Betű vagyok egy újságpapíron

Szépirodalom / Abszurd (1194 katt) Floró
  2010.08.15.

Egyik reggel arra ébredtem, hogy halmazállapotom rendkívül megváltozott. Betűvé váltam egy újságpapíron, azon az oldalon, ahol az időjárást szokták közölni. Az új helyzet igencsak meglepett.

Először nagyon rosszul éreztem magam. Volt kétszáztizenhat ugyanolyan betű, mint én. Pontosan olyan hasuk és karimájuk volt, mint nekem. Még én sem tudtam volna magam megkülönböztetni tőlük, ha nem tudtam volna, hogy én én vagyok. Kissé misztikus a helyzet, mintha klónoztak volna. Ott csücsültem egy sor vége felé, és mindenki azt mondta rám, legalábbis az a kettő, aki olvasott, hogy "á". Nem azért, mert csodálkoztak, vagy mert helyre kis kalapom van, hanem azért, mert állítólag ez volt a nevem. Volt három nagy testvérem is, de ők messze tanyáztak tőlem. Beleolvadtam a tömegbe, unatkoztam, és senki sem törődött velem. Nagyon el voltam keseredve.

Ám nem sokkal később már másképpen kezdtem látni a helyzetemet. Egyedül nem volna sok értelmem, ellenben így egy nagy egész része lehettem, és általam nyert értelemet sok más betű, akiknek nélkülem szintén nem lenne értelmük. Mit érthetnének meg az emberek, ha hiányoznék a sorból: "Holnap egész álló nap esni fog az eső." Milyen paci fog esni az esőben? És miért éppen holnap botlik? És hány lóról is van szó, hiszen két "ll" az két négylábút feltételez, ugyebár? Jó, jó. Persze van, hogy nem kellene ilyen fontos szerepet betöltenem, ám akkor meg nincsen semmi felelősségem. Mert ki figyel oda egy lazító, nyaraló, szerencsétlen kis "á" – ra? És ha csak helyesírási hiba is vagyok, akkor is átsiklik az emberek többségének szeme rajtam. Nem is olyan rossz, ha az ember néha elrejtőzhet egy kicsit a tömegben.

Éppen ott tartottam gondolataim rendezgetésében, hogy minden dolognak van jó és rossz oldala, mikor felébredtem. Másodjára. Ugyanis az első ébredésemet is álmodtam. Ott feküdtem az ágyamban, újra Floró voltam, a Dér István Általános Iskola tanára, aki, ha nem pattan ki az ágyából, jóvátehetetlenül lekési az első óráját. És akkor már nem menti meg a tömeg...

Előző oldal Floró
Vélemények a műről (eddig 4 db)