Fórum - Magánkiadás vs. könyvkiadók

[Előző] [1] [2] [Következő]
Norton
Felhasználó
2013.10.09 11:45
146 hozzászólás
Senki nem kér arra, hogy a "nép szajhája" legyél, tényleg vannak rá éppen elegen. Itt szó sem volt arról, hogy "csak ilyen emberek léteznek" mindössze egy jelenségre hívtam fel a figyelmedet. Általában igenis erre van kereslet, erre neveli az embereket a média. De ez már tényleg nem tartozik a tárgyhoz. Ha tetszik, ha nem, az úgynevezett "művészet" is csak a kínálatról és a keresletről szól. Ha nem találkozik egymással a kettő, akkor mindegy milyen író vagy. Lehetsz nagyon jó, vagy amatőr, mint én, teljesen mindegy. A mai kereslet általában (!) nem a komoly, magvas kultúráról szól, hanem arról, hogy kerülj a címlapra, aztán megszerkesztik a könyvedet, s valószínűleg venni is fogják azt, csak durva legyen a botrány. Ilyen piacra nehéz lehet betörni. Lásd Benkő Dániel, lantművészt. A lantművészetre ki kíváncsi? Nem sokan. És arra, hogy a művész úr előkapja a lompost mindenki előtt? Annál többen. Ha ez kell, ő megadja. Így még pénzt is kereshet, ahelyett hogy törné magát. Persze ezt te is tudod.
Xenothep
Felhasználó
2013.10.09 10:07
240 hozzászólás
Értelek, és mindezekkel én is tisztában vagyok. De én nem azoknak az embereknek írok, akiknek ilyesmire van igényük, akik életükben nem vettek a kezükbe egy verses kötetet. Te sem. Ha általánosítunk, és kijelentjük, hogy csak ilyen emberek léteznek, akkor a Lidércfénynek sincs értelme.

Nem alkuszom meg. Nem leszek a nép szajhája, nem erre születtem. Mellesleg igazad van, tényleg túljelentkezés van erre a feladat körre.
Norton
Felhasználó
2013.10.09 08:35
146 hozzászólás
Ne vedd magadra! Azt próbáltam közölni, egy diszkrét hasonlattal, hogy a mai világban, ha ingyen reklámot akarsz, akkor vagy sztárnak kell lenned, vagy valami ízléstelen botrányt kell kirobbantanod, és máris kíváncsiak lesznek a könyvedre. Egyébként lehúzhatod magad. Ilyen a jelenlegi kultúra. Erre van igény. A lényeg a figyelemfelkeltés, miközben az ingerküszöb egyre magasabb. Az, hogy mit és milyen színvonalon csinálsz, szinte huszadrangú kérdés. Manapság Petőfit se vennék észre, csak akkor, ha pornóbotrányba keveredne, vagy sakál részegen hangoskodna, aztán szájba vágna valakit egy tévéműsorban. Rögtön sokan megvennék a verseskötetét. Addig viszont nem igazán élne meg belőle. Talán kicsit túlzás, de így látom. :-)
Xenothep
Felhasználó
2013.10.08 20:12
240 hozzászólás
Ne OFF-oljunk már, ez a topic nem rólam szól.
Norton
Felhasználó
2013.10.08 09:58
146 hozzászólás
Még egy jó tanács, kedves Xenothep. Ha jó reklámot akarsz a könyvednek, akkor építsd bele a történetbe, hogy gyerekkorodban megdugott az úszómester, vagy a gyúró, és akkor kaszálni fogsz. Tanulj a nagyoktól! :-D
Jimmy Cartwright
Admin
2013.10.08 00:04
466 hozzászólás
Nos, a hangsúly azt hiszem, itt a "régebben" szón van sajnos. Azonban, ha naprakész infók kellenek, akkor épp most jelent meg a Lector Magazin második számában egy írás Czinkóczi Krisztinától "Írás kiadó!" címmel, melyben éppa fizetős kiadókról és a szerzői kiadásról van szó.

