A törvény nevében

Szépirodalom / Novellák (646 katt) Carun
  2020.07.01.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2020/7 számában.

Dullstone városában a közbiztonság híresen jónak számított. Nem is csoda, mert a kis település annyira jelentéktelen volt, hogy a baj messziről elkerülte. Christopher Duke, a helyi sheriff, viszont jól tudta, hogy az ördög sosem alszik. Minden nap minden percében fel volt készülve a legrosszabbra: a revolvereit és puskáit precízen karban tartotta, a fogdát napi szinten felsöpörte, duplán ellenőrizte az akasztófát és a kötelet. Ideje többi részét jobbára szemétszedéssel és az adók behajtásával töltötte. Ó, hogy mennyire unatkozott! Irigyelte az olyan hősöket, mint Wyatt Earp, vagy azt a Pat Garretet, aki lelőtte a Kölyköt. Tűzharcra vágyott, füstölgő puskacsövekre, pofonokra és kivégzésekre. Már-már a feleségét is feláldozta volna, csak hogy legyen kit megbosszulnia.

Egyik éjjel veszett dörömbölés és jajveszékelés ébresztette legmélyebb álmából. Lassan az ajtóhoz botorkált a sötétben.

– Jól van, jól van! Jövök már! – Az ajtóban Manuel Fowler, a vegyeskereskedő állt: szemében páni félelem, vállán lőtt seb. – Mi a rosseb…
– Sheriff… A szalonban… Ez megőrült…

Christopher Duke mindig erre a pillanatra várt. Fejébe nyomta a kalapját, majd úgy, ahogy volt – pizsamában és papucsban –, átviharzott az út túloldalán álló ivóba. Odabent teljes káosz fogadta: a vendégek felborított asztalok mögé bújva rimánkodtak, miközben egy jól öltözött fickó – bizonyos Fekete Sombreronak nevezett bandita – éppen célba lőtt a kikandikáló kalapjukra.

– A törvény nevében! Azonnal abbahagyni!

Fekete Sombrero a sheriffre villantott egy aranyfogakkal teli vigyort és ráemelte fegyverét. Christopher Duke sheriff mindig is erre az alkalomra várt, most végre kitörhetett az unalmas hétköznapok monotonitásából. Egy villámgyors mozdulattal – több ezerszer begyakorolta már – előrántotta a revolverét és…

Ami ezután következett, az csak úgy vonult be a történelembe, mint A Vadnyugat Legszégyenletesebb Párbaja. Aznap éjjel ugyanis Christopher Duke oly hevesen próbált magának hírnevet szerezni, hogy a nagy sietségben otthon hagyta precízen karbantartott fegyvereit. A Fekete Sombrerot később elítélték sheriff-gyilkosságért.

Előző oldal Carun
Vélemények a műről (eddig 5 db)