A szöktetés

A jövő útjai / Novellák (546 katt) maggoth1
  2022.10.26.

Tommaso Credulone érdeklődés nélkül nézte a társalgóban elhelyezett laptévén, ahogy a tüntetők Molotov-koktélokat dobálnak a rohamrendőrökre a Montmartre-on.

– 2028. november 27-én gigászi tiltakozásba kezdett a lakosság Párizsban – hallatszott a bemondó drámai hangja. – A francia állam elsőként zárt be minden szociális- és közintézményt Európában az összeomlás szélén álló gazdaság megmentéséért, de várhatóan a többi nyugati ország is követni fogja példáját.

Ekkor a képernyő elsötétült, és egy csinos, szőke hajú nő jelent meg a helyiség közepén. Csodálatosan valószerűnek tűnt, noha csupán egy ismert top modell holografikus másolata volt. Amikor a hatvanegy éves keresztapa először találkozott vele a Kaptárban, azt hitte, az igazi Ornella Fretti jelent meg előttük a társalgóban. Az illúzió azonban gyorsan szertefoszlott, mivel az ultramodern börtönt irányító MI általában igyekezett eloszlatni a kilétével kapcsolatos félreértéseket.

– Üdvözlöm önöket, Dia vagyok, az objektum intelligens védelmi rendszerének holografikus kivetülése – tudatta most is a nagymellű szőkeség csilingelő hangon. – A kormány 2028/168-as számú, rendkívüli korlátozásokról szóló rendeletének alapján mostantól megszüntetjük a televízió és a számítógép használatot, a belső terekben megengedhető hőmérsékletet pedig tizenöt Celsius fokban maximalizáljuk. Az új norma elviselhetőségének érdekében rövidesen meleg felsőruházatot osztunk szét önök között, az esetleges kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, és köszönjük az együttműködést!

Credulone rögtön fázósan összefonta a karját maga előtt, noha tudta, hogy a hőmérséklet nem eshetett vissza ilyen hamar. Nemsokára vézna, erősen kopaszodó rab érkezett egy szőrmekabátokkal megrakott gurulós kocsival. A keresztapa morózusan átvette a felé nyújtott, jó két számmal nagyobb bundát. Az anakronisztikus holmi úgy szúrta, mintha minimum teveszőrből készült volna, de gyanította, hogy a rátörő viszketés csak a frusztrációjából fakad.

– Credulone! – jelent meg ekkor a társalgó bejáratában egy Hannibal Wisdom névre hallgató smasszer. – Beszélőre!

A jól megtermett fegyőr testreszabott, csúcskategóriás prémkabátot viselt, ami jóval hatékonyabbnak látszott az elítélteknek osztogatott szőrcsuhánál. Az idős maffiózó fújt egyet, aztán nehézkes léptekkel követte a fickót. Wisdom a látogatók fogadására fenntartott helyiségben joviálisan oldalba vágta, és lelépett. Credulone az áttetsző plazmafaltól karnyújtásnyira elhelyezett padra telepedett, és a vendégére nézett. A túloldalon jobb keze, a hatalmas orra miatt Pinokkiónak gúnyolt Massimo Repipolo várakozott.

– Mi a helyzet odakint? – törte meg a csendet a maffiafőnök.
– A válság egyre durvább, Don Tommaso – közölte alvezére kongó hangon. – Azt rebesgetik, a kormány eutanáziára akarja kötelezni a hajléktalanokat és az intenzív osztályok betegeit. Kész szerencse, hogy bejutottam önhöz, mert az elítéltek holnaptól állítólag már nem fogadhatnak látogatókat.
Credulone legyintett.
– Remek, és mi a helyzet a családdal, felgyógyult már a kishúgom?
Repipolo megeresztett egy sápatag mosolyt.
– Nem kell virágnyelven beszélnie, Don Tommaso, megkentem Wisdomot. Dia elvileg nem hall, és nem is lát bennünket. A szökése előkészítése a végső szakaszba ért, találtam egy hackert, aki ma este nyolckor teljes húsz percre kiüti a mesterséges luvnyát. Elmegy az áram, kinyílnak a zárkaajtók, és hatalmas lesz a felfordulás. Önnek csak ki kell várnia, hogy Wisdom eljöjjön magáért, és kivigye.
– Mennyibe fog ez nekem fájni? – ráncolta össze a homlokát a maffiózó.
– A smasszer nem vészes – válaszolta alvezére –, a kódtörő viszont annyit kér, hogy arra gyakorlatilag rámegy a titkos tartaléka. Nekem kell ajándékoznia az egészet, ha ki akar jutni innét!

Pinokkió előhúzott egy holo mobilt, és a levegőben egy vagyon átruházási nyilatkozat égővörös ikonja jelent meg.

– Wisdom a bundája zsebébe csempészett egy eldobható holo mobilt, amikor megütötte, Don Tommaso – közölte –, átküldöm Bluetooth-on a dokumentumot, aláírja, visszaküldi, és kész.