http://spiritart.hu/#index1.php?modul=cikk&mod1=mutat&id=1648&kezdes=0&szuloID=247
Xenothep
Felhasználó
2013.10.07 20:28
240 hozzászólás
Köszönöm a tippeket
Norton
Felhasználó
2013.10.07 13:58
146 hozzászólás
Nortonnak jelent már meg regénye egy magánkiadónál POD kiadásban, pár évvel ezelőtt. Akkor még viszonylag jó áron elkészítettek mindent, ma viszont nem tudom, hogy mi a helyzet. (Utána lehet nézni az ilyen jellegű kiadók honlapjain.) Ha érdekel a személyes tapasztalatom, korrektúra nem nagyon volt, jóformán csak a helyesírást javították, a másik pedig, hogy ismeretlen szerzőként ne nagyon számíts hatalmas érdeklődésre a műved iránt! Milliárdos nem leszel belőle, az biztos. Személy szerint nem javaslom, hogy nagyobb összegeket áldozz könyvkiadásra, mert nem éri meg. Túl sok az eszkimó és kevés a fóka. Ezért a kiadókat is megértem, mivel nagy a kockázat még az úgynevezett "befutott" írók esetében is, nemhogy az ismeretleneknél. Ennyit tudok mondani a dologról. De ha már megírtál valamit, azért megpróbálhatod kiadatni, csak ne ölj bele túl sokat! Te tudod, hogy mennyit vagy hajlandó áldozni ilyesmire, vagy hajlandó vagy-e rá egyáltalán. A lényeg az, hogy ne ebből akarj meggazdagodni! Hobbinak elmegy. (Mellesleg, félretéve a genetikát, Ida segítségét tudom neked ajánlani, mivel most is az én könyvemet javítgatja, és sokkal több hibát lelt benne, mint hittem volna. Úgyhogy mielőtt elküldöd valahová, mindenképp nézesd meg valakivel, aki jártas az ilyesmiben, és ráér éppen.) A kiadókról viszont ne engem kérdezz! Sorry. :-)
Ida
Admin
2013.10.06 23:09
906 hozzászólás
Ha jól emlékszem, Jimmy régebben utánanézett a könyvkiadás lehetőségeinek. Lehet, hogy tudna adni pár jó tippet.

Másrészt Nortonnak is megjelent már egy regénye, de azt nem tudom, ő mennyire volt elégedett azzal a céggel.

Talán érdemes lenne őket is megkérdezni a tapasztalataikról.:-)
Xenothep
Felhasználó
2013.10.06 21:50
240 hozzászólás
Köszönöm a felajánlást, de nem élek vele. Genetikailag képtelen vagyok segítséget kérni/elfogadni egyébként is a saját érdekemben. De nem is nyelvtanilag volt probléma, hanem a formázással. Az E-book formátum megkövetel némi szerkesztési beállítást a WORD-ben, amit én el is végeztem. A feltöltés után a honlap automatikus programja létrehozta három különböző formátumban is a könyvet, ezeket letöltöttem, és átmásoltam a telefonomra, ahol egy APP segítségével megnézhettem, miként is néz ki. Én nem találtam benne formai hibát. Bár belátom, hogy ettől függetlenül elszúrhattam a formázást, azért bármennyire paranoiásnak tűnjek is, az az érzésem, ez csak a pénzről szól mégis.
Ida
Admin
2013.10.06 20:31
906 hozzászólás
Szépen megkérik az árát mindennek.:-(

Ha gondolod, szívesen átolvasom a szöveget nyelvtani szempontból. Bár most alaposan beleástam magam egy regénybe, de később szakíthatunk rá időt.:-D
Xenothep
Felhasználó
2013.10.06 14:24
240 hozzászólás
Ma reggel visszadobták azzal, hogy nem megfelelő a formázása, így nem tudják megjelentetni. Lépésről lépésre csináltam végig a WORD beállítását a honlapon leírtak szerint, de úgy tűnik, nem értek hozzá még annyira sem, mint képzeltem. Természetesen felajánlották, hogy vegyem igénybe ez irányú szolgáltatásukat, ami 6.000 forintba kerül, én jót nevettem, aztán hagytam a fenébe az egészet. De elmondhatom, hogy egy teljes napig kinn volt a könyvem, beárazva, borítóval, úgyhogy ez az álmom is teljesült.
Kapitány
Fejlesztõ
2013.10.06 12:41
552 hozzászólás
Xenothep, belinkelhetnéd ide, hogy hol találjuk meg a könyvet.
Xenothep
Felhasználó
2013.10.05 19:05
240 hozzászólás
Ami az online kiadást illeti, létezik selfpublishing, tehát szerzői kiadás. A Publio-val próbálkozom, épp ma töltöttem fel egy könyvemet, most pedig (napról napra egyre fogyatkozó reménnyel) várom, hogy vegyék, mint a cukrot.

A Publio kiadó nem rossz referenciákkal rendelkezik (legalábbis, amit ír magáról, az meggyőző) de az árai nevetségesek a magam fajta egyszerű halandó számára.

