel. Ebben Erika, az ifjú rendezőnő is segítségére lesz, aki kiválasztja készülő dokumentumfilmje főszerepére. A film egy groteszk, mindennapi, közönséges ember életét kívánja bemutatni, egyfajta reality (valóság) showként. A forgatás alatt Erika azonban rájön, hogy ez a látszólag szánni való lány csodálatos emberi lény, akiben megpillantja fiatalkori önmagát, kívülállóságát és rájön arra, hogy az igazi szépség a lélekből sugárzik. Igazán megkedveli a lányt, aki legféltettebb titkaiba is beavatja. Erika azonban eladja ezt a barátságot…

A film több olyan kérdést is felvet, amely mindannyiunkat érint. Néhány ezek közül:
Mennyit érnek a családunk és a társadalmunk elvárásai? Érdemes-e miattuk feladni önmagunkat? Mit kell megtennünk álmaink megvalósítása érdekében? Szabad-e megalázkodnunk a beteljesülésért? Megéri-e feladni egy emberi kapcsolatot a haszon, elismertség vagy a pénz kedvéért? Mikor lehetünk igazán boldogok? Ha vállaljuk önmagunkat, magunkra vonva ezzel a bírálatokat és esetleg a számkivetettséget, vagy ha megalkudunk, így, egy ismert mondással élve, a kecske is jól fog lakni, de a káposzta is megmarad?

Mindannyian tudjuk, hogy akkor lehetünk igazán boldogok, ha önmagunk vagyunk. A kérdés csak az, és a film is erre keresi a választ: merünk-e?

Előző oldal angyalka146