Credulone némi tapogatózás után megtalálta a szőrmekabát zsebében a smasszer ajándékát. Aktiválta a vezeték nélküli adatcserét, és a nyilatkozatot tartalmazó hologram az ő térfelén ugrott fel a levegőbe. Mutatóujjával hitelesítette a virtuális okiratot, aztán visszaküldte Repipolónak.
Pinokkió biccentett, és eltette a mobilját.

– Ne aggódjon, Don Tommaso, most már minden rendben lesz!
Credulone a plazmafalhoz vágta a saját készülékét, és elégedetten nézte, ahogy vakító villanással elhamvadt.
– Remélem is – pillantott hűvösen a nagyorrú gengszterre –, nem szeretnék csalódni benned!A Kaptár estére úgy kihűlt, akár egy hűtőház, a vacsora pedig olyan minősíthetetlen trutymónak bizonyult, amit épeszű ember még az éhhalál küszöbén sem fogyasztana el. Credulone ennek ellenére legyűrte, mert minden energiára szüksége volt a szökéshez. Azzal vigasztalta magát, hogy remélhetőleg ez az utolsó étkezése itt.

A megpróbáltatások ezzel azonban még nem értek véget: Dia megjelent a zuhanyozóban, és tudatta: a kormány 2028/169-es számú, rendkívüli korlátozásokról szóló rendeletének alapján kötelessége közölni, hogy mostantól a melegvíz-használat is betiltásra kerül. Credulone a többséghez hasonlóan köszönte szépen a lehetőséget, de nem kért belőle.

Visszasétált a félhomályos folyosón a körletébe, amit csupán egy Törpe becenévre hallgató szélhámossal osztott meg. A maffiafőnök csak annyit tudott róla, hogy dúsgazdag, öreg hölgyek átverése miatt került a kóterbe, és a zsákmánya nagyobb részét sosem találták meg. Mivel a falon vibráló holografikus óra szerint alig tíz perce maradt az áhított rendszerleállásig, Credulone a mérhetetlen nagylelkűség egy megmagyarázhatatlan kitörésével úgy döntött, az alsó ágyon ülő svindler mellé telepedik, és tesz neki egy üzleti ajánlatot.

– Figyelj csak, Törpe, úgy hallottam, amikor bekasztliztak, nem sok minden került meg azokból a pénzekből, amiket lenyúltál. Igaz ez?
A csaló megcsóválta a fejét.
– Nem hiszem, Don Tommaso, hogy jó ötlet ilyenekről fecsegni, amikor Dia mindent lehallgathat.
– Kétlem, hogy pont bennünket ellenőrizne jelen pillanatban, és úgy sejtem, pár perc múlva meg már nem is fog számítani. Szóval, mit szólnál, ha az elrejtett zsákmányért cserében kivinnélek innét?
A csaló félénk mosolyt villantott rá.
– Attól tartok, vissza kell utasítanom az ajánlatát, Don Tommaso.
Credulone felvonta a szemöldökét.
– Micsoda? Miért? Meg akarsz sérteni?
Törpe elvörösödött, mert érezte, hogy az életével játszik.
– Nézze, Don Tommaso, őszinte leszek magához. Ma délután beszélőre hívott a feleségem, Nancy, aki már évek óta felém sem nézett. Azt mondta, nem bírja tovább nélkülem, ezért megszervezte ma este nyolcra a szöktetésemet. Nem kell mást tennem, csak átutalni neki a Kajmán-szigeteki offshore számláimról a pénzemet, hogy továbbítsa egy hackernek. Az cserében megbénítja az MI-t, a smasszer pedig, aki a beszélőre vitt, kijuttat a felfordulás alatt.
– És te megtetted? – kérdezte Credulone sápadtan.
– Naná – vágta rá a szélhámos. – A feleségem lángvörös hajkoronája mindig levesz a lábamról, de ha gondolja, megpróbálhatom rávenni a smasszert, hogy magát is vigyük ki. Elég korrupt egy rohadék
– Tudom – mondta a keresztapa színtelen hangon –, de kétlem, hogy bármelyikünk is kijutna innét.
Törpe dühös grimaszt vágott.
– Miért mond ilyet, Don Tommaso?

Ekkor elérkezett a nyolc óra, és Ornella Fretti hasonmása bukkant fel a cellájukban.

– Üdvözlöm önöket, Dia vagyok, az objektum intelligens védelmi rendszerének holografikus kivetülése – tudatta a nagymellű szőkeség csilingelő hangon. – A kormány 2028/170-es számú, rendkívüli korlátozásokról szóló rendeletének alapján kötelességem közölni…

Az előttük álló modell varázsütésre törékeny, vörös szépséggé alakult át.

– Nancy! – hördült fel a csaló, miközben zöldessárga gázt okádó graféncsövek csúsztak elő a falakból.
–… hogy a kabinet elrendelte a börtönbüntetésüket töltő elítéltek kényszereutanáziáját…

A vörös álomnő is átváltozott, és a nagyorrú Massimo Repipolo élethű másolatának adta át a helyét.

–… és illegális vagyonuk lefoglalását. Az eljárás gyors és fájdalommentes, az esetleges kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, és köszönjük az együttműködést!

Előző oldal maggoth1