XI. LFP. Űrhalál - Sikoly - vélemények

Ugrás a műre


R. Harbinger
Felhasználó
2021.05.18 18:51
136 vélemény
Nem is rossz ötlet, lehet, elküldöm Hollywoodba. :D

Kifejezett folytatást nem tervezek igazából, inkább más novit ebben az univerzumban. Mondjuk Clark átmentésével más történetbe vagy felhasználni a sikoltókat "kellékként".
Jimmy Cartwright
Admin
2021.05.17 19:00
284 vélemény
A kislányos dolog megvolt, és ez a csavar kifejezetten tetszett. Az eredeti véleményezésben benne is van, csak végül nem akartuk egy véleménynél sem lelőni a poénokat, hátha valaki előbb olvassa a hozzászólásokat és csak utána a novellákat. :-)

Nekem személy szerint az volt vele az alapvető problémám, hogy gyorsan pörögnek az események. De az is lehet, én vagyok már lassú. :-) Viszont jó, hogy két, sebességében körülbelül azonos pályaművet küldtél be, mert így világos volt, hogy ez a te stílusod, nem pedig hiba.
De, ha a jövőben tervezel még ilyeneket írni (esetleg ennek egy folytatást ;) ), néhány helyen szerintem érdemes lenne kicsit belassítani.
Ebben is volt pl. amikor az egyik szereplő (asszem, a parancsnok), az egyik szobában lepihent egyedül egy széken, és volt egy pici elmélkedős / beszélgetős rész.

Amúgy tök elmenne egy látványos misztikus - sci-fi- akció-rövidfilmnek.
R. Harbinger
Felhasználó
2021.05.17 15:43
136 vélemény
Köszönöm a véleményeteket, sokat számít, és merítek belőle a későbbiekben. :-)

A karakter-körpontúságon még dolgoznom kell, beismerem. Világ szempontjából nem tartottam fontosnak, hogy mennyire terjedt el a vírus, a fertőzötteknél pedig igyekeztem sugallni, hogy amikor a kislány ébren van, tudatosan irányítja őket, amikor alszik, a fertőzöttek önállóan cselekszenek. Ezt leginkább az egyik házból a másikba átjutós jelenet mutatja meg, amikor a kutató elviszi az alvó kislányt, és a fertőzöttek visszaavanzsálnak őrültekké, míg fel nem ébred a kislány újból. Ezek szerint picit konkrétabbnak kellett volna lennem. :-)

Viszont örülök a véleményeteknek, kellemeset csalódtam, mert én sokkal kritikusabb szemmel tekintettem a művemre. :-)
Lidércfény HQ
Felhasználó
2021.05.15 01:20
15 vélemény
Ahogyan ígértük, megérkezett a zsűri által megfogalmazott, szöveges véleményezés is.

Ötlet: Mivel csak a novella végén tudjuk meg, hogy mi történt, így addig sötétben tapogatózunk. Vannak ezek a valamiért halványkéken foszforeszkáló fogú, Sikoltóknak nevezett emberek, és ugyanilyen csőrű varjak, amik hol véletlenszerűen, hol bizonyos tudatosságot, stratégiát felmutatva reagálnak az emberekre. A kór hanggal terjed, ami eléggé egyedi ötlet, bár egyes elméletek szerint a valóságtól nem túl elrugaszkodott. A csavar a végén viszont határozottan meglepő és jó. Csak azt sajnáltuk, hogy nem derült ki, hogy ez a kór csak Mexikó cityre terjed-e ki, vagy már a Föld teljes lakosságát érinti.

Világ: A helyszín, amelyen a novella játszódik, nem ölel fel akkora területet, hogy megtudjuk, milyen is a nagyvilág. Mint fentebb írtuk, nem derül ki, hogy mekkora rész érintett. Ez a kis terület viszont elég veszélyesnek tűnik ahhoz, hogy ne legyen kedvünk arrafelé kirándulni. Ezt a szeletet tekintve a novellában bemutatott világ logikus, koherens.

Karakterek: Elég sok van belőlük ahhoz, hogy a figyelmetlen olvasó belezavarodjon, bár a végére szépen megfogyatkoznak. Annyi derül ki róluk, hogy katonák és kutatók közös csapata, vannak köztük házaspárok, szerelmi viszonyt folytatók – szóval átlagosnak, tipikusnak mondhatók, ha a képességeiket, képzettségeiket nem vesszük számításba. A pörgő események, és a számuk miatt, ilyen terjedelemben egyikhez sem tudtunk kötődni. Talán, még az utoljára maradt Clark, és felesége, Anika állt hozzánk a legközelebb, no meg a hősi halált halt Tóth – már csak származásából kifolyólag is.

Fogalmazás: Szépen megfogalmazott, alapvetően jól érthető a szöveg. Viszont a folyamatosan pörgő jelenetek miatt igencsak oda kell figyelni, hogy minden érthető maradjon, és ne zavarodjunk bele abba, hogy kivel és mi is történik éppen.

Dramaturgia: Rögtön az események középpontjában találjuk magunkat, mint egy jófajta akciófilmben. És tulajdonképpen ez a folyamatos akció végig vezérfonala az egész cselekménynek. Egyikből a másikba jutunk, csak az épp aktuális szereplő és helyszín változik. Közben lassan, de biztosan épül a háttérben a nagyobb sztori, ami a végére szépen ki is kerekedik. Ilyen szempontból a novella teljesen rendben volt.

Szórakozás: A folyamatos akció és a pörgős események miatt nem is tudunk másra figyelni, mint arra, amit olvasunk. Ez már önmagában is pozitívum. Ha valaki képes egy akciófilmen jól szórakozni, ebben sem fog csalódni.

Összbenyomás: Egy pillanatra sem lehet rá nem odafigyelni, mert könnyen elveszíthetjük a fonalat. Folyamatosan fenntartja az érdeklődést, gyorsan pörögnek az események. Emiatt néha a ki kicsoda, és ki mit is csinál épp kérdés felmerülhet, ezért pár mondatot vissza-vissza kell olvasni, de odafigyelve ez elkerülhető. Összességében kellemes olvasmány, aminek olyan lezárása van, amely magában hordozza a folytatás lehetőségét.

Előző oldal