Paprika Jancsi

Szépirodalom / Novellák (529 katt) lylly
  2015.03.19.

Paprika Jancsi, mint neve is mutatja, egy paprika volt. A spájzban lakott a többi paprikával együtt, egy kosárban. Apja Paprika Pista, anyja Paprika Petra, testvére Paprika Paula volt. Szomszédjukban rengeteg paprika lakott. Egy nap jött egy kedves kisgyerek, és kivitte a paprikás-kosarat a konyhába. Itt kezdődött paprikánk kalandja.

Mikor a gyerek lerakta a kosarat a pultra, jött a NAGY lány, a szakács, vagy, ahogy a gyerek hívni szokta, Anya, akitől a paprika-mama mindig óvta. A NAGY lány kirakta a paprikacsaládokat a pultra rakott vágódeszkára. Persze Paprika Jancsi nem tudta, hogy az egy vágódeszka, ezért nagyon tetszett neki. Meg szerette volna nézni közelebbről. Lebuktázott hát a paprika-hegy tetejéről, csak sajnos nem tudott megállni, ezért gurult tovább, le a földre.

- Mész innen, te macska! – hallotta Jancsi a NAGY lány hangját.

Nemsokára egy puha mancs kezdte el lökdösni Jancsit, aki azt sem tudta, hogy mi történik vele. Fordult jobbra, fordult balra, de a mancs mindenhol ott volt. Aztán a macska megunta a játékot, és elment. Paprika Jancsi vissza akart jutni a szüleihez. Elgurult hát a pultig, de fel nem tudott jutni sehogy. Jött a gyerek, és felemelte. Jancsi azt hitte, hogy visszarakja a fiú a többi paprika közé, de nem ezt tette. Elvitte a mosdókagylóhoz. Jancsival még sohasem történt ennyi minden. A kisgyerek kinyitotta a csapot, és a folyóvíz alá rakta Paprika Jancsit. A kis paprika még életében nem találkozott ennyi vízzel. Aztán végre a fiú visszarakta a Paprika-családhoz. A NAGY lány pedig szépen sorban felkarikázta az összes paprikát. Jancsi is sorra került. Nézte, ahogy a kés karikákat vág le belőle. Utána az összes darabját beleszórták valami tálba. Leöntötték majonézzel, és itt ért vége szegény Jancsinak a története.

Emlékére Paprika Péter paprika-király, Paprika Jánosnak, vagyis Paprika Jancsinak nevezett el egyfajta bábut…

Előző oldal lylly