Két véglet:
Kézirat formázása, borító tervezés, nyomtatott Amazon kiadás, tiszteletpéldány 1 darab
- 24.990 forint

Kézirat formázása, borító tervezés, nyomtatott Amazon kiadás, tiszteletpéldány 8 darab +1 darab egyedi könyvkötéses, lektori vélemény, Facebook hirdetés 50.000 ft értékben, hangoskönyv részlet, korrektúra, egyedi nyomdai tördelés, könyvbemutató, sajtótájékoztató
- 499.000 forint

Ezért aztán szépen végigolvastam a súgót, és magam fabrikáltam össze elektromos könyvemet, kivéve a borítót, amit egy grafikus kollégám készített el. Mindegy, valahol jó érzés, hogy megjelent egy művem, még akkor is, ha nincs menedzselve, ergo el fog veszni az ismeretlenség homályában.

De én csak egy ember vagyok, aki író szeretne lenni, és lövésem nincs a menedzselésről, kiadásról, üzletről, és úgy általában 2013 gazdasági szférájáról. Sőt, nem is érdekel. Az írás érdekel, és ha nincs más, a fióknak még mindig írhatok.
Tracker
Felhasználó
2013.07.19 11:54
30 hozzászólás
Én mindig is úgy gondoltam, hogy könyve annak van, akinek kiadónál jelenik meg - mármint, azért mert az elvileg egy bizonyos minőségi szintet meg kell, hogy valaki kiadja. De hát, sok tehetséges írót nem támogatnak, illetve sok "magánember" van aki a "saját kézzel" írt könyvét kiadatja (gondolok itt "celebekre", már lassan mindenki meg a nagyanyja autobiográfiát ír).
Az online terjesztésről van valakinek valami tapasztalata? Annyi biztos, hogy az e-book, legyen bármilyen formátum, szinte azonnal elkalózkodható már 1 vásárlás után is... azért egy nyomtatott könyvet legalább gépelni/scannelni-OCR-ezni kell. :D (Bár emlékszem a Harry Potter-láz csúcsán egy nem túl tehetős dunántúli lány spirálfüzetbe másolta a barátnője példányait, hogy meglegyen neki, volt a TV-ben.) Szóval, valaki adott már ki így könyvet közületek?
Melyik a legnépszerűbb formátum? Van-e olyan, amivel e-book készülékek/smartphoneok legnagyobb részét le lehet fedni? (átvitt értelemben)
Magyarországon hány e-bookot adnak el évente, és milyet?
(Jó, ezeket megnézhetném magamnak, de lustaság, fél egészség...)
Illetve, kis volumenű kiadók, pl. Vagabund mennyire hajlandóak pályakezdő művet kiadni? (ahogy elnézem a felhozatalaikat, nagyon, de gyakorlati tapasztalatról szeretnék hallani)
angyalka146
Felhasználó
2013.07.01 10:37
284 hozzászólás
Megérdeklődtem az ismerősömtől: 80 g-os papíron, kb. 300 oldal, 100 példányban, színes ábrák nélkül: kijön 1200 ft-ból - mármint egy darab könyv ára. Szóval 100 példány olyan 120 000 ft. Tipográfia, ha ők készítik kb: 40 ezer + készítenek borítót is, meg ISBN számot elintézik. Ő náluk fogja nyomtatni:
http://konyvmuhely.hu/
Kétvirág
Felhasználó
2013.06.30 22:31
207 hozzászólás
Szerintem lehettek alapítvány is, jó kis asimovi áthallásokkal. :-)

Az Underground nekem is hitelesebbnek tűnt, mint a többi hasonló ajánlattevő. Ezért aztán külön jó, hogy nálam tapasztaltabbak is így látják. Szuperül megnőtt az önbizalmam tőle. :-)
Jimmy Cartwright
Admin
2013.06.28 15:34
466 hozzászólás
@angyalka146: Nekem is, de ez titok! :-)
50 pld 80 ezerért jó árnak tűnik. Ennyiért gondolom a tördelést, korrektúrázást, egyebet is intézik, és csak a kéziratot kell nekik leadni.

@Kétvirág: Attól ez azért még messze van, bár nem mondom, hogy szellemileg, technikailag nem megoldható. Bizonyára lehet erre valami normális hivatalos formát is találni (nem ilyen Bt.-t, meg Kft.-t), ami nem arra megy ki, hogy kénytelen profitot termelni, hogy a havi kötelező jellegű bért, juttatást, adót, satöbbit ki tudja fizetni. (Bár Kft.-ből van nonprofit is, ha az bizonyíthatóan közhaszú, meg van eleve Kht. forma is, hasonló feltételekkel.)
Az infóért nincs mit, láttam már pár hasonló kiadó ilyen-olyan ajánlatát, így viszonylag jól meg tudtam ítélni, hogy ez azokhoz képest milyen.
Kétvirág
Felhasználó
2013.06.28 13:36
207 hozzászólás
És köszönöm az Undergroundos- magánnyomdás infót!
Kétvirág
Felhasználó
2013.06.28 13:31
207 hozzászólás
Lidércfény kiadó? Tetszik! :D
angyalka146
Felhasználó
2013.06.27 18:09
284 hozzászólás
Jimmy!
Tetszenek a kósza ötleteid! :-)

