Angyali jóslat...

Szépirodalom / Novellák (826 katt) csabi6669
  2017.07.23.

Története él kis falumban egy fiatalembernek, kit holdfényes éjszakán egy csodálatos angyal látogatott meg. Aki hihetetlen dolgokról mesélt neki, amelyek későbbi élete folyamán várnak rá. Az angyal elmondta neki, hogy minden lehetőség adott lesz számára, hogy szerető családra leljen, hatalmas vagyonra tegyen szert, s hogy a társadalom hasznos és megbecsült tagja lehessen.

A fiatalember megjegyezte az angyal szavait, s egész életében arra várt, hogy mindezek valóra váljanak, de ezekből a dolgokból a végén semmi sem teljesült, és szegényen és egyedül halt meg. Amikor a mennyek kapujához ért, körülnézett és megpillantotta az angyalt. Ugyanaz az angyal volt, aki sok évvel ezelőtt meglátogatta, habozás nélkül odament, s dühösen ráripakodott az angyalra:

- Te voltál az, aki hatalmas vagyont ígértél nekem, társadalmi rangot, és meghitt szerető családot. Egész életemben erre vártam, de nem történt az égvilágon semmi.

Az angyal ránézett, s szelíd hangon így szólott.

- Én ugyan nem ígértem neked semmit, csupán a lehetőséget kínáltam, de ha nem tévedek, te elmulasztottál élni ezen lehetőségekkel.

Emberünk megdöbbenve nézett az angyalra.

- Nem tudom, miről beszélsz – mondta zavarodottan.
- Emlékszel, hajdanán volt egy ötleted, de te féltél megvalósítani, igaz? – kérdezte az angyal.

Az ember csak bólintott.

- Mivel elvetetted a megvalósítását, az ötleted néhány év múlva egy másik ember fejében fordult meg, aki nem ijedt meg a nehézségektől, s mára az egyik leggazdagabb ember lett a világon. És arra emlékszel - folytatta búsan az angyal, – a múltban történt egy hatalmas katasztrófa, a várost árvíz pusztította, sok ház az ár martalékává vált, sok ezer ember a romok mélyére szorult. Neked lehetőséged lett volna segíteni a rászorulókon, és megmenteni a túlélőket. De te attól rettegtél, ha elhagyod lakásod, akkor betörnek hozzád, s elrabolják értékeid, s ez miatt nem mentél, inkább otthon maradtál.

Az ember csak lesütött szemekkel bólintott.

- Ez egy hatalmas lehetőség lett volna, hogy százakat ments meg, a város összes lakója tisztelt volna amiatt, amit tettél – mondta szívbemarkolóan az angyal. - És legutoljára, emlékszel arra a nőre, aki barna hajú s sugárzó szemű, aki annyira tetszett neked? Nem hasonlított egyik nőre sem, akivel eddigi életedben találkoztál, de te ismét úgy gondoltad, hogy sose menne feleségül hozzád, egy olyan emberhez, ki folyton félelmeinek él, s otthagytad a zuhogó esőben.

Emberünk újra bólintott, de már könnytől áztak szemei.

- Igen, barátom - szólt az angyal –, ő lett volna a mindenkori feleséged, akitől sok gyereked született volna, boldogságban s egészségben élhettetek volna…

Előző oldal csabi6669