Fórum - Szerény javaslat (kk)

[Előző] [1] [Következő]
szabodario
Felhasználó
2016.01.25 02:18
3 hozzászólás
Üdvözletem,
szólnék az Adminokhoz először. Kérlek benneteket, ne töröljétek, legalább 1-2 napig hadd maradjon, ha már mindnyájan az irodalomért, versekért, művészetért és alkotókért vagyunk.... :-)
Kedves Alkotók,
indult egy oldal, mely szeretne lehetőséget adni BÁRKINEK a verspublikálásra, hiszen rengeteg érték van még nálatok és nincs elég és elég vers még az interneten... valakinek nem biztos, hogy van lehetősége könyvben, vagy folyóiratban publikálni de itt garantáltan lenne lehetőség, hogy megismerjék neveteket és műveiteket!

az oldal most indult, ajánljátok, osszátok, hogy minél több emberhez jussanak el az utána beküldött műveitek!

üdv, szép estét, napot
Dario Szabo​

https://www.facebook.com/lirazgatasok/?fref=ts&__mref=message
Ida
Admin
2015.03.02 23:01
906 hozzászólás
Nagyon sokféle megoldás lehetséges, de a "megfelelőt" neked kell kidolgoznod a szereplők jellemét és a történet egészét figyelembe véve.

Ha viszont egy mágus (B), el akarja rejteni valódi tudását, és felhasználni saját céljaira az árulót, akkor a beszélgetésük során az álcájának tökéletesnek kell lennie. Semmi arckifejezést, vagy kétértelmű megjegyzést nem engedhet meg magának, mert azzal komoly és szükségtelen kockázatot vállalna.

Talán megoldás lehet, ha nem a beszélgetés közben utalsz a lelepleződésre, hanem akkor, amikor B egyedül van, legalábbis A nincs jelen. Ez is egy lehetőség a sok közül.:-)
Gaven
Felhasználó
2015.03.02 21:34
11 hozzászólás
Valószínűleg nem feltétlenül ez a megfelelő topik arra hogy a kérdésem feltegyem, de perpillanat jobbat nem találtam.
Szóval, ha A át akarja verni B-t és B tudja ezt de nem mondja ki hogy valójában mindent tud, és ennek majd a "nagy" történet egészére is lesz hatása, de én az olvasóval azért érzékeltetni akarom hogy bár úgy beszél mint aki teljesen elhiszi a dolgokat azért mégsem úgy van az igazán, van erre valami jó formula? esetleg valami arckifejezést írjak le, vagy egy két értelmű megjegyzés? Jó ötlet e ez egyáltalán, lehet erre válaszolni?
Egyébként a beszélgetés egy mágusrend két tagja főmufti jobbkeze (B) és 20ad rangú máguska (A) között zajlik aki átállt az ellenséghez de arról akarja meggyőzni az eredeti csapatát hogy nagyon jól végezte a munkáját, B ezt ugyan tudja de nagyobb érdekek miatt (hamis infókkal rossz irányba akarja terelni az ellent az átállt máguson keresztül) mutat meg győzöttséget.
Ebben a helyzetben hogyan lenne jó azt sejtetni hogy ő azért mégis tudja hogy mi a dörgés? Jó ötlet e ez egyáltalán?
Ida
Admin
2013.07.27 01:25
906 hozzászólás
Jó ötlet, csak az a probléma vele, hogy rengeteg időt és energiát igényel. Én mindent elolvasok, kivéve azt a néhány írást, amit Kapitány vagy Jimmy tesz fel az oldalra. Részletes kritikát írni viszont legalább annyi (vagy jóval több) időbe telne, mint elolvani az adott művet.

Gyakran első ránézésre nem is világos, pontosan mi a probléma. Csak érzem, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor alaposan át kell gondolni, hogy mi is az, ami elrontja az összképet.

A másik probléma, ha az ember a javítandó dolgokat keresi, akkor elég nehéz közben még élvezni is a művet.

Végül pedig a hibák listáját még formába is kell önteni, lehetőleg úgy, hogy az illető valóban tudjon tanulni belőle, és ne sértődjön meg.

Őszintén szólva örülök, ha a rendszeres frissítést sikerült megoldani, de a legtöbb esetben a kritikai észrevételek már nem férnek bele az időmbe.:-(

Ha valaki mégis szeretne részletesebb elemzést, akkor általában e-mail-ben szokott megkeresni. Ez sok szempontból kényelmesebb, hiszen a szövegszerkesztőben van lehetőség arra, hogy lábjegyzetekkel a konkrét szövegrészhez kapcsoljam az észrevételeket, olykor akár több százat is egy-egy novellához.:-D
Ebenezer
Felhasználó
2013.07.26 17:37
6 hozzászólás
Igazán nagyon örülök, hogy megtaláltam a Lidércfényt, mivel számos termékeny szerző jobbnál-jobb írásait olvashatom itt és az oldal mögött álló csapat is aktív, kreatív, illetve segítőkész. Egyszóval örülök és köszönöm (bár ez két szó).

Ugyanakkor van valami, ami, talán nem csak engem, egy picit zavar. Igazán hiányolom az alkotóközösségtől az építő kritikákat az egyes művekhez, egy mindössze pár mondatos „ez jó volt, mert…”, illetve „ez nem tetszett, mivel…” vagy esetleg „szerintem úgy is lehetett volna, hogy…” kommentet. Hiszem, hogy ez sokunknak segítség lenne, hiszen szeretnénk, ha például stílusunk csiszolódna, történeteink jobban megfognák az olvasókat, sikerülne lendületesebb, sodróbb elbeszéléseket írni, továbbá a sztorik és versek nagyobb élményt jelentenének az olvasónak.

Ezért és ezzel kapcsolatban, lenne egy szerény javaslatom. Legyen egy laza, önkéntes alapon szerveződő kör, amelynek tagjai vállalják annak terhét, hogy elolvassák egymás írásait és röviden, de építően, kritikát fogalmaznak meg. Azt, hogy valaki szeretné, ha alkotásait górcső alá venné a közösség, a cím után elhelyezett (kk), vagyis „kritika kéretik” rövidítéssel jelezhetné a többiek számára.

Nem tudom, milyen fogadtatásra talál javaslatom a Lidércfény csapat és a szerzőtársaim körében, de ha valakinek van véleménye, azt szívesen venném, ha megosztaná velem, velünk.

Köszönettel,
Ebenezer

U.i.: Az építő kritika általában egy alá- vagy mellérendelő viszonyban álló összetett mondat, amelyben indoklás található a kritikus által megfogalmazott véleményre, nem csak maga a tömör ítélet, mivel igazából a miértekre adott magyarázatokból lehet tanulni, nem az „ez tetszett” vagy az „ez nem jó” tartalmú tőmondatokból.
[Előző] [1] [Következő]