Egy ismerősöm szintén magánkiadást tervez, megérdeklődöm tőle, kinél és hol: csak arra emlékszek, hogy azt mondta, kb. 50 példány megvan 80 ezerből és állítólag semmit (vagy alig) nyúlnak le.
Jimmy Cartwright
Admin
2013.06.26 21:30
466 hozzászólás
Egyébként már többször felmerült bennem az ötlet (különösen a Zombi Apokalipszis - Simagöröngyös: A kezdet című novelláskötetünk szerkesztése után), hogy a Lidércfény berkein belül alkotók számára konkrét segítséget is nyújthatnánk egy-egy önálló kötet elkészítése során. Mert bizony vannak itt páran, akik megérdemlik. :-)

Lényegében arra gondoltam, hogy idő és energia függvényében betördelnénk, megszerkesztenénk a könyvet, a borítót, elkészítenénk az elektronikus változatát (PDF és E-pub formátumban), illetve a nyomdailag használható változatot (ami jó esetben nagyban megegyezik a PDF-el, kivétel általában a borító szokott lenni). Aztán csapnánk neki némi hírverést itt-ott (az oldalon, a facebook-on, a fantasybooks.hu-n, látogatottabb blogokon).
Mindezért mindössze 4 dedikált példányt kérnénk cserébe. :-)

Persze ez még csak egy kósza ötlet...
Jimmy Cartwright
Admin
2013.06.26 21:17
466 hozzászólás
Ez az Underground még viszonylag korrekt is. Úgy értem, nem nyúl le százezrekkel (de még tizenezrekkel sem). A könyvek után járó honor (szerzőnek járó díj) viszont nem valami sok (az árrés fele). Mondjuk jól hangzik a példában, hogy 1000 kötet eladása után kap az ember 360.000 Ft-ot, node ki és miből ad el manapság (komolyabb reklámkampány nélkül) 1000 példányt? Nagy kiadók nagy nevekkel adnak el országosan 2000-2500 között, a teljes ismeretlenségből felbukkant íróknál jó, ha 800-1000 példányt bevállalnak (bár az 500 itt is jellemzőbb első körben).

Persze, ha a cél csak az, hogy az ember elmondhassa magáról, van egy (vagy több) kiadott kötete, akkor nincs ezzel semmi gond.

Bár lehet, még akkor is jobban jár a szerző, ha ő maga megegyezik egy közeli nyomdával (ahol esetleg van digitális nyomdagép, amivel akár 1 példányt is lehet készíteni bármiből), és egyszeri költségként nagyjából ugyanennyit kiad (8-16 ezer Ft-ot), viszont az önköltségre rátett 30% árrés teljes egészében megmarad neki. És ezt ugyanúgy lehet ismerősi, baráti körben, honlapokon (ahol megengedik, pl. itt nálunk :-) ) terjeszteni, "előfizetést" beszedni, majd átnyújtani az abból legyártott kötetet. Persze ehhez az is kell, hogy a szerző hiba nélkül dolgozzon, vagy legyen egy jó ismerőse, aki ingyen kikorrektúrázza / szerkeszti a szöveget.
Van erre egyébként valami jogszabály is, hogy mint magánember, miként adhatsz ki könyvet úgy, hogy abból bevételed származik, de most nincs szellemi energiám megkeresni.
Kétvirág
Felhasználó
2013.06.26 14:36
207 hozzászólás
@FellenbeckRoland :-)

Köszönöm a választ!

Én is nézegettem már az Underground kiadó honlapját, mint több más magánkiadást ígérő egységét is. Egy verseskötetet szeretnék kiadni ugyanis, de kétlem, hogy a klasszikus kiadók foglalkoznának a témával. Vagy, véletlenül ha mégis, akkor minden energiám arra menne rá, hogy "kiadózzak", és ezt cseppet sem szeretném. Viszont a lenyúlós "mágánkiadó-bizniszt" is szeretném elkerülni.

Ezért kérdeztem rá a tapasztalataidra.

Úgy tűnik, eddig elégedett vagy velük. Nagyon kíváncsi vagyok a továbbiakra! És persze drukkolok a sikerednek! :-)
Kétvirág
Felhasználó
2013.06.26 14:21
207 hozzászólás
Köszönöm, hogy feltetted a kérdésem! :D
Igazad van, megérdemli a külön topikot.
[Előző] [1] [2] [Következő]