Lelkigyakorlatok 2

Külvilág / Közélet (1024 katt) Norton
  2012.03.11.

Kitaláltam néhány új technikát, melyeket a régiekkel kombinálok. Ezek az úgynevezett „érző jelenlét”, vagyis a léttudatosság állapotát igyekszenek elmélyíteni.

1. Most születtem gyakorlat

Próbáld meg úgy szemlélni a környezetedet, mintha először látnád. Akár egy újszülött, aki rácsodálkozik a világra. Mélyedj el a jelen idő állapotában, s ne csak a tárgyakat szemléld, hanem a teret, amiben a formák vannak. Figyeld meg a fényhatásokat, ha tudod, gondolatok nélkül. Ha „csodálatosnak” kezded látni a környezetedet, akkor jársz a jó úton. Segítségedre lehet, ha minél több ingerre figyelsz egyszerre, ez elnémíthatja a fejedben élő „fecsegőt”. Közben legyél tudatában a csendnek, ami a háttérben létezik, még akkor is, ha éppen hangzavar vesz körül.

2. Kinn is vagyok, benn is vagyok

Ha észreveszed, hogy magával ragadtak a gondolatok, akkor próbálj meg a „külső testedre”, vagyis a körvonalaidra koncentrálni. Belégzéskor a tested belsejére figyelj, kilégzéskor pedig azon kívülre, mintha kívülről szemlélnéd önmagad. Mivel ez egy elég nehéz gyakorlat, nagy esély van rá, hogy eltereled a figyelmedet a körbejáró gondolataidról. Feltéve, ha elmélyülten csinálod.

3. Érzelmek megfigyelése

Ha erős érzelmek terelnek el a jelenlét állapotából, figyeld meg, hogy tested mely részében jelentkeznek. Talán a mellkasodban? A hasadban, vagy több helyen egyszerre? Csak figyeld meg az érzést, és próbálj meg „kívülállóként” viszonyulni hozzá. Talán szín és forma is megjelenik róla az elmédben. Ne tegyél semmit, csak szemléld, amíg tudod, és ne hagyd, hogy magával ragadjon! Ha már gondolatokat alkotsz róla, akkor már elkezdett befele húzni, vagyis azonosulni kezdesz vele. Ilyenkor próbálj „kívül maradni”, akár úgy, hogy a „külső testedre” figyelsz. Ez persze nem mindig egyszerű.

4. Az élet, mint barát

Képzeld el az „életet”, mint a barátodat. Gondold azt, hogy tanítani akar téged, és minden esemény, ami veled történik, valamiféle tanulsággal szolgál. Minden, ami körbevesz, él és téged tanít. Ha valami kellemetlen esemény történik, az éppúgy célt szolgál, mint a kellemes. Neked annyi a dolgod, hogy megfejtsd a mondanivalóját. De ha lehet, ne csupán az eszeddel tedd ezt, hanem az érzelmeid segítségével.

5. Azonos vagyok mindenkivel

Ha úgy gondolsz az emberekre, mintha azonos lennél velük - bárkivel, aki eszedbe jut, azzal az elkülönültség érzetét, vagyis az egódat gyengítheted. Nehezíti a feladatot, ha haragszol épp valakire, ám a megértésében segíthet a következő módszer:

6. Helycsere gyakorlat

Ha meg akarsz érteni valakit, képzeld magad elé az illetőt, tegyél fel neki egy kérdést, majd gondolatban „cserélj vele helyet”, mintha ő te lennél. Milyen gondolatok ébrednek benned? Miért teszi ezt, vagy azt? Milyen tettei jöhetnek az egójából, s mi az, ami esetleg jogos lehet? Fontos, hogy különítsd el az egóját a valódi lényétől, s értsd meg, hogy a szelleme neki is sokkal másabb, mint ami a felszínen van. Tegyél fel neki kérdéseket, aztán válaszold meg a nevében. Minél jobban beleéled magad a helyzetébe, annál nagyobb esély van rá, hogy megtalálod a megfelelő választ. Sőt akár önmagadnak is feltehetsz kérdéseket az ő szemszögéből, így akár még magadat is jobban megismerheted.

7. Holnap meghalok gyakorlat

Képzeld el, hogy ez az életed legutolsó napja! Milyen gondolatok élednek benned? Megnyugodtál? Feszült lettél? Van valami, amit még meg kell tenned? Mi az, ami fontos, és mi az, ami kevésbé vált fontossá? A gyakorlat végén térj vissza a jelenbe, és szűrd le a tanulságokat!

Ha ki akarod próbálni ezeket a technikákat, jó kísérletezést!

Előző oldal Norton
Vélemények a műről (eddig 2 db)