Belsőtest meditáció

Külvilág / Közélet (1116 katt) Norton
  2012.02.12.

Ez a honlapomról letölthető legújabb hanganyagnak a címe. A belsőtestre, valamint a jelenre való koncentrálás abban segít, hogy lényünk mélyebb rétegeit éljük át, s felfedezzük a gondolatok és az érzelmek közötti csöndet. Ez egyúttal egy felkészülést jelent a bennünk élő fájdalomtest megfigyelésére és jó esetben feloldására is.

De mi is az a fájdalomtest? Ezt a fogalmat Eckhart Tolle vezette be a köztudatba. A múlt sérelmeiből és feldolgozatlan fájdalmaiból áll, ami beépült a tested sejtjeibe és élő energiamezőt képez. Kicsit olyan, mint egy lelki parazita. Minél erősebb, annál „önállóbb”. Időnként „táplálkoznia” kell, ami azt jelenti, hogy fájdalmat kell keltenie, mivel ezzel élteti magát.

Ilyenkor EGO szülte gondolatokból merít, melyek lehetnek múltbeli sérelmek, félelmek, aggodalmak, harag, vagy egyéb negatív érzések. Amikor átveszi felettünk az irányítást, egyfajta kényszeresen vissza-visszatérő gondolkodást hoz létre.

A fájdalomtestnek kétféle állapota van: szunnyadó és aktív. Ha aktív, akkor könnyen felismerhető, és ilyenkor lehet megfigyelni. Ám a vele való azonosulás igen intenzív öntudatvesztést eredményez, ami akár olyan tettekre is sarkalhat, melyeket később megbánunk.

Ha fel akarjuk venni vele a harcot, akkor tudni kell felismerni, s meg kell tanulni kívül maradni tőle, tehát kerülni a vele való azonosulást, ami olykor igen nehéz. De ha már tisztában vagyunk vele, hogy létezik, és észrevesszük, akkor már némi tudatosság lép működésbe, ami erősödhet is, ha arra figyelünk.

A belsőtest meditáció a figyelő jelenlét állapotát célozza megerősíteni. A megfigyelő, elfogadó állapotban feloldódhatnak bennünk a kellemetlen érzések, s minél gyakorlottabbak vagyunk ebben, annál könnyebben tudjuk kezelni a hétköznapok gondjait is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rögvest feloldhatjuk a legerősebb fájdalmainkat is, de megerősítheti bennünk a tudatosságot, amely az egyetlen fegyver a fájdalomtest ellen.

Előző oldal Norton
Vélemények a műről (eddig 3 db)