Végtelen lehetőségek

A jövő útjai / Star Wars (880 katt) Homoergaster
  2017.03.07.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2010/5 számában.

...Mióta 1979 októberében megtekintettem a New Hope-ot, amit Magyarhonban csak Csillagok háborúja néven definiálnak, azóta korlátlanul lelkes rajongója vagyok Mr. Lucas álmának. A '79-es premiertől kezdődően még sokáig a fekete-fehér képeknek is szűkében voltam, SW képregényről pedig nem is álmodtam. De azért értek benyomások futólag.

Például az IPM egy sci-fivel foglalkozó cikksorozatában láttam egy képkockát a Mad c. vicclap paródiájából. Igazi sokkot jelentett, amikor egy ismerősöm mutatott nekem egy – színes! – SW képregényfüzetet. Természetesen kül¬honit. Azt hiszem, jugoszláv volt. A rajz stílusa felejthető volt, a főszereplőket legalábbis arcról nem lehetett felis¬merni. A történetről sem maradtak benyomásaim, csupán arra emlékezem, hogy a bugyutasága már akkor is – ha haloványan is – föltűnt. Képregényfronton sokáig ez maradt a helyzet. Arról persze értesültem, hogy nyugaton dömping van, ám én továbbra is képekről álmodoztam. SW képregényt – pláne jót! – elképzelni sem tudtam.

1982-ben, a Birodalom Visszavág környékén ért az első komolyabb impulzus ez ügyben. A Füles újság mellékleteként megjelenő képregényfüzetek sorában ekkor jelent meg a Fazekas Attila interpretálta B.V. Akkoriban a cucializmus sajtóviszonyai között csak homályos elképzeléseim voltak a B.V.-ről. Így nem is csoda, hogy tetszett. Ez a vélemé¬nyem később persze megromlott, olyannyira, hogy gúnyira¬tot is fabrikáltam róla. Ennek egy rövidített változata meg is jelent a Lidércfényben. A SW. képregényvilág is '90 után bontakozott ki. Angolul is, magyarul is. Azóta rengeteg jó folytatást, előzményt, köztes epizódot olvastunk és láttunk. Egy valamit hiányolok, itt és most még mindig! A klasszi¬kus trilógiát! A Dark Horse Comic által gondozott eredetit nem adták még ki magyarul! Én legalább is nem tudok róla! Lehet, hogy nem is fogják már... kár.

Amikor anno találkoztam Kasza Pistával, aki a SW uni¬verzum legfrissebb híreinek volt a beszállítója, még lila gőzöm sem volt, mekkora kaland következik. De midőn elváltunk, már sejtettem valamit. A srác ebben az épületes beszélgetésben felhívta a figyelmem az akkori Hálózsák nevű képregény honlapra. Amikor fölkerestem ezt a weboldalt, szépen kiakadtam, lezsibbadtam és ámokfutás¬ra való csöndes belső késztettséggel, nyálcsorgatva bam¬bultam. A következő időszakban hiszteroid idegbetegként rohangáltam fel s alá a valós térben. A kibertérben viszont német mint¬ára blitzkrieget adtam elő. Így fizikai korlátaimat áthágva mentettem le a sorozatot. Amikor végeztem, se ültem ölbetett kézzel, hanem tébolyonc módon csemegéz¬tem és csodáltam.

A képfolyam méltó a rajongásra. A képregények a klasszikus trió darabjait mesélik, azon¬ban nem úgy, ahog¬yan azt megszokhat¬tuk. A New Hope-ban egészen addig a szokottan vázolódik a sztori, amíg Luke ki nem lövi protontor¬pedóit a haláli csillag kipufogó aknájába. Az ismert eseményekben ez nekije a vég. Itt nem! A torpedók ugyanis nem érnek célt! A Death Star viszont igen! Megsemmisíti a holdat s rajta a lázadók bázisát! Leia épp csak megme¬nekül. Luke és Han összeveszik, de úgy, hogy Ben szellemé¬nek kell kibékítenie őket. Ezután értelmet nyer a cím: Végtelen lehetőségek. Leia átáll a sötét oldalra, Yoda pedig ellátogat a Halálcsillagra. Azt gondolom, ezzel érzékeltettem a dol¬gokat. Az Empire úgy indul, hogy az előző részben minden a megszokott módon zajlott. A Halálcsillag megsemmisült. Ebben a részben ott romlanak el a dolgok, hogy Han Solo elkésik, és nem tudja megmenteni Luke-ot. Luke meghal! Ettől kezdődően ötvöződik a Birodalom és a Jedi története, egészen a majdnem tökéletes befejezésig.

Kiemelném még a Vader elméjében lezajló összecsapást. Darth Vader énképe a korai Vader maszk elképzelés. Egy, a New Hope elején lezajló csatajelenethez készült vázlaton láttam először. A Jedi visszatér ismét abból indul el, hogy az előzmények a megszokott kerékvágásban futottak le. Itt a hődetonátor okozza a problémát. Leia nem tudja a kavarodásban hatástalanítani. Bummm! Tripio és Jabba kilép a történetből. Ismét az idő dolgozik a szabadság hős harcosai ellen. Yoda még azelőtt meghal, hogy Luke visszatérne hozzá. Ennek a résznek a legérdekesebb a befejezése. Az új Halálcsillag ugyan felrobban, de az uralkodó még időben meglép. A haldokló Darth Vadert a Millenium Falconra viszik. A hibernálásból későn kirángatott, látását meglehet végleg elveszített Han Solo rosszat sejtve kérdezi a társaitól, hogy kit hoztak a fedélzetre? Aztán az utolsó lapon Vader szel¬leme Vaderként tér vissza. Felajánlja Luke-nak, hogy segít neki felkutatni az egykori mesterét! Sok évvel később a neten szörfözve azzal szembesültem, hogy a szellem Darth Vader nem csak az én tetszésem nyerte el. Időközben akkora kultusza lett a Fehér Darth Vadernek, hogy nem csak ilyen makettek léteznek, de teljes életnagyságú öltözékek is! Nem semmi látvány a matt fehér Vader, vörös fénykarddal!

A végtelen lehetőségek tehát alternatív SW történelem, a mi lett volna ha... kategóriában. Ebből kifolyólag kötelező minden rajongó számára. S mivel a Dark Horse Comics nem a kalózakcióiról híres, így nyilvánvalóan ez egy hivatalosan, Lucas által engedélyezett alter!

Előző oldal Homoergaster