A multimédia rombolja a társadalmi morált

Külvilág / Közélet (785 katt) szli
  2015.04.18.

Az emberi viselkedés és magatartás formálásának leghatékonyabb eszközei azok a talmi ideák, amiket a multimédia folyamatosan sugároz. A plasztikus személyiséggel rendelkező ifjúság van legjobban kitéve ezeknek a mentális mérgeknek. A keresztény értékrend nem divatos, az erkölcs elavult, becsület, tisztesség kihalt a magyar szókincsből. Maradnak a család által közvetített minták, a baráti társaságok belső normái, a divatdiktátorok beteges sugallatai, amik formálják, alakítják, rombolják a még megmaradt értékeket is. A környezeti hatásoktól nem tudjuk elszeparálni életünket. A sajtóból ránk zúduló erőszak, a televízióból áradó politikai agymosás, az interneten elszaporodott szemét mind-mind kihatnak életünkre, idegrendszerünkre, befolyásolják viselkedésünket, alakítják hangulatunkat, formálják személyiségünket. Ezek között még Dr. Goebbels is csak ministránsfiú lehetne.

A XXI. század találmánya, a számítógép is tartogat számunkra némi veszélyt. Bill Gates gyermekének csak 45 percet engedélyez naponta a számítógép előtt, azért, hogy ne váljon szenvedélybeteggé. Az iskolában látta a többi gyerektől, hogy olyan játékot játszanak, amiben növényeket és kertet kell művelni, mint egy virtuális paraszt. Jobb a kialakuló szenvedélybetegséget még az elején megfékezni. Ide kell sorolni mindazokat a visszatérő viselkedésformákat, amit az egyén kényszeresen újra és újra végre hajt. Elhanyagolja környezetét, saját életét is. A folyamatos vágy arra kényszeríti, hogy újra és újra visszatérjen a kényszerképzetéhez. Ilyen lehet a chat, az internet, a játék, a pornó, szerencsejáték vagy a társasági oldalak, iwiw, facebook, MSN és más cselekmény, ami felértékelődik és minden más hétköznapi cselekedet hát térbe szorul.

A viselkedési függőség más, mint a drog vagy az alkohol, sokkal kifinomultabb és könnyebb elpalástolni. Elvész a család, a munka, a szerelem, csak a szenvedélynek marad hely a sérült ember életében. A játékszenvedély, a pirománia, vagy a kleptománia közismert betegségek, de több tucat olyan viselkedési attitűd létezik, amit nem fedezünk fel viselkedésünkben, életvitelünkben. Kevésbé ismertek a kényszeres körömrágás, a kényszeres vásárlás, a futásmánia vagy a munkamánia, pedig ezek is idesorolandók.

A magatartászavarok mellett megjelennek az interneten élőket kísérő szokásos mentális zavarok is, mint az izoláció, az alulszocializáció és a firnóta, vagyis figyelemzavar, és ezzel társul még az oppozíciós zavar, ami támadó, agresszív, indulatos viselkedésben nyilvánul meg. Az értékrend lassan átalakul, és az önfejűség és az agresszivitás uralkodóvá válik.

Gazdag az, akinek több a pénze, mint a vágya, és az a szegény, akinek a vágya több, mint a pénze. A boldogság titka nem az, hogy még többet szerezzünk, hanem az, hogy örüljünk annak, amink van, és hogy kitöltsük életünk üres kereteit ahelyett, hogy azokat tovább tágítanánk. A nőknek több a józan eszük, mint a férfiaknak. A békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés. Gondolkodj bátran, ne félj attól, hogy hibákat követsz el! Tartsd nyitva a szemed, az apró részleteket is vedd észre, és legyél mindenben mértéktartó, céljaidat kivéve! A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.

Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk. Az ismeretek számára a könyv biztosabb otthont nyújt. Felfedezni valamit, annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki, mert olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.

Előző oldal szli