Szerzői jog az e-könyveknél

Külvilág / Közélet (868 katt) szli
  2015.04.25.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2015/11 számában.

Több tízezerre tehető az interneten fellelhető e-könyvek száma. A törvényesség kérdése enyhén szólva aggályos. Nem vizsgáljuk a szerzői jog problémáját, hiszen, aki feltesz az internetre egy e-könyveket, annak felelősséget is kell vállalnia érte.

A legtöbb e-könyvet jelenleg az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjtötte össze, amit a http://mek.oszk.hu/ oldalon találhatunk meg. A könyvek esetében a szerzői jog vagy védelmi idő tudtommal 70 év, ami azt jelenti, hogy 2010. december 31-én jár le az 1940-ben elhunyt szerzők műveinek védelme, ergo az 1940 előtt elhunyt szerzők művei engedélykérés nélkül is digitalizálhatók és megoszthatók e-könyv formájában. Mivel nem vagyok jogász, a tévedés lehetőségét fenntartom. Viszont a védelmi idő számításával igen körültekintően kell eljárni többszerzős művek digitalizálása és megosztása esetén, mivel itt az utolsó elhalálozott szerző számít!

A fordítás tovább bonyolítja a dolgot, a részekben megjelent könyvekről nem is beszélve. Akik felelőtlenül osztanak meg az interneten e-könyveket, azoknak ezekre a dolgokra is gondolni kell. Akik letöltik, jóhiszeműen járnak el, feltételezik az e-könyvet megosztók törvénytisztelő voltát, hiszen mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Én is feltételezem a fent nevezett MEK-ban található dokumentumokról, hangos könyvekről az előbb leírtakat. A felelősség a weboldal tartalmát feltöltő személyeké, intézményeké. Ha azonban a szerzőről köztudott, hogy a fent nevezett törvény értelmében nem 1930 előtt halálozott el, akkor rendelkeznie kell a közreadónak írásos engedéllyel erről. Természetesen, aki az oldalon találja a dokumentumot, nem tudja ellenőrizni ennek meglétét. A weblapra fel lehetne tenni az engedélyt is, ezáltal megnyugodna a lelkiismeretünk. Egy németországi bíróság döntése szerint nem sérti a könyvkiadók szerzői jogait a könyvtárakban található elektronikus olvasótermek működése. A frankfurti bíróság gyorsított ügymenetben tárgyalta az esetet. Reméljük, hazánkban is születik ilyen precedens.

A tanács elnöke az ügy során már korábban is utalt arra, hogy a könyvek tartalmának elektronikus formában való felhasználása szerzői jogi szempontból mindaddig lehetséges, míg nem születik ellenkező tartalmú szabályozás. Addig is mindenki gyűjtheti az e-könyveket. Matematikailag akár 30.000 db e-könyve is lehet egy élelmes internethasználónak...

Előző oldal szli
Vélemények a műről (eddig 1 db)